Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/1943/

Spartorama - Print | Γνωρίστε τον Τιμ Κέϊν, πιθανόν τον μεθεπόμενο πλανητάρχη

Γνωρίστε τον Τιμ Κέϊν, πιθανόν τον μεθεπόμενο πλανητάρχη - video

Γνωρίστε τον Τιμ Κέϊν, πιθανόν τον μεθεπόμενο πλανητάρχη
Το σενάριο που εξετάζεται είναι, τι θα συμβεί αν εκλεγεί η Χίλαρι τον Νοέμβριο, αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της και κάποια στιγμή δηλώσει αδυναμία άσκησης των καθηκόντων της και συνεπώς παραίτηση.
Οδός Εμπόρων

Είναι γνωστό ότι η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια των δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαγνώστηκε μάλιστα, επίσημα, ότι πάσχει από «πνευμονία», λόγος για τον οποίο διέκοψε για λίγο την προεκλογική της εκστρατεία. 

Το σενάριο που εξετάζεται είναι, τι θα συμβεί αν εκλεγεί η Χίλαρι τον Νοέμβριο, ορκιστεί κανονικά τον Ιανουάριο και αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της. Με την κατάσταση της υγείας της εξαιρετικά εύθραυστη, είναι αρκετά πιθανόν να δηλώσει κάποια στιγμή αδυναμία άσκησης των καθηκόντων της και συνεπώς παραίτηση. 

Τι θα συμβεί τότε; Το Αμερικάνικο σύνταγμα είναι σαφές. Ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα ο δεύτερος τη τάξει, δηλαδή ο αντιπρόεδρος, και ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι την ολοκλήρωση της πενταετίας. 

Θυμηθείτε την περίπτωση του προέδρου Κένεντι, όταν μετά τη δολοφονία του ορκίστηκε (και μάλιστα στο αεροπλάνο) πρόεδρος ο Λίντον Τζόνσον (ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος), ο οποίος και ολοκλήρωσε τη θητεία (επανεξελέγη μάλιστα για δεύτερη θητεία). Το ίδιο συνέβη όταν, κάτω από την πίεση του σκανδάλου Γουότεργκέϊτ, ο πρόεδρος Νίξον δήλωσε παραίτηση. Τον διαδέχτηκε ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος επίσης  επανεξελέγη για δεύτερη θητεία. 

Συνεπώς είναι αρκετά πιθανόν να δούμε ξαφνικά, τον, μέχρι την επιλογή του από την Χίλαρυ (Ιούλιος 2016) ως υποψήφιου αντιπροέδρου, σχεδόν άγνωστο γερουσιαστή της Βιρτζίνια Τιμ Κέϊν (Timothy  Kaine), πλανητάρχη. 

Ποιος είναι ο Τιμ Κέϊν; 

Ο μεγαλύτερος από τα τρία αγόρια της οικογένειας, ο 58χρονος σήμερα Κέϊν, μεγάλωσε στα προάστια του Kansas City, στην πολιτεία του Κάνσας. Η μητέρα του ήταν δασκάλα οικιακής οικονομίας και ο πατέρας του ιδιοκτήτης ενός μικρού σιδηρουργείου. Οι γονείς του τον περιγράφουν ως σοβαρό, εργατικό και θεοσεβούμενο αγόρι, που ποτέ δεν έχασε την Κυριακάτικη λειτουργία.

Στα εφηβικά του χρόνια σπούδασε σε ένα σχολείο Ιησουϊτών, μόνο για αγόρια, όπου και διαμόρφωσε την θρησκευτική του, καθολική,  ταυτότητα (η οποία πολλές φορές ήρθε σε αντίθεση με την πολιτική του καριέρα).

Ξεκίνησε σπουδές δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, αλλά αφού διαπίστωσε ότι οι συμμαθητές του είναι «πολύ κυνικοί», μεταπήδησε στην οικονομία, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Διέκοψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ταξιδέψει στην Ονδούρα, όπου βοήθησε μια ιεραποστολή Ιησουιτών να στήσει ένα καθολικό σχολείο στο El Progreso. 

Μετά από εννέα μήνες, ο Κέϊν ήξερε άπταιστα ισπανικά (και αργότερα θα γινόταν ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ στην ιστορία που εκφώνησε ομιλία στη Γερουσία σε διαφορετική από την Αγγλική γλώσσα). Επέστρεψε στο Χάρβαρντ όπου και αποφοίτησε το 1983.

Συνάντησε τη σύζυγό του, Anne Holton - δικηγόρο και δικαστή που έχει διοριστεί υπουργός Παιδείας στην Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια από το 2014 - κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Χάρβαρντ. Η Holton είναι επίσης η κόρη του ρεπουμπλικάνου πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια Linwood Holton. 

Δεν έχει χάσει ποτέ εκλογές 

Η πορεία του άρχισε εδώ και 20 χρόνια, όταν δικηγόρος στο Richmond της Virginia, διεκδίκησε και κέρδισε μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Το 1998, εξελέγη Δήμαρχος, και τρία χρόνια μετά κατέλαβε τη θέση του αντι-κυβερνήτη της πολιτείας της Βιρτζίνια. Το 2005, ο Κέϊν νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του και εξελέγη ο 70ος κυβερνήτης της πολιτείας. Το 2011, ο μέχρι τότε γερουσιαστής της Βιρτζίνια δήλωσε ότι δεν θα ξαναδιεκδικήσει το αξίωμα, δίνοντας στην ευκαιρία στον Κέϊν νικώντας τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του να εκλεγεί γερουσιαστής το 2012. 

«Είμαι βαρετός», εξομολογήθηκε σε συνέντευξη του. Παίζει τη φυσαρμόνικα (δείτε το video). 

Ο Κέϊν θεωρείται ότι θα μπορούσε να φέρει τους Ισπανόφωνους στην κάλπη. Πολλοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι ο Κέϊν είναι μια κακή επιλογή για την ακτιβίστικη βάση των Δημοκρατικών εξαιτίας της υποστήριξης και των θέσεων του υπέρ των εμπορικών συμφωνιών.

Ν.Μ.