Vekrakos
Spartorama | «Μην πυροβολείτε τον Δάσκαλο», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Μην πυροβολείτε τον Δάσκαλο», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 01/11/2019 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία
«Μην πυροβολείτε τον Δάσκαλο», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Τελικά είναι νόμος θεμελιακός: Κάθε κοινωνία έχει εκείνο που της αξίζει»
Οδός Εμπόρων


Οι καμπάνες έπαψαν πλέον να χτυπούν προειδοποιητικά. Τώρα ηχούν οι σειρήνες.

Πρώτα διαλύθηκε η Οικογένεια ως θεσμός και μετά πήρε τον κατήφορο και το Σχολείο. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι γονείς, προκειμένου να κατασιγάσουν τις ενοχές τους για την απομάκρυνσή τους από τα παιδιά, έβαλαν στο σημάδι τους Δασκάλους και άρχισαν να τους «πυροβολούν» για το παραμικρό και σε κάθε ευκαιρία. Οι Δάσκαλοι απροστάτευτοι και με το νομικό πλαίσιο εναντίον τους κάθε φορά που επιχειρούσαν να βάλουν τάξη στα κακώς κείμενα του Σχολείου και της τάξης και να προστατεύσουν την ασφάλεια και το δικαίωμα των μαθητών στη μάθηση, την αναγκαία πειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό και την εύρυθμη λειτουργία της Σχολικής Μονάδας ως ένα οργανωμένο σύνολο με διακριτούς στόχους και σκοπούς, αναγκάστηκαν να γίνουν «γλάστρες» μέσα στον κατ’ εξοχήν ζωτικό τους χώρο. Τώρα οι γονείς πληρώνουν τα επίχειρα της αφροσύνης τους. Δυστυχώς, μαζί μ’ αυτούς, την «πληρώνει» και το Σχολείο, οι Εκπαιδευτικοί, οι Μαθητές (τα παιδιά τους δηλαδή), η Κοινωνία και η ίδια η Χώρα.

Παλιά, εκείνοι οι γονείς που σήμερα τους λένε, περιφρονητικά, «αμόρφωτους» και «άξεστους», όταν ο γιόκας ή η κόρη τους  τούς έλεγαν πως τους τιμώρησε ο Δάσκαλος στο σχολείο, τους άστραφταν - αυτομάτως - μερικές «μπούφλες», χωρίς να ρωτήσουν «πώς» και «γιατί». Κι αυτό, επειδή ήξεραν το ΣΩΣΤΟ και ήθελαν να περάσουν στα παιδιά τους το μήνυμα πως: «Όπως είμαι εγώ στο σπίτι για σένα, το ίδιο είναι και ο δάσκαλος στο σχολείο. Κι αφού σε τιμώρησε ο δάσκαλος είχε δίκιο και να μην το ξανακάνεις». 

Σήμερα, οι «μορφωμένοι», «καλλιεργημένοι» και «προοδευτικοί» γονείς μετέτρεψαν τα παιδιά τους σε «αυτοκράτορες» και τους Δασκάλους σε φοβισμένους υπαλλήλους, απόλυτα εξαρτημένους από τις διαθέσεις του  εκάστοτε «ευαίσθητου» γονέα, του οποίου το παιδί αντιμετωπίζει, δήθεν, «ψυχολογικά προβλήματα» (άλλη καραμέλα αυτή) επειδή ο δάσκαλος του έκανε κάποια παρατήρηση ή υπόδειξη, ή προσπάθησε να προστατεύσει τη τάξη, το σχολείο και τα άλλα παιδιά, από αποκλίνουσες κι επικίνδυνες συμπεριφορές που κάποιο παιδί φέρνει από το σπίτι.

Τελικά είναι νόμος θεμελιακός: Κάθε κοινωνία έχει εκείνο που της αξίζει.

Περαστικά, λοιπόν! Άλλωστε, το έργο έχει ακόμα πολλά επεισόδια!

 

1-11-2019
Βαγγέλης Μητράκος
δάσκαλος


Οδός Εμπόρων