Vekrakos
Spartorama | Δήμος Ευρώτα: Αίτημα ένταξης του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020»

Δήμος Ευρώτα: Αίτημα ένταξης του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020»

Spartorama 23/08/2018 Εκτύπωση Λακωνία
Δήμος Ευρώτα: Αίτημα ένταξης του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020»
Άμεσο αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με εισηγητή τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Οδός Εμπόρων

Θέμα: Αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Κ.Υ Βλαχιώτη

Εισηγητής : Ηλίας Παναγιωτακάκος – δημοτικός σύμβουλος

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα του Κ.Υ Βλαχιώτη στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εκδόθηκε σήμερα και αφορά τις δομές υγείας εξαιρείται το Κ.Υ Βλαχιώτη.

Διαβάζω για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου το συγκεκριμένο δελτίο τύπου. 

«Οι παρεμβάσεις μας στον τομέα της υγείας είναι ολιστικές σε όλες τις δομές της στην Πελοπόννησο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της πρότασης της πλειοψηφίας για υποβολή προτάσεων ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020» των Κέντρων Υγείας Άστρους, Δημητσάνας, Λεωνιδίου, Μεγαλόπολης, Τροπαίων, Αρεόπολης, Γυθείου, Νεάπολης, Γαργαλιάνων, Λυγουριού και του Περιφερειακού Ιατρείου Καλλιανίου, την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018.

Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής αρχής αφορά το σύνολο των Κέντρων Υγείας της Πελοποννήσου, τόνισε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «εμείς προετοιμάσαμε τις τεχνικές μελέτες και εμείς εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότησή τους. Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό γίνεται καθημερινά αντιληπτό από τους πολίτες».


Παρατηρούμε λοιπόν για λόγους που δεν γνωρίζουμε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020» για τα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει το Κ.Υ Βλαχιώτη.

Συνεπώς πρέπει να αποσταλεί κείμενο προς τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη με δύο άξονες. Πρώτον να υπάρξει ενημέρωση για τους λόγους της μη ένταξης και δεύτερον την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου του Κ.Υ Βλαχιώτη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020».

Ιδιαίτερη αξία έχει η δήλωση του Περιφερειάρχη ότι:
«εμείς προετοιμάσαμε τις τεχνικές μελέτες και εμείς εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότησή τους. Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό γίνεται καθημερινά αντιληπαπό τους πολίτες».


Συμπερασματικά το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη

Με λύπη και αγανάκτηση παρατηρούμε την υποβάθμιση του Κ.Υ Βλαχιώτη καθώς και άλλων δομών και βασικών έργων υποδομής π.χ γέφυρα Ευρώτα, παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη, καθαρισμός και αντιπλημμυρική προστασία του Ευρώτα αστυνόμευση και πυροπροστασία της περιοχής μας, που φυσικά αρκετά δεν αφορούν μόνο την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το δημοτικό συμβούλιο μεταφέρει την αγανάκτηση και την αντίδραση των συμπολιτών μας που νοιώθει την συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας, χωρίς να υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης στις υποδομές και την ποιότητα ζωής.

Σ’ ένα Δήμο που έχει πληγεί από αλλεπάλληλες καταστροφές, με την ελονοσία παρά την καταπολέμηση της να αποτελεί διαρκή κίνδυνο λόγω του μεγάλου αριθμού πάσης φύσεως μεταναστών, κυρίως αφρο-ασιατικής προέλευσης με το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο, βασικό άξονα πρόσβασης σε τουριστικές περιοχές, αλλά και διακίνησης προϊόντων να αποτελεί ανασταλτικό και επικίνδυνο παράγοντα ζωής με πολλά και συνεχή ατυχήματα/δυστυχήματα.

Το Κ.Υ Βλαχιώτη παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό προσφέρει διαρκώς ποιοτικές υπηρεσίες από την δυναμική προσφορά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των πολιτών και του δημοτικού συμβουλίου για την αναβάθμιση του Κ.Υ Βλαχιώτη παρατηρούμε την υποβάθμιση και τελικά την απαξίωση του.

Η μη ένταξη του Κ.Υ Βλαχιώτη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020» δημιουργεί εκ των πραγμάτων ανησυχία και προβληματισμό καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ενημέρωση και εξηγήσεις για τους λόγους που αυτή η δομή υγείας του Δήμου Ευρώτα δεν βρισκόταν στις επιλογές των δομών υγείας που συζητήθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που γίνεται αναφορά στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου της 8/8/2018.

Είναι στις επιλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Κ.Υ Βλαχιώτη;

Τι προτίθεται να πράξει ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την ένταξη του Κ.Υ Βλαχιώτη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020» και κυρίως σε ποια χρονική περίοδο μπορεί να συμβεί;

Είναι αυτονόητη η στρατηγική ύπαρξης και αναβάθμισης σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό του Κ.Υ Βλαχιώτη.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας και την αντίθεση μας γι’ αυτή την εξέλιξη που είναι ένα ακόμα βήμα προς την υποβάθμιση και τελικά την απαξίωση του Κ.Υ Βλαχιώτη.

Πολιτικές επιλογές που τυχόν υπάρχουν ως σχεδιασμοί και αφορούν την μετεξέλιξη του Κ.Υ Βλαχιώτη σε Περιφερειακό Ιατρείο από όπου κι αν προέρχονται θα έχουν να αντιμετωπίσουν την συνολική αντίδραση της κοινωνίας συνολικά της περιοχής μας με επικεφαλής το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναμένουμε από τον Περιφερειάρχη ενημέρωση και σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε κυρίως δε την πολιτική βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς τις ενέργειες και συντονισμό προς την κεντρική Κυβέρνηση για την στελέχωση του Κ.Υ Βλαχιώτη.


Οδός Εμπόρων