Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/1865/

Spartorama - Print | Μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων
«Βρες χρόνο για διάβασμα ... Βρες χρόνο για όνειρα ... Βρες χρόνο να γελάς ... Βρες χρόνο να είσαι παιδί ... Βρες χρόνο να προσεύχεσαι - για να έχεις τον Θεό Βοηθό και Ρύστη σου».
Οδός Εμπόρων

Αγαπητά μου παιδιά, 

Πληροφορήθηκα την επιτυχία σας στις εφετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Ο Δωρεοδότης Θεός ευλόγησε δαψιλώς τους κόπους σας, τους αγώνες σας και όλες τις προσπάθειές σας, ώστε να αρχίσετε μια καινούργια περίοδο στη ζωή σας γεμάτη ευγενή οράματα και δημιουργικούς στόχους. 

Η χαρά μου ως Επισκόπου και Πνευματικού σας Πατέρα είναι μεγάλη. Μοιάζει με τη χαρά των γονέων σας, που αγωνίστηκαν σκληρά μέχρι σήμερα για σας. Δικαιώθηκαν οι κόποι τους. Δεν πήγαν χαμένα, ούτε η συμβουλή τους, ούτε η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την καλή διαβίωσή σας και για την κατάρτισή σας. 

Δεν πήγε χαμένη ούτε η ελπίδα τους, ούτε η θερμή και συνεχής προσευχή τους. Συμμετέχω στη χαρά τους, τους συγχαίρω για τις θυσίες τους και τους εύχομαι μακροημέρευση, για να σας χαίρονται και να σας καμαρώνουν. Επαινώ, επίσης, και τους άξιους εκπαιδευτικούς σας και όλους όσοι συνέβαλαν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην επιτυχία σας. 

Σε εσάς απευθύνω χίλια «μπράβο» και άλλα τόσα «εύγε», γιατί συνειδητοποιήσατε το χρέος σας προς τον εαυτό σας, προς την οικογένειά σας και προς την κοινωνία μας και μελετήσατε υπερωριακά και συστηματικά, ώστε σήμερα να απολαμβάνετε ως επιβράβευση δίκαιη την επιτυχία σας και στα καθάρια πρόσωπά σας να φαίνεται η ευτυχία σας, η οποία είναι απαύγασμα της χαράς που έχει κατακλύσει τις καρδιές μας. Αυτή η χαρά ας είναι μόνιμο γνώρισμα της ζωής σας και στα μάτια σας ας λάμπουν διαρκώς η ευφροσύνη και η αγαλλίαση. 

Η επιτυχία σας, όμως, αυτή σας τοποθετεί μπροστά σε μία νέα πρόκληση, καθώς πρέπει και πάλι να κοπιάσετε για την οικοδόμηση της επιστημονικής και επαγγελματικής σας ταυτότητας για να μπορέσετε  αύριο να αναλάβετε ρόλο υπεύθυνο, αναμορφωτικό και δημιουργικό στη χειμαζόμενη κοινωνία μας. Δεν κερδίζονται οι μάχες, ούτε εξασφαλίζονται οι επιτυχίες «ημών κοιμωμένων». «Τα αγαθά κόποις κτώνται» έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας. 

Στη νέα σας πορεία είναι, επιπλέον, επιτακτική ανάγκη να πορεύεστε με σταθερότητα, με προσήλωση στις αιώνιες πανανθρώπινες αξίες, με σεβασμό στις εθνικές μας παρακαταθήκες και με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. 

Πρωτίστως, όμως, μην ξεχνάτε ότι η αληθινή ευτυχία και χαρά δε στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στις γνώσεις ή στην επίγεια δόξα και σ΄ άλλα κοσμικά επιτεύγματα. Οικοδομούνται στον λίθο τον ακλόνητο και ακρογωνιαίο «ός εστίν Ιησούς Χριστός». Αυτός είναι ο πατέρας, ο φίλος, ο οδηγός σας, ο παντοτινός σας συνοδοιπόρος. 

Με την ευλογία του Θεού και τον θείο φωτισμό κοντά σας τίποτα δε θα μπορεί να σας ζημιώσει ή να σας φοβίσει! Και να γνωρίζετε ότι σε κάθε δύσκολη περίπτωση του φοιτητικού σας στίβου  θα έχετε πάντοτε την αρωγή της Τοπικής μας Εκκλησίας, που θα σας εξασφαλίζει ένα υπήνεμο λιμάνι, γεμάτο αγάπη και στοργή. 

Παιδιά μου, 

Είστε η χρυσή ελπίδα της πατρίδας μας και της κοινωνίας μας. Σε σας προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και σε λίγο θα εναποθέσουμε στους ώμους σας τη βαριά ευθύνη για την πορεία της χώρας μας. Σας συνοδεύουν οι διάπυρες ευχές μας, η πηγαία αγάπη μας και οι θερμές προσευχές μας για κάθε καλό και ευλογημένο στη ζωή σας. 

Με αγάπη, στο πλαίσιο αυτό, απευθύνομαι και στα παιδιά που παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν δεν κατάφεραν να εισέλθουν σε κάποια από τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Οι ευκαιρίες στη ζωή είναι πολλές και οι πόρτες που μας ανοίγει η γενναιοδωρία του Θεού είναι ακόμη περισσότερες, αν και πολλές φορές δε θέλουμε για διάφορους λόγους να το αντιληφθούμε. 

Η αξιοποίηση κάθε στιγμής και η εμπειρία την οποία αποκομίζουμε από τους αγώνες μας, μάς βοηθούν να κατακτήσουμε τις κορυφές. Συνεχίστε με πίστη στον Θεό, με επιμονή, με υπομονή, με αποφασιστικότητα, με συστηματική μελέτη και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας για την επίτευξη του στόχου σας. 

Και ως κατακλείδα, αφιερώνω στον καθένα σας τους παρακάτω στίχους του Λάκωνα Γιάννη Ρίτσου

«…Βρες χρόνο για διάβασμα - Αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης 

Βρες χρόνο για όνειρα - Αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ΄ αστέρια 

Βρες χρόνο να γελάς - Αυτό είναι η μουσική της ψυχής 

Βρες χρόνο να είσαι παιδί - Για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος…»

 με την προσθήκη μας: 

«Βρες χρόνο να προσεύχεσαι - για να έχεις τον Θεό Βοηθό και Ρύστη σου».


25/8/2016


†Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