Vekrakos
Τελευταία Νέα
Spartorama | «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»: Το Πρώτο Βραβείο σε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση

«Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»: Το Πρώτο Βραβείο σε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση

Spartorama 31/07/2019 Εκτύπωση Δημοτικά
«Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»: Το Πρώτο Βραβείο σε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση
Από τους Mor-Architects
Οδός Εμπόρων

Με χαρά σας παρουσιάζουμε της πρόταση που έλαβε το 1ο Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με θέμα: «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης» 

Αρχιτέκτονες:

  • Σπύρος Μούντριχας, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ., MSc, Υποψ. Διδάκτωρ ΕΜΠ (mor-architects)
  • Taulant Tozaj, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ (EP Architects) 

Συνεργάτες Αρχιτεκτονικής Μελέτης:

  • Δήμητρα Ραχμανίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
  • Βασιλική Δανάη Ρέψη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ
  • Απόστολος Γιανναράς, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ 

Σύμβουλος Αρχαιολόγος:

  • Όλγα Λαδοπούλου-Παλαγγιά, DPhil Oxon, FSA, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ 

Σύμβουλος Στατικής Μελέτης:

  • Παναγιώτης Πονηρίδης - Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ 

Σύμβουλος Η/Μ Μελετών:

  • Βασίλης Κολοβός - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ 

Architectural Visualizations:

  • Κατερίνα Ζουμάκη - Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ
  • Δημήτρης Δαγκλής - Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ
  • Μαργαρίτα Βαρλά - 3D Artist 

Η αρχιτεκτονική ιδέα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου με την αποκατάσταση της συνέχειας του χώρου πάνω από την περιοχή της εκσκαφής που έχει προκύψει από τις προϋφιστάμενες αποθήκες του εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ.

Η κύρια εκθεσιακή ενότητα είναι ένας υπερυψωμένος κτηριακός όγκος με αίθριο ώστε να επιτυγχάνεται η οπτική και νοηματική συνέχεια του μουσειακού χώρου με τον «τεχνητό» και τον «φυσικό» αρχαιολογικό χώρο προσφέροντας μεγάλες σκιασμένες περιοχές συγκέντρωσης.

Με αυτή τη κτιριακή δομή επιτυγχάνουμε:

  • Την σύνδεση του νέου κτηρίου με ένα δίκτυο διαδρομών που θα συνδέει τους υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και θα φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με την σύγχρονη πόλη της Σπάρτης και το τοπίο της.
  • Την δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου με την διεύρυνση και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου καθώς και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των επισκεπτών μέσα σε αυτόν. Η συνέχιση της in situ αρχαιολογικής έρευνας θα γίνεται απρόσκοπτα και με δυνατότητα προσωρινής προστασίας τοπικά επί μέρους ερευνώμενων περιοχών. Ο αρχαιολογικός χώρος διεισδύει στο κτήριο με την δημιουργία υπαίθριων εκθεσιακών ενοτήτων.
  • Την δυνατότητα του εκθεσιακού χώρου να είναι ευέλικτος και να προσφέρει διαβαθμισμένη οπτική προς τους επισκέπτες του αρχαιολογικού πάρκου, ακόμα και τις ώρες που δεν λειτουργεί το μουσείο. Να δίνει επίσης την δυνατότητα συν-θεώρησής των εκθεμάτων με τον αρχαιολογικό χώρο καθώς και του τοπίου από το εσωτερικό του εκθεσιακού χώρου.
  • Την ενοποίηση του νέου κτηρίου με το παλιό μέσω της λειτουργικής κίνησης ως χαρακτηριστικό στοιχείο των βιομηχανικών χώρων.

























  


 
 

Σχετικές Αναρτήσεις