Vekrakos
Spartorama | Πρέμβαση - άρθρο του Νεοκλή Κρητικού για την Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ

Πρέμβαση - άρθρο του Νεοκλή Κρητικού για την Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ

Spartorama 24/09/2019 Εκτύπωση Άρθρα Πολιτική Υγεία
Πρέμβαση - άρθρο του Νεοκλή Κρητικού για την Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ
«Δεν ξεχνάμε ν΄ αγαπάμε όσους ξέχασαν», φροντίζουμε την τρίτη ηλικία.
Οδός Εμπόρων

«Μια αγκαλιά για το Alzheimer»


Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (World Alzheimer’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, όσο και την αφύπνιση και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων.  Tη νόσο περιέγραψε για πρώτη φορά το 1906 ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

Υπολογίζεται ότι γύρω στα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την ασθένεια. Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει περιορισμένη ή και καθόλου ενημέρωση για την άνοια στις χώρες τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη. Επίσης, σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, στις περιπτώσεις που αυτή εκδηλωθεί. Από τη νόσο δεν πάσχει μόνο ο ανοϊκός ασθενής, αλλά ολόκληρη η οικογένεια, καθώς επιφέρει δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό βάρος.

Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ,στην οποία είμαι μέλος.

 Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα της που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους.

Η άνευ όρων αγάπη μαζί με την υποστήριξη και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τις προκλήσεις τις νόσου θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον άνθρωπό σας -και εσάς τους ίδιους- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία πραγματικότητα. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον» ανέφερε στο μήνυμά του ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.


Οδός Εμπόρων