Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/13881/

Spartorama - Print | Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας
Θα μείνουμε και εφέτος κατάπληκτοι βλέποντας στην ταπεινή φάτνη «τον ποιητήν των όλων» με την μορφή ενός αδύναμου βρέφους και θα θαυμάσουμε «την άφατον προς ημάς του Θεού συγκατάβασιν»
Οδός Εμπόρων

Γιορτάζουμε για μια φορά ακόμη του Χριστού μας τη Γέννηση. Πανηγυρίζουμε το μοναδικό γεγονός που χώρισε την ιστορία σε δυό περιόδους και μας δίδεται η ευκαιρία να βεβαιωθούμε και πάλι, για την απροσμέτρητη αγάπη που τρέφει για μας ο Θεός.

Θα μείνουμε και εφέτος κατάπληκτοι βλέποντας στην ταπεινή φάτνη «τον ποιητήν των όλων» με την μορφή ενός αδύναμου βρέφους και θα θαυμάσουμε «την άφατον προς ημάς του Θεού συγκατάβασιν».

Η έκπληξη όμως και ο θαυμασμός είναι μεν συναισθήματα επαινετά, αλλ’ όχι και τα σπουδαιότερα.

Είναι ανάγκη, αναλογιζόμενοι την απροσμέτρητη αγάπη Του, προς τον άνθρωπο, να αυξήσουμε και εμείς την αγάπη μας, προς τον συνάνθρωπο.

Εκείνου η αγάπη στον κόσμο εστοίχισε την σάρκωσή Του, τα άγια Πάθη, τον ζωοποιό σταυρό και τον θάνατο. Η αγάπη η δική μας, προς τον συνάνθρωπο δεν είναι τόσο απαιτητική μα δεν μπορεί να είναι μόνο στα λόγια περιορισμένη. Όλοι έχομε ευθύνη για όλους, γιατί ο Θεός εμπιστεύεται αυτούς που αγαπά, σ’ αυτούς που Τον αγαπούν.

Δεν είναι δυνατόν επομένως, ο ένας να τρώγει και να χαίρεται όταν ο άλλος, που δεν είναι ξένος ούτε εχθρός του, αλλά αδελφός του, να πεινάει και να κλαίει. «Είδες τον αδελφό σου, είδες τον Θεό σου» λένε οι θεοφώτιστοι Πατέρες.

Είναι ανάγκη τον πλησίον μας να τον ιδούμε σαν δικό μας, να τον αγαπήσουμε, όπως τον εαυτό μας, και να του θεραπεύσουμε τις πληγές, που η φτώχεια και η αρρώστια ή η αμαρτία του έχουν δημιουργήσει.

Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και αυτό απαιτεί ο ανθρωπισμός μας. Αυτό είναι και ένα από τα σπουδαιότερα μηνύματα, που μας δίδει η μεγάλη γιορτή της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, Εκείνου που είναι «ελαττόνων βοηθός, αντιλήπτωρ ασθενούντων, απεγνωσμένων σκεπαστής και των απηλπισμένων βοηθός» (Ιουδ. 9,11).

+ Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