Vekrakos
Spartorama | «Ζεϊμπέκικο: Αισθήσεις και Ψευδαισθήσεις», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Ζεϊμπέκικο: Αισθήσεις και Ψευδαισθήσεις», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 06/10/2019 Εκτύπωση Άρθρα Φιλοσοφία
«Ζεϊμπέκικο: Αισθήσεις και Ψευδαισθήσεις», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Νοιώθω πως προσπαθώ να ανοίξω με τα χέρια δρόμο σε δάσος πυκνό, σκιερό και φοβερό...»
Οδός Εμπόρων

Άκουα προχτές ένα ωραίο γλυκό βαλς κι είχα την αίσθηση πως είμουνα αεράκι που είχε αρπάξει τρυφερά κάποια αγαπημένη στα μπράτσα και ταξίδευε σε τοπίο ειδυλιακό έχοντας ξεχάσει κι αφήσει πίσω όλα τα βάσανα και τους καημούς που βασανίζουν την πλάση.

Άκουα και σκεφτόμουνα πόσο απέχει αυτή η μουσική, ο ρυθμός αυτός από έναν δωρικό και χοϊκό ζεϊμπέκικο. Άλλος κόσμος. Άμα ακούω ένα ζεϊμπέκικο ανατριχιάζω το ίδιο και θέλω να σηκωθώ να αφήσω το κορμί να ακολουθήσει την αυστηρά μετρημένη κίνηση του ρυθμού. Όμως εκεί αντιθέτως έχω την αίσθηση πως ενώ χορεύω μόνος δεν είμαι μονάχος αλλά ούτε και με κάποιον άλλον συγκεκριμένα. Αισθάνομαι σα νάχω αγκαλιάσει όσον απ΄ τον πόνο και τον καημό του κόσμου μπορώ, σα νάχω σφιχταγκαλιάσει όσα πρόσωπα έχω συναντήσει και δει στη ζωή μου· φίλους, γονείς, άγνωστους, φευγαλέους περαστικούς, εχτρούς σκοτεινούς και μορφές πλάσματα των ονείρων. Νοιώθω πως προσπαθώ να ανοίξω με τα χέρια δρόμο σε δάσος πυκνό, σκιερό και φοβερό, ν΄ ανοίξω με τα πόδια τη γης να μπω μέσα και να θαφτώ και να θάψω μαζί μου κι όλα τα πάθια του ντουνιά.

Άμα ζεϊμπέκικα ακούω ζητώ να σμίξω με το χώμα, θυμάμαι, πλαταίνει η μνήμη και τα θυμάμαι όλα, όσα πρωτίστως με πόνεσαν όσα φαντάζομαι πονάνε τους άλλους, όσα στερήθηκα, όσα ανεκπλήρωτα πόθησα και όσα αστόχησα. Άμα ακούω ζεϊμπέκικα θέλω να γίνω χώμα και πάντα, μα πάντα όσο προχωράει ο χορός έρχονται στο νου απ΄ την αστείρευτη της φαντασίας μεριά οι αγαπημένοι μου κορυδαλλοί που είναι στολισμένοι με τα χρώματα της γης και φωλιάζουν επάνω στο χώμα και εκεί ζεσταίνονται απ΄ της ήμερης και βέβαιης γης το χνώτο μεσ΄ τους κρύους χειμώνες των αιώνων.

Αισθήσεις θα πεις, ψευδαισθήσεις μάλλον θα πω κι εγώ...

Καλημέρα

 

Γεώργιος Κόρδης
Αθήνα, Οκτώβριου 2 του 2019


Οδός Εμπόρων