Vekrakos
Spartorama | «Διεθνές Πάρκο Ελαίας, στον χώρο του ΚΕΕΜ», από την Αναστασία Κανελλοπούλου

«Διεθνές Πάρκο Ελαίας, στον χώρο του ΚΕΕΜ», από την Αναστασία Κανελλοπούλου

Spartorama 16/10/2019 Εκτύπωση Άρθρα Λακωνία
«Διεθνές Πάρκο Ελαίας, στον χώρο του ΚΕΕΜ», από την Αναστασία Κανελλοπούλου
Μία πρωτότυπη, καινοτόμα, αναπτυξιακή πρόταση θεματικού πάρκου
Οδός Εμπόρων

Η σημαντική συρρίκνωση της λειτουργίας του ΚΕΕΜ, μιας στρατιωτικής μονάδας επιπέδου ταξιαρχίας, η οποία εκπαίδευε κάθε χρόνο  μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Σώματος, υποψήφιους Έφεδρους Αξιωματικούς, έφεδρους αξιωματικούς του Σώματος που μετεκπαιδεύονταν, στρατιώτες και Επαγγελματίες Οπλίτες του Σώμα¬τος και λοιπών Όπλων – Σωμάτων, με έδρα το Ξηροκάμπι   του πρώην Δήμου Φάριδος, δεν προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, διότι προφανώς πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την εθνική οικονομία, πράγμα που επέβαλε περικοπές στην λειτουργία πολλών δημόσιων θεσμών.

Σήμερα, αρκετό διάστημα μετά την παραπάνω απόφαση, η μόνη συζήτηση που ακούγεται σχετικά με την αξιοποίηση των 1.100 στρεμμάτων έκτασης του ΚΕΕΜ και των σοβαρών  και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών κυρίως εγκαταστάσεών του, είναι μόνον αν θα λειτουργήσει ως αποθήκη ανθρώπων και αν θα εγκατασταθούν εκεί πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες!

Είναι λυπηρό να μην υπάρχει καμία άλλη διεκδίκηση για την πρόκληση αντισταθμιστικών αναπτυξιακών δράσεων σε μια τόσο δύσκολη περιοχή, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και να αναπληρώσουν τις απώλειες εισοδήματος κυρίως για την περιοχή της Φάριδος, αλλά και για την αγορά της Σπάρτης, απώλειες που προκλήθηκαν από την απότομη απομάκρυνση τόσων χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίοι αιμοδοτούσαν οικονομικά την περιοχή.

Σεβόμαστε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν πρόκειται να προβούμε σε κρίσεις για το αν καλώς ή κακώς έγινε η παραπάνω μεταβολή. Εκείνο, όμως, που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι το ΚΕΕΜ αποτελεί κληρονομιά της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, η οποία δεν μπορεί να παραμένει αναξιοποίητη, σήμερα που ουσιαστικά έπαψε πλέον να λειτουργεί ως στρατόπεδο.

Οι σκέψεις αυτές με οδήγησαν στην διαμόρφωση μιας πρότασης για την αξιοποίηση του ΚΕΕΜ με καθαρά καινοτόμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, πρωτότυπης και απολύτως συμβατής με τα χαρακτηριστικά της περιοχής:  Το ΚΕΕΜ πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Σπάρτης ως έκταση και ως εγκαταστάσεις και στον χώρο του να δημιουργηθεί ένα πρότυπο θεματικό πάρκο, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΚΟ ΕΛΑΙΑΣ.

Η πρόταση αποσκοπεί στην δημιουργία ενός εκτεταμένου πάρκου, στο οποίο θα μπορούν να φυτευτούν όλες οι ποικιλίες της ελιάς που ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο και τις οποίες έχει καταγράψει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Θα αναπτυχθεί έτσι στην συγκεκριμένη περιοχή  του κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικού νομού της Ελλάδος, του νομού Λακωνίας, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζεται στατιστικά  από μακροχρόνιους δείκτες χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, ένα σημείο αναφοράς για το ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΟ, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι δυνατές δράσεις σχετικά με αυτό.

