Vekrakos
Spartorama | Παρουσίαση βιβλίου: «Πέτρος ο Πελοποννήσιος, μυθιστορηματική βιογραφία», του Ευάγγελου Θεοδώρου

Παρουσίαση βιβλίου: «Πέτρος ο Πελοποννήσιος, μυθιστορηματική βιογραφία», του Ευάγγελου Θεοδώρου

Spartorama 08/02/2019 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Παρουσίαση βιβλίου: «Πέτρος ο Πελοποννήσιος, μυθιστορηματική βιογραφία», του Ευάγγελου Θεοδώρου
Ο Ευάγγελος Θεοδώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπάρτη
Οδός Εμπόρων

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30, στο βιβλιοστάσιο (2ος όροφος) της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νεοεκδοθέντος βιβλίου «Πέτρος ο Πελοποννήσιος, μυθιστορηματική βιογραφία». Ο Πέτρος ο Πελοποννήσιος (ή Λαμπαδάριος ή Λακεδαιμόνιος), αποτελεί την κορυφαία μουσική φυσιογνωμία της Ανατολής μετά την Άλωση και έναν από τους σπουδαιότερους άνδρες, καύχημα και περηφάνια, της Λακεδαίμονος. Ο συγγραφέας Ευάγγελος Θεοδώρου, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση – σε άρχοντες και λαό, κληρικούς και λαϊκούς – σε ένα λυρικό ταξίδι γνωριμίας με τον σπουδαίο μουσικό καθώς και στην άγνωστη ιστορία του τόπου μας.

 

* Ο Ευάγγελος Θεοδώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπάρτη. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στην γενέτειρά του, σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και ως ψηφιοποιητής στο πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Υλικού Δημοσίων Βιβλιοθηκών. Σχεδίασε και συμμετείχε στο πρόγραμμα ταξινόμησης και ταξιθέτησης της βιβλιοθήκης της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, ενώ εργάστηκε για λογαριασμό της εταιρίας E.M.E.L. (Early Manuscripts Electronic Library) στην βιβλιοθήκη χειρογράφων της Ι.Μ. Θεοβαδίστου Όρους Σινά κατά το πρόγραμμα ψηφιοποίησης παλίμψηστων χειρογράφων.

Με την μουσική ασχολήθηκε από μικρό παιδί. Πρώτος του δάσκαλος στην εκκλησιαστική μουσική υπήρξε ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Νίκωνος Σπάρτης κυρ Γεώργιος Σαραντάκος, ενώ σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε να παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα με τον τότε Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Μανωλόπουλο Γεώργιο. Μαζί του έψαλλε άτυπα ως κανονάρχης, παραδομέστικος και δομέστικος. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές σπουδές, φοίτησε στο τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού του κεντρικού Εθνικού Ωδείου Αθηνών και εργάστηκε ως τραγουδιστής. Μετά το πέρας των σπουδών του έψαλλε σε διάφορους ναούς της Λακωνίας μεταξύ των οποίων στον Ι.Ν. Ελκομένου Χριστού Μονεμβασίας και στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος. Το 2008 συνδέθηκε με τον τότε Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Τζανάκο Παναγιώτη ο οποίος και επηρέασε καθοριστικά την σχέση του με την εκκλησιαστική μουσική τέχνη. Αφού έψαλλε μαθητικά δίπλα του ως δομέστικος για δύο χρόνια, το 2010 διορίστηκε λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού. Ακολούθησε τον κ. Τζανάκο στην δημιουργία του διαδικτυακού Ο.Φ.Ε.Λ.Π. (Όμιλος Φίλων Έργου Λαμπαδαρίου Πέτρου) ενώ συμμετείχε από την θέση του Προέδρου στον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος». Σήμερα ψάλλει ως λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Άνω Αρχανών Ηρακλείου και είναι μέλος του χορού ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες».

Έχει αναπτύξει πλατιά εθελοντική δράση μέσω συλλόγων και άλλων δράσεων, με κορυφαία την επί σειρά ετών διακονία στις Θερινές Κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης. Η σχέση του με τον γραπτό λόγο ξεκίνησε με ένα ποίημα το 1996 σε ηλικία δεκατριών ετών και από τότε έχει γράψει και δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα, πεζά και έμμετρα κείμενα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η μυθιστορηματική βιογραφία του Πέτρου του Πελοποννησίου, αποτελεί το πρώτο του εκδομένο έργο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.



  



Οδός Εμπόρων