Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/17804/

Spartorama - Print | «Αυτά που δεν θα ακούσουμε σε αυτές τις Εθνικές Εκλογές», από τον Παναγιώτη Μπεμπέτσο

«Αυτά που δεν θα ακούσουμε σε αυτές τις Εθνικές Εκλογές», από τον Παναγιώτη Μπεμπέτσο

«Αυτά που δεν θα ακούσουμε σε αυτές τις Εθνικές Εκλογές», από τον Παναγιώτη Μπεμπέτσο
«...οι υποψήφιοι βουλευτές στον Νομό Λακωνίας, μιλούν για τα πάντα εκτός από αυτά που πραγματικά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες ενός Βουλευτή»
Οδός Εμπόρων

Περνάμε μια ακόμη προεκλογική περίοδο, η οποία για άλλη μια φορά είναι κρίσιμη (όπως μας λένε), και αναρωτιόμαστε εύλογα, όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν τις είχαν χαρακτηρίσει ως κρίσιμες;

Η αλήθεια είναι ότι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους, και δεν είσαι σίγουρος όταν λέει κάτι ένας πολιτικός ή ένα κόμμα, τι ακριβώς εννοεί. Ακούμε πχ. από κάποιους ότι είναι δημοκράτες, κάποιοι άλλοι ότι είναι προοδευτικοί, άλλοι συντηρητικοί κοκ. Πραγματικά οι πολίτες μπερδεύονται με όλα αυτά, και ιδίως οι νέοι και οι νέες, με όλον αυτόν τον χαμό από βαρύγδουπες εκφράσεις, και αναρωτιέσαι αν και αυτοί που τις λένε  μπορούν να μας πουν τι ακριβώς εννοούν.

Στις περιοδείες τους λοιπόν αλλά και στις συνεντεύξεις που παραχωρούν οι υποψήφιοι βουλευτές στον Νομό Λακωνίας, μιλούν για τα πάντα εκτός από αυτά που πραγματικά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες ενός Βουλευτή. Μιλάνε για γούβες στους δρόμους που θα βοηθήσουν να κλείσουν, για το μουσείο της Σπάρτης που δεν έχει γίνει ακόμη αλλά αυτοί θα βοηθήσουν να έρθει εις πέρας, για το τουριστικό όνομα της Σπάρτης που είναι ακόμη αναξιοποίητο, και αυτοί θα μεριμνήσουν και γι αυτό, για ότι λογής θέμα σκεφτεί ο καθένας, ή ακόμη χειρότερα με βαριές αόριστες εκφράσεις του τύπου, θα βάλω τα δυνατά μου να βοηθήσω τον τόπο, θα είμαι παρόν ή παρούσα να κερδίσουμε πίσω την σχολή που χάσαμε, ή δώστε μου την δύναμη να είμαι δυνατός με την φωνή σας, και πολλά τέτοια εξίσου αφηρημένα και χωρίς ουσιαστικό νόημα.

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί που κάποιοι δημοσιογράφοι αφήνουν τους υποψηφίους βουλευτές να λένε όλα αυτά χωρίς να τους ζητάνε να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα και στον τομέα ευθύνης ενός ΒΟΥΛΕΥΤΗ.

Κι αυτό γιατί όλα τα παραπάνω που ανέφερα και πολλά άλλα τόσα, δεν είναι δουλειά του βουλευτή, αλλά του Δήμου, της περιφέρειας ή και του αρμοδίου υπουργείου σε μεγάλης έκτασης θέματα. Πληροφορώ αν δεν το γνωρίζουν κάποιοι, ότι έχει γίνει εδώ και χρόνια αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους και τις περιφέρειες, και λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο βουλευτής θεσμικά.

Αναρωτιόμαστε κατόπιν τούτων, γιατί δεν γίνεται τοποθέτηση από τους υποψηφίους βουλευτές στις πραγματικές αρμοδιότητες που θα έχει ο εκλεγμένος βουλευτής στην εθνική αντιπροσωπεία, στα εθνικά ζητήματα, στα θέματα παιδείας, τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών, τα εθνικά ζητήματα όπως την υπογεννητικότητα, την προστασία από ξένες επιβουλές, αν πρέπει να  δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, στη προστασία της ομογένειας που ζουν σε ειδικά καθεστώτα εκτός συνόρων όπως της βορείου Ηπείρου, και φυσικά να μάθουμε την γνώμη των υποψήφιων βουλευτών της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, πια είναι η θέση τους για την ακύρωση της συμφωνίας (προσύμφωνο) των Πρεσπών με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για το Εθνικό έδαφος της πατρίδας μας, αλλά και τις συνέπειες στους ψαράδες σε σχέση με την αλιεία, και όχι μόνο...

Επιπλέον θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε την άποψη τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που θέσπισε η Κύπρος από το 2004,  αλλά η Ελλάδα δεν έχει κάνει ανακήρυξη ΑΟΖ ακόμη ούτε προς την πλευρά της Ιταλίας ή της Λιβύης!

Μια εύλογη ερώτηση προς τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας θα ήταν, αν μπορεί να διαχειριστεί και με πιο τρόπο την ανάδειξη της χώρας σε κυρίαρχο παίχτη της Ευρώπης τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αυτά και άλλα τόσα δεν θα ακούσουμε να λέγονται στην προεκλογική περίοδο, ούτε σε τοπικό επίπεδο αλλά ούτε και σε κεντρικό με τους μεγαλοδημοσιογράφους να μην ρωτούν τα προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων την γνώμη τους επ΄ αυτών των θεμάτων, παρά να αναλώνονται σε ανούσιες κοκορομαχίες και ύβρεις που κάνει τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική, που τόσο καθορίζει το μέλλον μας, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.

Εύχομαι έστω και τώρα να με διαψεύσουν, και οι δημοσιογράφοι κάνοντας την δουλειά τους σωστά, αλλά και οι υποψήφιοι παίρνοντας θέση επί των μεγάλων και σοβαρών θεμάτων, αφήνοντας απ έξω την μικροπολιτική και τον ξύλινο λόγο. 


Μετά τιμής
Παναγιώτης Μπεμπέτσος