Vekrakos
Spartorama | Επιστολή Γαβρόγλου προς τον Δήμαρχο Σπαρτιατών - Για κέντρο Διετών Σπουδών προορίζεται η Λακωνία

Επιστολή Γαβρόγλου προς τον Δήμαρχο Σπαρτιατών - Για κέντρο Διετών Σπουδών προορίζεται η Λακωνία

Spartorama 09/01/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Παιδεία
Επιστολή Γαβρόγλου προς τον Δήμαρχο Σπαρτιατών - Για κέντρο Διετών Σπουδών προορίζεται η Λακωνία
«...το Κέντρο Διετών Σπουδών που σχεδιάζουμε να έχει την έδρα του στη Λακωνία»
Οδός Εμπόρων

Ο υπουργός Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων, απέστειλε στον Δήμαρχο Σπαρτιατών την ακόλουθη επιστολή: 

«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, 

Με αφορμή την εξαγγελθείσα συνεργεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα ήθελα να σας ενημερώσω σε σχέση με το τι έχει συντελεστεί έως σήμερα. 

Το ΥΠΠΕΘ σύστησε ειδική Επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα της συνέργειας των δυο ιδρυμάτων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Διοικήσεων των δύο Ιδρυμάτων και έναν εκπρόσωπο του ΥΠΠΕΘ. Έως τώρα η Επιτροπή έχει εργαστεί αποκλειστικά ώστε να προδιαγράψει με οραματικό τρόπο τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου ιδρύματος που θα προκύψει από τη συνέργεια των δύο Ιδρυμάτων με γνώμονα τη δημιουργία ενός ιδρύματος αναφοράς στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα θεραπεύει πολύ περισσότερα επιστημονικά πεδία από όσα σήμερα υπηρετούν και τα δυο ιδρύματα μαζί. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες συνέργειας μεταξύ των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που έχει προωθήσει το ΥΠΠΕΘ τα τελευταία δύο χρόνια σχετίζονται με την δημιουργία εξωστρεφών και αναβαθμισμένων πανεπιστημίων στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε όλες τις περιπτώσεις ο στόχος είναι η εδραίωση ακαδημαϊκών μονάδων μεγάλης κρίσιμης μάζας που θα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο οι συνέργειες που έχουν ήδη νομοθετηθεί προικοδοτούνται με αύξηση της χρηματοδότησης και νέες θέσεις καθηγητών. 

Μετά το πέρας αυτής της ακαδημαϊκής διαδικασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής, το ΥΠΠΕΘ, με την ευαισθησία που το διακρίνει, θα ενσκήψει σε προβλήματα που είναι πιθανό να προκληθούν και θα λειτουργήσει με τρόπο ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνία της Περιφέρειας. Ήδη όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν σε αύξηση των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη δημιουργία νέων ακαδημαϊκών μονάδων όπως νέα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και το Κέντρο Διετών Σπουδών που σχεδιάζουμε να έχει την έδρα του στη Λακωνία. 

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους Πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας. Το μέλλον της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στη χώρα μας θα σχεδιαστεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς φορείς και το ΥΠΕΘ και δεν θα γίνει όπως τις προηγούμενες δεκαετίες με βάση συμφέροντα και πιέσεις που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα. Το ΥΠΠΕΘ κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας στην Λακωνία και θα προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόταση με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών, των πανεπιστημιακών τίτλων και την τοπική Ιστορία και κοινωνία. Συνεπώς, βεβιασμένες κινήσεις δεν θεωρούνται απαραίτητες και δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να είστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΕΘ έχει ευήκοα ώτα και σε κλίμα συνεργασίας αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους θέματα που μπορεί να επιφέρει η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. 

Με εκτίμηση.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κώστας Γαβρόγλου»


Οδός Εμπόρων