Vekrakos
Spartorama | Ο Νεοκλής Κρητικός για το Έπος της 28ης Οκτωβρίου

Ο Νεοκλής Κρητικός για το Έπος της 28ης Οκτωβρίου

Spartorama 28/10/2019 Εκτύπωση Ιστορία Λακωνία Πολιτική
Ο Νεοκλής Κρητικός για το Έπος της 28ης Οκτωβρίου
«Ελευθερία για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος»
Οδός Εμπόρων

«Είναι μέσα στη ζωή των εθνών ημερομηνίες που τα δικάζουν, τα δοκιμάζουν και ελέγχουν τα χαρτιά της ιστορικής τους ταυτότητας.

Τέτοια είναι η μέρα της Σαλαμίνας, η μέρα του Μαραθώνα…

Ας το μάθουν λοιπόν εχτροί και φίλοι μια για πάντα. Είναι η ίδια μέρα, που ξανάρχεται με άλλο όνομα κάθε φορά στη ζωή και στην ιστορία μας. Η 28η του Οκτώβρη είναι ακόμα ένα φανέρωμα του πνεύματος της Φυλής»

(Σ. Μυριβήλης, Το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου).

 

Την  28η Οκτωβρίου 1940, η προοπτική της Ιστορίας ήταν ζοφερή. Οι λαοί τα Ευρώπης είχαν υποδουλωθεί. Η Γερμανία του Χίτλερ προχωρούσε ακάθεκτη προς την κοσμοκρατορία. Στην δυσοίωνη αυτή ατμόσφαιρα της Ιστορίας σήμανε η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας του ελληνικού λαού, πρώτα απέναντι στις επίλεκτες μονάδες του ιταλικού στρατού και μετά από στη γερμανική Κατοχή.

Απέναντι στην αλαζονεία αυτή, ο ελληνικός λαός φάνηκε έτοιμος να προασπίσει την εθνική ελευθερία μέχρις εσχάτων, και παράλληλα την πολιτική ελευθερία όλων των λαών της Οικουμένης. Ήταν έτοιμος να πει ένα δεύτερο «Μολων λαβέ»!

Σήμερα στην εβδομηκοστή ένατη επέτειο από τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή της Ιστορίας της. Η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, έκανε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Σήμερα όλο αυτό το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, οφείλουμε να το επενδύσουμε και πάλι στον Ελληνισμό. Να απαλλάξουμε τον Ελληνισμό από τα βάρη και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος και να τον απελευθερώσουμε από τις αντιλήψεις του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης, που πρόσφερε ό,τι καρπούς είχε να προσφέρει.

Η τιμή στους προγόνους μας, στους αγωνιστές του ‘40, είναι ο αγώνας μας για την προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Η σύγκριση της Ευρώπης του ’40 με την Ευρώπη του σήμερα αναδεικνύει εύκολα τα διδάγματα που οφείλουμε να έχουμε ως μόνιμο οδηγό μας: την εδραίωση της ειρήνης και την διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας, εκεί που άλλοτε ηχούσαν οι ιαχές του πολέμου. Την αφοσίωση στον Πολιτισμό, στις αρχές και στις αξίες του Έθνους μας. Τη διαρκή ενδυνάμωση της ενότητας των Ελλήνων ως βασική αρχή της συλλογικής πορείας μας μέσα από την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι χρέος στην Ιστορία  που τιμούμε, χρέος στο παρόν και το μέλλον που διεκδικούμε, χρέος στην πατρίδα μας και τον οικουμενικό Ελληνισμό.

 

Σημείωση: «Ελευθερία για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος» (Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας)

 

Νεοκλής Κρητικός

Βουλευτής Ν.Δ.

Νομού Λακωνίας


Οδός Εμπόρων