Vekrakos
Spartorama | «Η Σιωπή θα Αρκούσε», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Σιωπή θα Αρκούσε», από τον Γεώργιο Κόρδη - video

Γεώργιος Κόρδης 20/04/2019 Εκτύπωση Άρθρα Φιλοσοφία
«Η Σιωπή θα Αρκούσε», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Η πράξη της γέννησης ενός έργου είναι τόσο περίπλοκη και ακατανόητη που θαρρώ πως δεν μπορεί ή ίσως δεν πρέπει να εκλογικευτεί»
Οδός Εμπόρων

Σε λίγη ώρα πρέπει να μιλήσω για τη ζωγραφική μου και νοιώθω πως δεν έχω κάτι να πω. Νοιώθω πως θα γυμνώσω πιότερο αυτές τες γραμμές και θα φτωχύνω μάλλον τα ήδη ταπεινά σχήματα βάζοντάς τα σε λόγια, δίχως να μπορώ στην πράξη να εξηγήσω το λόγο που με κίνησε να τα φτιάξω.

Η πράξη της γέννησης ενός έργου είναι τόσο περίπλοκη και ακατανόητη που θαρρώ πως δεν μπορεί ή ίσως δεν πρέπει να εκλογικευτεί. Ίσως μονάχα μια άλλη τέχνη θα μπορούσε να ερμηνεύσει, να πλησιάσει δηλαδή το θυμικό τοπίο που έφερε στο φως και στη ζωή ένα έργο. Ίσως. Και πάλι δεν είμαι σίγουρος.

Η σιωπή ίσως μονάχα θα αρκούσε. Η να αφεθούμε να κοιταχτούμε στα μάτια και ο δημιουργός να ανοίξει τα παραθύρια της καρδιάς κι όλοι να κοιτάξουν μέσα και εκείνος δεν τρομάξει να βαθύνει, να εμβαφτίσει εκεί άρτο να μεταλάβει πόνο, φόβο, αγωνία, νόστο, δάκρυ μετάνοιας, πόθους και πάθη και έρωτες φυλακωμένους.

Αλλά αυτά δεν γίνονται πια. Κανείς δεν τολμά, κανείς ίσως δεν αντέχει τόση εγγύτητα, τόσο κοινωνία, τόση ενότητα, τόση ανθρωπιά.

Τα λόγια είναι εύκολα και ανέξοδα...

Καλημέρα και καλή αντάμωση σε όσους το τολμήσουν να έρθουν...

Γεώργιος Κόρδης


Οδός Εμπόρων