Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/17848/

Spartorama - Print | «Ν. Κρητικός: Αναμνήσεις από το Λακωνικό Κήρυκα», από τον Κωνσταντίνο Θ. Τζανετάκο

«Ν. Κρητικός: Αναμνήσεις από το Λακωνικό Κήρυκα», από τον Κωνσταντίνο Θ. Τζανετάκο

«Ν. Κρητικός: Αναμνήσεις από το Λακωνικό Κήρυκα», από τον Κωνσταντίνο Θ. Τζανετάκο
«Η ραγδαία εξέλιξή του Νεοκλή Κρητικού οφείλεται βασικά στον εξαίρετο προπονητή του Σπαρτιατικού Γ.Σ. κ. Νίκο Βογιατζή»
Οδός Εμπόρων

Από το «Λακωνικό Κήρυκα» του Αυγούστου 1979 του αειμνήστου Ανδρέα Χιώτη ανιχνεύσαμε την παρακάτω είδηση που νομίζουμε ότι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και σήμερα, την οποία παραθέτουμε αυτούσια στη συνέχεια για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

«Στο επίκεντρο του λακωνικού ενδιαφέροντος βρέθηκε τον περασμένο μήνα ένας ραγδαία εξελισσόμενος αθλητής. Πρόκειται για το 16ετή Νεοκλή Δ. Κρητικό, αθλητή των δρόμων ημιαντοχής του Σπαρτιατικού  Γυμναστικού Συλλόγου, που με την πρόκρισή του στην εθνική ομάδα παίδων και τη συμμετοχή του στην 38η βαλκανιάδα, έδοσε νέα διάσταση στο λακωνικό αθλητισμό.

Χαρακτηριστικό της απηχήσεως που είχε η θαυμάσια αυτή επιτυχία του είναι το γεγονός ότι ο φοιτητής της Ιατρικής Παναγιώτης Ιω. Κούτσαρης κατέθεσε προς τιμή του το συμβολικό ποσό των 500 δραχμών για την στέγη του Σπαρτιατικού.

Ο Νεοκλής Κρητικός γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1963. Είναι μαθητής της β΄τάξεως του λυκείου και διακρίνεται στα γράμματα, όσο  και στον αθλητισμό.

Ασχολείται με το στίβο από δύο χρόνια και στους περσινούς πανελλήνιους παιδικούς αγώνες που έγιναν στη Μυτιλήνη κατέλαβε την έκτη θέση στο δρόμο  800 μέτρων.

Εφέτος ασχολήθηκε συστηματικότερα με το αγώνισμα αυτό και οι προοπτικές εξελίξεώς του είναι άριστες. Έφθασε το ατομικό του ρεκόρ σε 1΄59΄και αναδείχτηκε σε πρώτο αθλητή της κατηγορίας του σε όλη την Ελλάδα.

Η ραγδαία εξέλιξή του Νεοκλή Κρητικού οφείλεται βασικά στον εξαίρετο προπονητή του Σπαρτιατικού Γ.Σ. κ. Νίκο Βογιατζή».

Εκ των αναφερομένων προσώπων στην ως άνω είδηση προέχει βέβαια να υπογραμμίσουμε τη σχέση με τον αθλητισμό του Νεοκλή. Είχε βέβαια και άλλες σημαντικότερες διακρίσεις στη συνέχεια της αθλητικής του καριέρας σε βαλκανικούς αγώνες εφήβων και ανδρών.

Επίσης διακρίθηκε και στο στίβο της επιστήμης αφού έγινε ένας διακεκριμμένος ιατρός – χειρούργος που προσφέρει τα μέγιστα στους Λάκωνες, αλλά και στους Μεσσήνιους, όπου σήμερα  υπηρετεί ως Ασκληπιάδης.

Όσον αφορά την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε σίγουροι ότι με τον ίδιο τρόπο θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της Λακωνίας, εφόσον οι Λάκωνες τον τιμήσουν με την ψήφο του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Η σοβαρή προσωπικότητα του αλλά και η μέχρι σήμερα πορεία του σε όλα τα πεδία και τους στίβους της ζωής  αποτελούν την καλύτερη εγγύηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε δε ότι οι άνθρωποι του αθλητισμού και οι Λάκωνες εν γένει θα ενισχύσουν με την ψήφο τους τον ακάματο  γιατρό και ότι αυτός με τη σειρά του θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στη Λακωνία και στους Λάκωνες.

Θα ήταν όμως παράλειψη μας να αγνοήσουμε δύο σημαντικές προσωπικότητες που προσέφεραν πολλά στον αθλητισμό της Λακωνίας και οι οποίοι αναφέρονται στο δημοσίευμα. Εννοούμε τον αείμνηστο Ανδρέα Χιώτη, άνθρωπο του αθλητισμού  και της δημοσιογραφίας που μας λείπει, και τον επίσης αείμνηστο Νίκο Βογιατζή, ο οποίος μας έφυγε τόσο γρήγορα, αλλά πρόλαβε να προσφέρει πολλά στον αθλητισμό και την εκπαίδευση!

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

Για τον τρίτο της… παρέας τον τότε φοιτητή και σήμερα διακεκριμένο γιατρό κ. Παναγιώτη Ιω. Κούτσαρη να ευχηθούμε να συνεχίσει με τον ίδιο πάντα ζήλο την προσφορά του στον άνθρωπο! 


Για την υπογραφή
Κωνσταντίνος Θ. Τζανετάκος


Φωτο: Ο 16χρονος Νεοκλής, όπως εικονίζεται στο δημοσίευμα  του Λακωνικού Κήρυκα.