Vekrakos
Spartorama | Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη μας προς τον Υπουργό Παιδείας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη μας προς τον Υπουργό Παιδείας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Spartorama 01/02/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία
Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη μας προς τον Υπουργό Παιδείας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών
«Τιμάμε τρεις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας και του Έθνους μας..., πετυχαίνοντας να συμφιλιώσουν τον πιο λαμπρό πολιτισμό που γεννήθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα, τον κλασσικό Ελληνισμό, με την τέλεια θρησκεία...»
Οδός Εμπόρων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος με επιστολή του, της 31ης Ιανουαρίου 2019, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου εκφράζει την διαμαρτυρία του, για τον τρόπο που επέλεξε το Υπουργείο να τιμάται η εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας. 

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα πνευματικά οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα από την εορτή των Τριών Ιεραρχών παραμένουν αναξιοποίητα, αφού και με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας έχει ουσιαστικά υποβαθμιστεί και έχει μετατραπεί σε ημέρα σχολικής αργίας, όπου η πλειονότητα των εκπαιδευτικών και των παιδιών επιλέγουν άλλες δραστηριότητες μακράν απέχουσες από το νόημα της ημέρας. Ο Σεβασμιώτατος καταλήγει ζητώντας από το Υπουργείο να ορίσει την ημέρα αυτή ως σχολική εορτή, ως ημέρα της παιδείας και όχι ως ημέρα αργίας, κατά την οποία σύσσωμη η σχολική κοινότητα να συναθροίζεται για να τιμήσει τους προστάτες Αγίους των Γραμμάτων. Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,  

Η 30η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Συνάξεως των Τριών Ιεραρχών, έχει καθιερωθεί, όπως γνωρίζετε,  λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, και ως ημέρα της Παιδείας. 

Τιμάμε τρεις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας και του Έθνους μας, που αποτελούν αιώνια πρότυπα αρετής, σοφίας και μόρφωσης, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο χριστιανισμό και τα Ελληνικά Γράμματα, πετυχαίνοντας να συμφιλιώσουν τον πιο λαμπρό πολιτισμό που γεννήθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα, τον κλασσικό Ελληνισμό, με την τέλεια θρησκεία, τη μοναδική εξ’αποκαλύψεως θρησκεία, το Χριστιανισμό. 

Στο πλαίσιο της Εορτής δίνεται η ευκαιρία να επαναφέρουμε στη μνήμη μας, όσο βέβαια είναι δυνατό, τη ζωή και τη δράση των τριών πρωτοπόρων και θεμελιωτών της Παιδείας μας και παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα να προβληματιστούμε πάνω στο σπουδαίο αλλά καταρρακωμένο σήμερα αγαθό της Παιδείας, για το οποίο ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός πίστευε ότι είναι «των παρ’ ημίν αγαθόν το πρώτον». 

Δυστυχώς, όμως, τα πνευματικά οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα από τη σύνδεση της εκκλησιαστικής εορτής των κορυφαίων αυτών Αγίων με την αξία της Παιδείας, παραμένουν αναξιοποίητα, αφού και με ευθύνη του Υπουργείου σας έχει ουσιαστικά υποβαθμιστεί και μετατραπεί η 30η Ιανουαρίου  σε ημέρα σχολικής αργίας, όπου η πλειονότητα εκπαιδευτικών και μαθητών επιλέγουν την παραμονή στο σπίτι τους ή  τη φοίτηση στην καφετέρια ή άλλες επουσιώδεις και μακράν απέχουσες από  το νόημα της ημέρας δραστηριότητες. 

Και  είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι το υπουργείο που έχει την ευθύνη της πολυπαθούς Παιδείας μας με τις ασαφείς και επιδεχόμενες παρερμηνειών εγκυκλίους του έχει συντελέσει  να καθιερωθεί  η ημέρα αυτή ως αργία. Ηχηρό παράδειγμα αποτελεί και η Εγκύκλιος που αναφέρεται σε μία αυτοδιαχείριση της ημέρας με ευθύνη της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς όμως να προβλέπει τον τρόπο υλοποίησής της. Με ψηφοφορία, με εντολή του προϊσταμένου, με επίκληση στο φιλότιμο και το θρησκευτικό συναίσθημα του διδασκάλου; 

Να σημειωθεί, επίσης, ότι με το χαρακτηρισμό ως «αργίας» της Ημέρας των Τριών Ιεραρχών δεν καλύπτονται τα έξοδα μεταφοράς μαθητών που χρησιμοποιούν λεωφορεία ή ταξί προς τα σχολεία τους και έτσι παρακωλύονται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις σχετικές  εκδηλώσεις, όπου αυτές οργανώνονται. 

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη, κ.Υπουργέ, με σαφήνεια και αίσθημα ευθύνης το σεβαστό Υπουργείο Παιδείας να ορίσει την ημέρα αυτή  ως σχολική εορτή, ως ημέρα της παιδείας και όχι ως ημέρα αργίας και σύσσωμη η σχολική κοινότητα να συναθροίζεται, για να τιμήσει τους προστάτες Αγίους των Γραμμάτων και να στοχαστεί με το φωτισμό τους επάνω στο αγαθό της Παιδείας, συμμετέχοντας στον πρέποντα εκκλησιασμό και στην οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων π.χ. ομιλίες, συναναστροφή με ανθρώπους του πνεύματος, ανοικτές συζητήσεις, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και άλλες πνευματικές δραστηριότητες. 

Μετά τιμής και ευχών»

immspartis.gr


Οδός Εμπόρων