Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/16734/

Spartorama - Print | Υακίνθεια 2019: Η κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, Σπαντίδου Αμφιθέατρο

Υακίνθεια 2019: Η κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, Σπαντίδου Αμφιθέατρο

Υακίνθεια 2019: Η κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, Σπαντίδου Αμφιθέατρο
Στο Γεωργίτσι Λακωνίας
Οδός Εμπόρων

ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019

Η  κωμωδία  «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (Γεωργίτσι Λακωνίας)

23 Ιουνίου 2019 ώρα: 8 μ.μ.

(είσοδος ελεύθερη)

 

Το Θέατρο ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ παρουσιάζει την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 στις 8μ.μ. την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Υακίνθεια 2019», που οργανώνει το Λακεδαινονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη» στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο (Γεωργίτσι Λακωνίας).

Ο «Πλούτος» είναι ένα από τα πιο ωραία έργα του Αριστοφάνη που ενθουσιάζει το κοινό με την κωμικότητά του και την διαχρονικότητα των μηνυμάτων του.

Η υπόθεση του έργου

Ένας φτωχός πατέρας, ο Χρεμύλος, πάει στο Μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα, πώς θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής και τι παιδεία πρέπει να δώσει στο γιο του.

Ο θεός τον συμβουλεύει να βγει από το ναό και τον πρώτο που θα συναντήσει στον δρόμο να τον πάρει στο σπίτι του. Ο Χρεμύλος έκπληκτος διαπιστώνει ότι ο πρώτος που συναντάει είναι ένας κουρελιάρης τυφλός. Είναι ο θεός Πλούτος που ο Δίας τύφλωσε γιατί βοηθούσε τους φτωχούς, καλούς και δίκαιους.

Ο Χρεμύλος του υπόσχεται ότι θα τον πάει στον Ασκληπιό και ότι εκεί θα βρει το φως του. Ενώ ετοιμάζονται, εμφανίζεται ένα απαίσιο σκιάχτρο, η Φτώχεια. Τους προειδοποιεί ότι αυτό που πάνε να κάνουν θα είναι η καταστροφή των ανθρώπων. Γιατί, τους λέει, αν ο Πλούτος ξαναβρεί το φως του, και μοιράζει χρήματα  παντού, τότε ποιος θα δουλεύει; Όμως ο Χρεμύλος δεν την ακούει, την διώχνει και στη συνέχεια οδηγεί τον Πλούτο στον Ασκληπιό, όπου ξαναβρίσκει το φως του.

 

Ο καλλιτεχνικός Δ/ντής της παράστασης Νίκος Παροίκος αναφέρει ότι  η κωμωδία «Πλούτος» γράφτηκε σε μια εποχή που η Αθήνα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση (μετά το τέλος του πελοποννησιακού πολέμου). Ο λαός υπέφερε από την ανέχεια και την απληστία των κερδοσκόπων. Απηχεί τον πόθο των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ευημερία. 

Tο έργο παρουσιάζεται σε παραγωγή και σκηνοθεσία Ηλέκτρας Παροίκου, σκηνικά κοστούμια μάσκες της Άννας Περντρώ, μουσική του Χρήστου Λεοντή. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σπύρος Ξένος, Θανάσης Κυριαζής, Ντενίζ Μπονάνου, Κώστας Σκύλος, Ειρήνη Βουκελάτου και ο χορός των φτωχών.

 

Έναρξη παράστασης 8 μ.μ.  –  Είσοδος ελεύθερη


Σημείωση - Οδηγίες Πρόσβασης: 

Το «ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ» βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γεωργίτσι, με κατεύθυνση τον χωματόδρομο προς Πελλάνα, αφού πρώτα προσπεράσετε το γήπεδο του Γεωργιτσίου. Ο υπάρχων δρόμος μέχρι το αμφιθέατρο βρίσκεται υπό κατασκευή, γι’ αυτό συνιστούμε στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί έως ούτε ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωσή του. 

Η καλύτερα πρόσβαση στο αμφιθέατρο είναι από την νέα Εθνική Οδό Σπάρτης – Λεύκτρων και στον κόμβο της Πελλάνας θα στρίψετε προς το χωριό Πελλάνα. Στην συνέχεια θα συνεχίσετε την πορεία σας προς τα χωριά Πελλάνα, Περιβόλια, Αλευρού και αφού προσπεράσετε και το μνημείο με το αεροπλάνο (μετά το Γεωργίτσι), στα 200 μέτρα θα στρίψετε δεξιά προς το γήπεδο, όπου θα υπάρχουν πινακίδες και σημάνσεις.