Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/15342/

Spartorama - Print | Το βραβείο ποίησης «Μ. Πολυδούρη» 2019, στον Αργύρη Σταυρόπουλο

Το βραβείο ποίησης «Μ. Πολυδούρη» 2019, στον Αργύρη Σταυρόπουλο

Το βραβείο ποίησης «Μ. Πολυδούρη» 2019, στον Αργύρη Σταυρόπουλο
Ο Αργύρης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Βασαρά Λακωνίας το 1965. Ζει και εργάζεται στη Σπάρτη.
Οδός Εμπόρων

Το σημαντικό Βραβείο Ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» 2019 κατέκτησε επάξια ο συμπολίτης μας ποιητής Αργύρης Σταυρόπουλος (εξ ημισείας με την ποιήτρια Μαρία Ζαγκλαρά) για την ποιητική του Συλλογή «Αυτοεξόριστος εντός μου» των εκδόσεων «24 γράμματα».

Το βραβείο επιδόθηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, στην εκδήλωση «ΙΑ΄ Πολυδούρεια» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της ποιήτριας – φιλολόγου Γιώτας Αργυροπούλου.

Την εκδήλωση  διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Ο Αργύρης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Βασαρά Λακωνίας το 1965. Ποιήματά του, που τα πιο πολλά υπέγραφε ως «Οινούντιος», έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά κι έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς. Ζει και εργάζεται στη Σπάρτη.

Τα ποιήματα του Αργύρη Σταυρόπουλου με την ανεπιτήδευτη, εύρωστη  κι ευαίσθητη γραφή τους, αλλά και την αλήθεια που πηγάζει από τους στίχους τους,  αγγίζουν τον αναγνώστη και γίνονται ΚΑΙ δική του υπόθεση. Ο ποιητής Αργύρης Σταυρόπουλος ξεκινά από τον εαυτό του για να φτάσει στην κοινωνία αλλά και αντιστρόφως. Ποίηση που εκφράζει αγωνίες, αναζητήσεις και όνειρα, απογοητεύσεις αλλά και ελπίδες, υπαρξιακές ανησυχίες μαζί και κοινωνικό προβληματισμό.

Η δίκαιη τιμή και αναγνώριση που έγινε στον ποιητή Αργύρη Σταυρόπουλο αντανακλά στη Σπάρτη και στη Λακωνία, που σε καιρούς πνευματικής και πολιτιστικής στέγνιας αξιώνεται το φως των ποιητών και των πνευματικών της παιδιών.


Χρόνια τώρα χτίζω

την προσωπική μου μοναξιά

και πορεύομαι.

Ξυπόλητος περπατάω

στις μύτες των ποδιών μου.

Να μην ξυπνήσω  το χειμέριο γέλιο σου.

Να μην ξυπνήσω τις φωτιές των ηφαιστείων

και μου κάψουν τα βήματα.

Σ’ αυτό το παιχνίδι

επιτραπέζιας μνήμης

χρόνια τώρα ψάχνω να βρω συμπαίκτη.

(ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ)

 

8-4-2019
Βαγγέλης  Μητράκος