Vekrakos
Spartorama | «Σκουπίδια: Μια νάρκη για τη Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σκουπίδια: Μια νάρκη για τη Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 11/09/2019 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία
«Σκουπίδια: Μια νάρκη για τη Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Κάθε φορά που πετάμε κάτι στα σκουπίδια, δημιουργούμε ένα πολιτισμικό αποτύπωμα»
Οδός Εμπόρων

Η εικόνα είναι από την οδό Σαλαμίνος στο Νέο Κόσμο, αλλά θα μπορούσε να είναι από οποιαδήποτε γειτονιά του δήμου Σπάρτης.

Μια εικόνα που καταγγέλλει:

  • Την έλλειψη παιδείας  των πολιτών, που ξεκινά από την αβασάνιστη ρίψη σκουπιδιών εντός και εκτός κάδων, της σύγχυσης σχετικά µε το τι ανακυκλώνεται και πώς πρέπει να το ρίχνουμε στον κάδο και της,  χωρίς τέλος, ανευθυνότητας της απόρριψης μεγάλων άχρηστων αντικειμένων  στα πεζοδρόμια και στους δρόμους.
  • Τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των συνεργείων αποκομιδής απορριμμάτων, που περιορίζονται ΜΟΝΟ στο να αδειάζουν τους κάδους στα απορριμματοφόρα και να αποχωρούν αδιαφορώντας για το ΤΙ μένει πίσω, καθώς και την έλλειψη εποπτείας από τους θεσμικώς αρμοδίους.
  • Την παταγώδη διαχρονική αποτυχία και ανικανότητα του δήμου Σπάρτης να δώσει λύση στο κρίσιμο και χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρόβλημα που έχει καταστεί, πλέον, το σημαντικότερο του δήμου.

Κυριολεκτικά, αυτή τη στιγμή, ο δήμος Σπάρτης κάθεται πάνω στη νάρκη που λέγεται «σκουπίδια», η οποία, εκ των πραγμάτων,  θα εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αυτά, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες κατεβάζουν ποιοτικώς διαχωρισμένα τα απορρίμματά τους, μπορεί να πληρώνουν πρόστιμο γιατί άφησαν ανοιχτό τον κάδο µε τα σκουπίδια τους (οπότε και δεν γίνεται καν αποκομιδή) και οργανώνουν καμπάνιες για να κάνουν καθαρότερες τις λιγότερο καθαρές γωνιές της πόλης όπου διαβιούν.» ΕΦ. ΕΘΝΟΣ, 3-5-2019

 

11-9-2019
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων