Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/18978/

Spartorama - Print | Θεατρική παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ

Θεατρική παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ

Θεατρική παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ
Υπήρξε μία ιδιαίτερα όμορφη και δυναμική γυναίκα για τα δεδομένα της εποχής της
Οδός Εμπόρων

Πέμπτη 8 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.

Την εμβληματική κωμωδία του Χρύσανθου Μέντη Μποσταντζόγλου «Μαρία Πενταγιώτισσα» παρουσιάζει σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η «5η Εποχή» το φετινό καλοκαίρι. Το 1982 ο κατά συντομογραφία Μποστ γράφει ένα από τα πιο αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλλαβο. Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα o Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μία βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα (1821-1885), κατά κόσμο Μαρία Δασκαλοπούλου, υπήρξε μία ιδιαίτερα όμορφη και δυναμική γυναίκα για τα δεδομένα της εποχής της. Αυτό όμως που εξόργισε τη συντηρητική κοινωνία του χωριού της ήταν οι πολυάριθμες ερωτικές της περιπέτειες, και οι διαμάχες μεταξύ των εραστών της. Εξ ου και το γνωστό δημοτικό άσμα της εποχής «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά».

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ γράφει μία ξεκαρδιστική παρωδία ηθών, που σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Το έργο του τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δύο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λογικότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Καστάνη, Μελέτης Ηλίας, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: προπώληση 12€ (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων), 15€, μειωμένο 12€