Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/18875/

Spartorama - Print | Υακίνθεια 2019: «Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί τη Ξενιτιά», με την εξαιρετική φωνή της Κατερίνας Κατσίγιαννη

Υακίνθεια 2019: «Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί τη Ξενιτιά», με την εξαιρετική φωνή της Κατερίνας Κατσίγιαννη

Υακίνθεια 2019: «Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί τη Ξενιτιά», με την εξαιρετική φωνή της Κατερίνας Κατσίγιαννη
Σπαντίδου Αμφιθέατρο ~ Γεωργίτσι Λακωνίας
Οδός Εμπόρων

ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019

“Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί τη Ξενιτιά”

Με την εξαιρετική φωνή της Κατερίνας Κατσίγιαννη

ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ~ Γεωργίτσι Λακωνίας

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 & ώρα 19:00

(Είσοδος Ελεύθερη)

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του Ελληνικού Πενταγράμμου η Κατερίνα Κατσίγιαννη, γνωστή και από τις εκπομπές στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ [Παραδοσιακή Μουσική], το κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ [Από τόπο… σε τόπο] κ.ά, θα παρουσιάσει την Κυριακή 21 Ιουλίου μια Μουσική βραδιά αφιερωμένη στην αλησμόνητη Ξενιτιά με τον τίτλο: «Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί τη Ξενιτιά».

Είναι η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση στα πλαίσια των ΥΑΚΙΝΘΕΙΩΝ 2019, ένας θεσμός που ξεκίνησε μόλις το 2017, ο οποίος διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στο Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη» και στο υπέροχο ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, πάνω στο πανέμορφο Μπαλκόνι του Ταϋγέτου στο Γεωργίτσι Λακωνίας, κερδίζοντας χρόνο με το χρόνο τις καρδιές όλων μας.

Λίγο πριν ξεκινήσει η Συναυλία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, θα προηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Καθηγητή Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Dr. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου με το τίτλο: «Αναψηλαφώντας τις Νομοτέλειες που Θεμελιώνουν την Ευψυχία». Θα προλογίσει ο Dr. Εμμανουήλ Ρίζος, αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Κατερίνα Κατσίγιαννη, μια γνήσια χαρισματική ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού, μέλος παλαιάς μουσικής οικογένειας από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας, παρουσιάζει, με τους μουσικούς συνεργάτες της, μια μουσική παράσταση “Ωδή στην Ξενιτιά”, στην μετανάστευση, αλλά και στο ταξίδι, στην ελπίδα και την προσμονή. 

Μια ενδιαφέρουσα ανθολογία τραγουδιών της ξενιτιάς, στα οποία η Κατερίνα Κατσίγιαννη, μέσα από την πηγαία βιωματική έκφρασή της, αποδίδει το ύφος και το ήθος του δημοτικού τραγουδιού, με έμφαση στο μωραΐτικο μουσικό ιδίωμα. 

Συμμετέχει εξαμελές μουσικό σύνολο, το οποίο αποτελείται από γνωστούς και καταξιωμένους δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής: Κώστας Κοπανιτσάνος (κλαρίνο ~ φλογέρα), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Κλέαρχος Κορκόβελος (τσέμπαλο), Πέτρος Ανδρουτσόπουλος (λαούτο ~ τραγούδι), Βασίλης Ι. Οικονόμου (νταούλι ~ τουμπερλέκι), καθώς επίσης και ο γιός της Κατερίνας ο Βασίλης Κολιός στην τρομπέτα. 

Στη συνέχεια η Διοργάνωση (και αφού πρώτα ολοκληρωθεί το μουσικό αφιέρωμα για την Ξενιτιά) υπόσχεται μια νύχτα αξέχαστη με γλέντι «τρικούβερτο», χορούς και τραγούδια, όπου θα προσφερθούν ΔΩΡΕΑΝ άφθονη μπουζοπούλα, σουβλάκια και παγωμένο ντόπιο κρασί σε όλους όσους βρεθούν εκεί.

Η επόμενη εκδήλωση θα είναι την Κυριακή 28 Ιουλίου "ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ" με τους Ηλία Μαμαλάκη, Σεφ ~ Συγγραφέα και Dr. Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.