Vekrakos
Spartorama | Σε πλήρη ενεργοποίηση ο νόμος για την παραχώρηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους

Σε πλήρη ενεργοποίηση ο νόμος για την παραχώρηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους

Spartorama 10/10/2018 Εκτύπωση Λακωνία
Σε πλήρη ενεργοποίηση ο νόμος για την παραχώρηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους
Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό
Οδός Εμπόρων

Οριστικό τέλος μπαίνει στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με απόφαση, που υπογράφτηκε από τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Όσες είναι καλλιεργήσιμες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό.

Εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ.

Η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν μία νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη.


Οδός Εμπόρων