Συγκεκριμένα στα 1.100 στρέμματα του ΚΕΕΜ θα μπορέσει να γίνει φύτευση όλων των ποικιλιών της ελιάς που φύονται σε όλα τα σημεία της γης, δημιουργώντας ένα μικρό αγρόκτημα για κάθε ποικιλία. Στον χώρο όπου θα καλλιεργείται κάθε ποικιλία ελιάς θα αναπτύσσονται όλες οι δράσεις επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς είτε με φυσικό τρόπο, είτε μέσω εικονικής πραγματικότητας, σε συνεργασία με την χώρα προέλευσης. Παράλληλα σε κάθε διαφορετική ποικιλία και στο πλαίσιο της έκτασης όπου θα καλλιεργείται, θα εκτίθενται σε μικρά εκθετήρια ο πολιτισμός και η οικονομία γύρω από το ελαιόδεντρο, που αναπτύσσεται στην χώρα προέλευσης της συγκεκριμένης κάθε φορά ποικιλίας.

Σε κατάλληλες εγκαταστάσεις του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΑΙΑΣ, οι οποίες στο χώρο του ΚΕΕΜ υπάρχουν και είναι μάλιστα και πιστοποιημένες, θα μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι ερευνητικές, μελετητικές, και γενικότερα επιστημονικές και εργαστηριακές δραστηριότητες σχετικά με τις υπάρχουσες, αλλά και τις μελλοντικές χρήσεις του ελαιοδένδρου, της ελιάς, του λαδιού και των υποπροϊόντων τους.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες που μας δίνει ο Νίκος  Ι. Καρμοίρης στο βιβλίο του ΤΟ ΚΕΕΜ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, διαβάζουμε ότι «…από το 2008 το ΚΕΕΜ πιστοποιήθηκε σαν Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης  (Κ.Ε.Κ.) από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης του Υπουργείου Απασχόλησης. Συνολικά πιστοποιήθηκαν 6.119 τετραγωνικά μέτρα εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων  με δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, δύο εργαστήρια μαγείρων, ένα εργαστήριο αρτοποιών, μία αίθουσα εκπαίδευσης για την χρήση Η/Υ». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εξαιρετικοί χώροι που με μικρές βελτιώσεις θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν  σχολές για γεωργική εκπαίδευση, εργαστηριακή έρευνα, Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.

Με αυτό τον τρόπο η έκταση του ΚΕΕΜ θα μπορέσει να μετατραπεί σε μία μοναδική παραγωγική μονάδα που θα συνδυάζει την πρωτογενή με την δευτερογενή δραστηριότητα, θα αποτελεί ταυτόχρονα έναν σοβαρότατο τουριστικό προορισμό και παράλληλα θα είναι ένα πολύ σημαντικό και σύνθετο κέντρο έρευνας και μελέτης στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, που δεν θα υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου και που θα προσελκύει πλήθος ερευνητών, μελετητών, σπουδαστών, Πανεπιστημίων, Ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων, όπου θα πραγματοποιούνται συνέδρια  σχετικά με το ελαιόδενδρο και την Μεσογειακή διατροφή και όπου κάποια στιγμή θα μπορούσε να εστιάσει το ενδιαφέρον του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ελαιολάδου.

Σημειωτέον ότι στο ΚΕΕΜ  μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικές υποδομές αγροτουρισμού, ειδικών μορφών τουρισμού ( συνεδριακός, περιπατητικός, μελέτης της χλωρίδας και της πανίδας κλπ), μπορεί να υπάρξει ενεργειακή αυτονομία του ΠΑΡΚΟΥ  με αξιοποίηση πρωτίστως των υποπροϊόντων της ελιάς, καθώς  και επικοινωνιακή αυτονομία .

Για να ανταποκριθεί στον ρόλο του το ΠΑΡΚΟ, θα πρέπει να λειτουργήσει με χρήση εξαιρετικά ανεπτυγμένων τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Πρέπει να πλαισιωθεί από έμπειρους επιστημονικούς φορείς, από φορείς με εξειδίκευση στους τομείς ενδιαφέροντος του ΠΑΡΚΟΥ. Γι’ αυτό μια τέτοια επένδυση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη, αλλά θα πρέπει  να διαμορφωθεί  μια ευρεία συνεργασία φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής κυρίως περιφέρειας .

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΚΟ ΕΛΑΙΑΣ μπορεί να έχει παράλληλα έναν συμβουλευτικό ρόλο για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, όπως και για τους καταναλωτές. Μπορεί να αποκτήσει πιστοποιημένο ελεγκτικό χαρακτήρα και να λειτουργεί για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου και της ευρωπαϊκής ένωσης . Θα μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς πιστοποίησης των ελαιοκομικών προϊόντων και σήματα ποιότητας, διαμορφώνοντας με όλα τα παραπάνω μία εξαιρετικής ευρύτητας οικονομία κλίμακας που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας .

