Vekrakos
Spartorama | Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης: Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για την μετακίνηση των Πανεπιστημιακών Σχολών από τη Σπάρτη

Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης: Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για την μετακίνηση των Πανεπιστημιακών Σχολών από τη Σπάρτη

Spartorama 19/01/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Παιδεία
Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης: Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για την μετακίνηση των Πανεπιστημιακών Σχολών από τη Σπάρτη
«Η ίδρυση και λειτουργία κατά τα τελευταία χρόνια των υφισταμένων Πανεπιστημιακών Σχολών στη Σπάρτη, θεωρήθηκε ως η απαρχή αλλαγής στάσης της Πολιτείας προς την πόλη μας»
Οδός Εμπόρων

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου αναφορικά με μετακίνηση των Πανεπιστημιακών Σχολών από τη Σπάρτη, απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης.

Παρατίθεται η επιστολή: 

«Κύριε Υπουργέ, 

Η σύγχρονη Σπάρτη ως διαχρονική πόλη και ιστορική κληροδόχος οικουμενικών αρχών και αξιών, δικαιούται όχι μόνο να αξιώνει την παραμονή και την συνέχιση της λειτουργίας των υφισταμένων στην έδρα της Πανεπιστημιακών Σχολών, αλλά και να διεκδικεί την εγκαθίδρυση και άλλων μεγάλης εμβέλειας πνευματικών κέντρων μελέτης, ανάδειξης και προβολής του πολιτισμικού μεγαλείου της. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Σπάρτη είναι ίσως η περισσότερο γνωστή πόλη της Ελλάδος σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις στρατιωτικές αρετές των αρχαίων προγόνων μας ,αλλά εξ ίσου και στις πνευματικές αρχές και το πολιτισμικό ήθος τους, όπως περί τούτου μαρτυρούν ιστορικές πηγές. 

Μπορεί στην αρχαία Σπάρτη να μη δόθηκε έμφαση σε μεγαλειώδη κτίσματα και γλυπτικά κοσμήματα ή και φιλοσοφικές ακαδημίες, όπως συνέβη σε άλλες ελληνικές πόλεις. Εδώ όμως τότε συνέβησαν εξ ίσου σημαντικά πράγματα, που κυρίως είχαν σχέση με βιοτική καλλιέργεια του νου, του σώματος και του πνεύματος. Εδώ εμφανίστηκαν το πρώτον η Δημοκρατία με τη Μεγάλη Ρήτρα και την Απέλλα του Λυκούργου, ο σεβασμός στους νόμους, η ισότητα, η δωρεάν παιδεία, το «μολών λαβέ», το «ταν ή επι τας», το «μηδέν άγαν» του Χίλωνα, κ.ά. Απ΄ εδώ προέκυψαν τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα των Θερμοπυλών του Λεωνίδα και των Πλαταιών του Παυσανία. Και εδώ είναι η κοιτίδα σημαντικών στιγμών χρόνου, που χωρίς υπερβολή διαμόρφωσαν και κατά πολύ εξακολουθούν να διαμορφώνουν την αντίστοιχη οικουμενική συνείδηση. 

Υποστηρίζεται και ίσως όχι καθ΄ υπερβολή, πως η πόλη της Σπάρτης δεν έχει τύχει της εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενης από την πλευρά της Πολιτείας προσοχής και του οφειλόμενου σεβασμού. Φαντάζει σαν πόλη «ξένη». Ενδεικτικά: Το αρχαίο θέατρο»  εγκαταλελειμμένο. Το ανάλογο του αξιακού ιστορικού της μεγέθους μουσείο* για χρόνια τώρα μόνο στα χαρτιά .Η ανάδειξη σημαντικών αρχαιοτήτων της πόλης με ανασκαφές* όνειρο ακριβό. Οι γέφυρες του Ευρώτα στην είσοδο της πόλης• μνημεία σκουριάς και επικινδυνότητας. Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης στο κέντρο της πόλης• φάντασμα στο φώς της εγκατάλειψης. Η ανατρεπτική -ίσως-ανασκαφή του Μυκηναϊκού Ανακτόρου Αγίου Βασιλείου* αρμοδίως ασήμαντη, παρά το ότι από το- προ τριών ετών-Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαιολόγων της Σαγκάης, κατετάγη μεταξύ των δέκα σημαντικώτερων στον κόσμο. 

Η ίδρυση και λειτουργία κατά τα τελευταία χρόνια των υφισταμένων Πανεπιστημιακών Σχολών στη Σπάρτη, θεωρήθηκε ως η απαρχή αλλαγής στάσης της Πολιτείας προς την πόλη μας. Και χαιρετίστηκε με τη γνωστή παροιμία «κάλιο αργά παρά ποτέ». Και αρχίσαμε να ελπίζουμε, πως ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο θα άνοιγε για το οφειλόμενο μέλλον της. Και χαρήκαμε. Και βρέθηκαν συμπολίτες μας, ιερωμένοι και κοσμικοί, γενναιόδωροι δωρητές και ανεγέρθησαν περικαλλή και σύγχρονα κτήρια στέγασης των Σχολών. 

Κύριε Υπουργέ, από τότε και στον ύστερο μέχρι σήμερα χρόνο η Σπάρτη βιώνει στο έλεος των άτυχων προσδοκιών της. Καμμιά ουσιαστική δικαίωση. Κανένα σοβαρό πνευματικό καθίδρυμα παρά μόνο ελάχιστα απ΄ ό,τι εδικαιούτο η πόλη μας, κυρίως ως μιας εκ των «αιωνίων πόλεων». Και σα να μην αρκούσε τούτο, τώρα τίθεται υπό διακινδύνευση και το κάθε τι ελάχιστον, με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των Πανεπιστημιακών τμημάτων Νοσηλευτικής και Μηχανικών Πληροφορικής σε άλλη πόλη. 

Κύριε Υπουργέ, ως ενεργά μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, του οποίου ο χρόνος σύστασης συμπίπτει με την ίδρυση του Πρωτοδικείου Σπάρτης το 1835 -ενός εκ των πέντε πρώτων της χώρας- υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με εκείνες των υπολοίπων κατοίκων και φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας και ευελπιστούμε πως ως μια αρκούντως ηχηρή έκκληση θα ακουστεί, όσο μακριά και αν βρίσκεται η Αθήνα, έτσι ώστε τόσο με την θεσμική σας ιδιότητα όσο και με το γνωστό πνευματικό σας κύρος να κρατηθεί η Σπάρτη στο ανάλογο ύψος του αναμφισβήτητου ιστορικού μεγαλείου της, αλλά και του μέλλοντος που της πρέπει. 

Κύριε Υπουργέ,

Η παραμονή των υπό μετακίνηση Σχολών στη Σπάρτη δεν είναι μόνο σωστή πολιτική πράξη. Κατά τα προλεχθέντα, είναι και κάτι άλλο πιο υψηλό και δίκαιο, που κατά την άποψη μας θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως υπέρτερο άλλων σχεδιασμών ίσως δε και προτεραιοτήτων. 

Σπάρτη, 15 Ιανουαρίου 2019

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Κομνηνός»


Οδός Εμπόρων