Vekrakos
Spartorama | Εύφημος μνεία στη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης από τον Ευάγγελο Βαλιώτη

Εύφημος μνεία στη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης από τον Ευάγγελο Βαλιώτη

Spartorama 17/07/2019 Εκτύπωση Δημοτικά
Εύφημος μνεία στη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης από τον Ευάγγελο Βαλιώτη
«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά, τον αρχιμουσικό Σαράντο Κανελλάκο και όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής,... για την αφοσίωσή τους στη τέχνη, που είναι εμφανής και ξεχωριστή»
Οδός Εμπόρων

Με την ευκαιρία της καταπληκτικής συναυλίας στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο από την φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης με την φωνή της Γλυκερίας, και την συμμετοχή της Χριστιάνας Γαλιάτσου και του Νίκου Βορίλα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σαράντου Κανελλάκου, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης προέβη στην παρακάτω ανάρτηση.

 

«Απολαύσαμε χθες μια ακόμη μοναδική καλοκαιρινή βραδιά τέχνης και ψυχαγωγίας, που μας προσέφερε το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, στα πλαίσια του 32ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνει με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Με την ευκαιρία της χθεσινής σύμπραξης της σπουδαίας ερμηνεύτριας Γλυκερίας με τη Φιλαρμονική Σπάρτης, θα ήθελα να κάνω μια συνοπτική, εύφημο μνεία στη Φιλαρμονική μας και στο διαχρονικό, αδιάλειπτο «παρών» που δίνει, επί 124 χρόνια, στα πολιτιστικά δρώμενα της Σπάρτης.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης ιδρύθηκε το έτος 1895 από το Σπαρτιατικό Γυμναστικό Σύλλογο.

Πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνισή της την Πρωτομαγιά του 1896.

Από την ίδρυσή της, υπηρέτησαν ως διευθυντές, αξιόλογοι μουσικοί και αρχιμουσικοί, όπως ο Ιταλός Αντώνιο Μπιφέρνο και οι Σπαρτιάτες Αρχιμουσικοί Αλέκος Παναγιωτόπουλος και Μιχαήλ Μαχαίρας.

Από το 1990 ανέλαβε τη διεύθυνσή της ο Αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος, ο οποίος το 1995 ίδρυσε και διευθύνει την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Επί των ημερών του, η μπάντα απέκτησε το μεγαλύτερο αριθμό μουσικών, στα 124 χρόνια πορείας της. Σήμερα, 60 μουσικοί εντάσσονται στο δυναμικό της, λαμβάνοντας μέρος σε πλήθος δραστηριοτήτων, από παρελάσεις, μέχρι κάθε μορφής εθιμοτυπικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές.

Επιπλέον, 40 μικροί μαθητές από τη «ΜΠΑΝΤΙΝΑ», που ίδρυσε ο μαέστρος το 1997, δίνουν ιδιαίτερο «χρώμα» και πνοή στη Φιλαρμονική.

Όταν η μπάντα μετατρέπεται σε Φιλαρμονική Ορχήστρα, ανταποκρίνεται σ’ όλα τα είδη ελληνικής και ξένης μουσικής, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από κλασική μουσική, μουσικά θέματα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, μέχρι jazz, Latin, Rok, αλλά και έντεχνο λαϊκό.

Με τα αφιερώματά της, σε καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες να μας «ταξιδεύουν» σε αγαπημένες μελωδίες.

Έχει πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της Κορίνθου, σε πανελλήνια Φεστιβάλ αλλά και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, αναλαμβάνει τη μουσική αγωγή παιδιών και ενηλίκων, προσφέροντας δωρεάν εκμάθηση πνευστών και κρουστών οργάνων και θεωρίας της μουσικής.

Η Δημοτική Φιλαρμονική με την αξιόλογη παρουσία της, τις υψηλού επιπέδου εμφανίσεις της, και τον επαγγελματισμό των μελών της, συνιστά έναν από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, που επιτελεί σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας μας, αναγνωρίζοντας την παιδευτική αξία και λειτουργία της, και πιστεύοντας ότι αποτελεί το μακροβιότερο πολιτιστικό πρεσβευτή της πόλης μας, και είναι ένα νευραλγικό κύτταρο πολιτισμού και παιδείας υποστηρίξαμε σταθερά το έργο της Φιλαρμονικής, στοχεύοντας μέσα από ενέργειες στην ποιοτική αναβάθμισή της, αλλά και την προβολή και την προώθησή της σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά, τον αρχιμουσικό Σαράντο Κανελλάκο και όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής, τους μεγάλους και μικρούς μουσικούς, για την αφοσίωσή τους στη τέχνη, που είναι εμφανής και ξεχωριστή.

Οι προσπάθειές τους είναι αξιέπαινες όχι μόνο γιατί αναγνωρίζονται αλλά γιατί ταυτόχρονα γίνονται το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση.

Με την ευχή στο μέλλον να συνεχίσουν με το ίδιο σθένος να υπηρετούν τον Πολιτισμό, είμαι σίγουρος πως πέρα από νέες και σπουδαίες διακρίσεις για τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης, ο τόπος μας θα γίνει καλύτερος μέσα από τη δημιουργική τους έκφραση!»

Από ανάρτηση του Ευάγγελου Βαλιώτη στα ΜΚΔ





  



Οδός Εμπόρων