Είναι εξ άλλου σαφές ότι πέραν του ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΑΙΑΣ αυτού καθ’ εαυτού, σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από την περιοχή χωροθέτησής του θα υπάρξει μεγάλη τουριστική και εμπορική δραστηριότητα, ενώ με την σωστή προβολή του και με την διασύνδεσή του με τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της Λακωνίας, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κινητήριο μοχλό για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Η Λακωνία είναι κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικός νομός, με πλούσια εμπειρία γύρω από την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του ελαιοδέντρου. Η σκέψη να υλοποιηθεί μια τέτοιας σημασίας, εμβέλειας και πρωτοτυπίας επενδυτική πρόταση, θα επιτρέψει να επιτευχθούν οι εξής επιμέρους στόχοι:

  • Να συγκεντρωθεί η γνώση σχετικά με το ελαιόδεντρο και το σύνολο των ποικιλιών του σε μία περιοχή, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για κάθε επιστημονική και επαγγελματική έρευνα.
  • Να διαμορφώσει μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού γύρω από το ελαιόδεντρο, που σε συνδυασμό με τις ήδη σήμερα ανεπτυγμένες δομές, θα συμβάλει στο να αποκτήσει στέγη ολοκληρωμένη και διεθνή ο πολιτισμός και η οικονομία της ελιάς.
  • Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή σχετικά με τα προϊόντα και τα υποπροϊόντα της ελιάς με δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε εξειδικευμένο logistic
  • Θα συγκεντρωθεί όλη η γνώση γύρω από την καλλιτεχνική δημιουργία που σχετίζεται με το ελαιόδεντρο και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει κάθε ελαιοπαραγωγική χώρα.
  • Θα μπορέσει το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΚΟ ΕΛΑΙΑΣ να αποτελέσει ένα εξαιρετικό επιδεικτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση, εφ’ όσον μέσω όλων των εκφάνσεων της παραγωγικής δραστηριότητας (πρωτογενούς, μεταποιητικής, τουριστικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής, κλπ) θα αποτελέσει πρότυπο οργάνωσης και διαχείρισης, συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργειών, αλλά και διότι μέσω της ανακύκλωσης και της χρήσης της βιομάζας θα επιδιώξει την ενεργειακή του αυτονομία.
  • Η παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού θα συμβάλει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, του καταναλωτικού κοινού σχετικά με το ελαιόλαδο και την ελαία, των νέων σχετικά με την φιλοσοφία της Μεσογειακής διατροφής που στρέφεται γύρω από το ελαιόλαδο και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα και στις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την τυποποίηση και την εμπορία.
  • Το ΠΑΡΚΟ θα αποτελέσει το κέντρο αναφοράς για την ανάπτυξη μεγάλης αγροτουριστικής δραστηριότητας σε αρκετά μεγάλη ακτίνα γύρω από το γεωγραφικό σημείο αναφοράς του, που σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό πλούτο του Ν.Λακωνίας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα μπορούσε να προσελκύσει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και να καθιερώσει τον τουρισμό που συνδέεται με την ελιά, δημιουργώντας δίκτυα  και μονοπάτια της ελιάς
  • Η επιστημονική κοινότητα  θα μπορεί να ενδυναμώσει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία  σχετικών με το ΠΑΡΚΟ τμημάτων σπουδών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών.
  • Μια τέτοια επενδυτική πρόταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα από προγράμματα ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και δημοσίων επενδύσεων, όπως και να προγραμματιστεί για το περιφερειακό πρόγραμμα Πελοποννήσου για την επόμενη προγραμματική περίοδο που θα αρχίσει τώρα να σχεδιάζεται. Επίσης μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα λειτουργώντας κάτω από την επιχειρηματική μορφή ενός ΣΔΙΤ, μια ΙΚΕ, ακόμα και μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) 

Η άποψη ότι «η κρίση προσφέρει ευκαιρίες» θεωρώ ότι είναι χαρακτηριστική για την περίπτωση της Λακωνίας στην μετά ΚΕΕΜ εποχή! Αρκεί να βλέπουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται, να τις πιστέψουμε και να συσπειρωθούμε για να τις διεκδικήσουμε και να τις πετύχουμε!

Η Αναστασία Κανελλοπούλου(*)

 

(*) Η Αναστασία Κανελλοπούλου είναι πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης, εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Διοίκηση Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων


Οδός Εμπόρων