Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/19021/

Spartorama - Print | «Η Δουλεία του Νόμου», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Δουλεία του Νόμου», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Δουλεία του Νόμου», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Φοβέρα, φόβος και φυλακές παντού. Το κακό είναι πως για τους πολλούς των ανθρώπων όλα ετούτα μοιάζουν φυσιολογικά και καθώς πρέπει»
Οδός Εμπόρων

Παλιά αυτό που έφτιαχνε την ποιότητα και στο ταπεινότερο των έργων των ανθρώπων ήταν το μεράκι. Αυτό που έστηνε τις σχέσεις των ανθρώπων και την κοινωνία τους ήταν το φιλότιμο.

Πρόλαβα κι εγώ, δόξα τω Θεώ να δω ανθρώπους να δίνουν τα χέρια και να μη χρειάζονται συμβόλαια και νόμους για να ζήσουν.

Τώρα παντού νόμοι και τα παρελκόμενα. Αστυνόμοι, παρανόμοι, υπονόμοι. Φοβέρα, φόβος και φυλακές παντού. Το κακό είναι πως για τους πολλούς των ανθρώπων όλα ετούτα μοιάζουν φυσιολογικά και καθώς πρέπει.

Δεν υποψιάζονται καν οι άνθρωποι πως αυτό είναι μια αντικανονικότητα, μια σκλαβιά, πως οι νόμοι είναι ένα αναγκαίο κακό, ένα δίχτυ ασφαλείας για να μη πεθάνουμε, κι όχι το ιδανικό προς το οποίο πρέπει να στοχεύει και να τείνει μια κοινωνία ανθρώπων. Δεν είναι τρόπος ζωής οι νόμοι, είναι τρόπος αποφυγής του θανάτου μόνον.

Αυτό είναι το ανησυχητικό. Χάνουμε ολοένα και περισσότερο το μέτρο, χάνουμε τα κριτήρια ζωής και ξεμένουμε να συνηθίζουμε στη μυρουδιά του θανάτου και να την απολαμβάνουμε κιόλας.

Θυμηθείτε πως Εκείνος μας ελευθέρωσε, λέει, από την δουλεία του νόμου, όμως εμείς δεν τολμάμε να ακολουθήσουμε.

Αύριο συν Θεώ. Αύριο θα σου πω για τον άγιο Διονύσιο τον εν Ζακύνθω για να σου θυμίσω με παράδειγμα πως γίνεται να ζεις πέραν του νόμου ελλόγως και θαυμαστώς.

Καλό δείλι...


Γεώργιος Κόρδης