Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23510/

Spartorama - Print | «Σπάρτη: Πατρίκιοι και Πληβείοι;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη: Πατρίκιοι και Πληβείοι;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη: Πατρίκιοι και Πληβείοι;», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«...οι συνοικίες, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο, βουλιάζουν στην απομόνωση, στην ερημιά και στη θλίψη»
Οδός Εμπόρων

Το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου στα μαγαζιά του κέντρου της Σπάρτης δεν έβρισκες χώρο να καθίσεις ούτε όρθιος. Το κέντρο είχε «βουλιάξει», κυριολεκτικά, από κόσμο, όπως θα βουλιάξει στο SPARTAN RACE, όπως βουλιάζει κάθε φορά, στο Σπάρταθλον, στις Λευκές  Νύχτες, Πάσχα - Χριστούγεννα και Αποκριές, Λαϊκή του Σαββάτου κλπ, κλπ. 

Την ίδια στιγμή οι συνοικίες, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο, βουλιάζουν στην απομόνωση, στην ερημιά και στη θλίψη, όπως, ας πούμε, η πλατεία του Ν. Κόσμου κατά την ημέρα της Εθνικής Επετείου. 

Κι όμως: Ο Ν. Κόσμος και η Λάκκα θεωρούνται αντίπαλοι και ανταγωνιστές του εμπορικού κέντρου της Σπάρτης και αντιμετωπίζουν λυσσαλέα αντίδραση στην προσπάθειά τους να έρθει η Λαϊκή Αγορά της Τετάρτης στις συνοικίες τους. 

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει, επιτέλους, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη: Θέλει μια Σπάρτη που, εσαεί, θα κοιτάζει τον αφαλό της, μια Σπάρτη Πατρικίων και Πληβείων, ή μια Σπάρτη της αποκέντρωσης, της ισόρροπης ανάπτυξης, της ισονομίας και της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών;

Όπερ έδει δείξαι.

 

31-10-2019
Βαγγέλης Μητράκος