Vekrakos
Spartorama | Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πηγή 13/08/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
«Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ; ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν;... Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον»
Οδός Εμπόρων

Πρός

Το χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

 

Χριστιανοί μου αγαπητοί, 

Ήλθε και πάλι ο ευλογημένος Αύγουστος, για να μας δώσει την ευκαιρία να τιμήσουμε και θεοπρεπώς να εορτάσουμε την αγία Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ολόκληρο τον μήνα η Εκκλησία μας τον έχει αφιερώσει στη χάρη της, αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου δεν παύει να τη δοξολογεί, να την υμνολογεί και οι ευσεβείς χριστιανοί τρέχουν κοντά της και ανοίγουν την καρδιά τους λέγοντάς της τον πόνο και τα βάσανά τους, τις επιτυχίες και αποτυχίες τους και ζητώντας λύση στα προβλήματά τους.

Είναι βλέπετε Εκείνη που μας πήρε στην προστασία της με συμβουλή και παράκληση και εντολή του Κυρίου μας, όταν βρισκόταν επάνω στον Σταυρό. Το εθελόθυτο θύμα, ο Κύριός μας, βλέποντας τη Μητέρα Του και τον αγαπημένο μαθητή Του Ιωάννη δίπλα στον Σταυρό απευθύνεται στη Μητέρα Του και της λέγει «Ιδού ο υιός σου» και δείχνει τον Ιωάννη που εκείνη την ώρα εκπροσωπούσε όλους τους ανθρώπους. Άρα όλοι μας είμαστε υιοθετημένα παιδιά της, γι΄αυτό ο καθένας μας τη θεωρεί φιλόστοργη Μητέρα του.

Και όπως τα προβλήματά μας, τις χαρές και τις λύπες μας τα λέμε στη μητέρα μας, έτσι και τα δύσκολα προβλήματα της ζωής μας τρέχουμε κοντά στα ιερά εικονίσματά της και εξομολογητικά τα λέμε όλα ελπίζοντας ότι Εκείνη θα κάνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει και όταν πρέπει.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η Παναγία μας θέλει να μας βοηθήσει σαν Μάννα και μπορεί να μας βοηθήσει σαν Θεομάννα.

Γνωρίζουμε ακόμη από την εμπειρία την εκκλησιαστική, ότι στον γάμο της Κανά η Παναγία μας άλλαξε το Πρόγραμμα του Κυρίου μας, ο οποίος, επειδή τον παρακάλεσε η Μητέρα Του, έκανε εκεί το πρώτο θαύμα. Από αυτό το γεγονός έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα ακούσει και τις προσευχές της Κυρίας Θεοτόκου, που κάθε ημέρα και νύχτα προσφέρει για τον καθένα που τη χρησιμοποιεί ως μεσίτρια.

Αδελφοί μου, όλοι είμαστε πονεμένοι. Δεν υπάρχει κανείς που να μην πόνεσε ή να μην πονέσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι προγονοί μας, που ήταν περισσότερο συνετοί και παρατηρητικοί από εμάς, έλεγαν «Τέρας όστις διά παντός του βίου αυτού ηυτύχηκε», δηλαδή είναι τέρας, παράξενος, αφύσικος, πρωτοφανής εκείνος που καθόλη τη διάρκεια της ζωής του είναι ευτυχισμένος. Άρα όλοι υποκείμεθα στον πειρασμό και στη δοκιμασία και τότε τι κάνουμε; Το σωστό και το δίκαιο και το φυσικό αλλά και το ωφέλιμο είναι να προστρέξουμε σε πρόσωπα που μας αγαπούν είτε συγγενικά είτε πνευματικά, για να ζητήσουμε τη συμπαράστασή τους. Και πρέπει να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, αλλά να βρίσκουμε ανθρώπους, για να παρηγορούμαστε. Το κλείσιμο στον εαυτό μας βλάπτει την υγεία μας και πληγώνει την ψυχή μας δημιουργώντας θλίψη και κατάθλιψη που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο ακόμη και στην αυτοκτονία. Έχουμε θρηνήσει συνανθρώπους μας που έφθασαν εκεί, ενώ δε θα έπρεπε.

Αν οι συνάνθρωποί μας στη δοκιμασία μας φανούν απρόθυμοι να μας βοηθήσουν, μας περιμένει η Υπεραγία Θεοτόκος, η πνευματική Μάννα μας ολοπρόθυμη να μας ακούσει. Μην αγνοήσουμε αυτό το κεφάλαιο, που είναι και πολύτιμο και ανεξάντλητο. Θα μας ακούσει Εκείνη και θα μας βοηθήσει χωρίς αναβολή. Άλλωστε όλοι μας έχουμε την εμπειρία ότι, και να μην πάρουμε αυτό που ζητήσαμε, αμέσως μετά την προσευχή μας μπροστά στο εικόνισμά της φεύγουμε ξαλαφρωμένοι, ικανοποιημένοι και ειρηνικοί.

Είναι χαρακτηριστικό το τροπάριο της Μεγάλης Παρακλήσεως όπου ο εμπνευσμένος και πονεμένος συνθέτης και ποιητής του λέγει προς την Παναγία μας: «Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ; ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν; ποίαν θερμήν αντίληψιν; ποίαν εν ταίς θλίψεσι βοηθόν; Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον». Με απλά λόγια ο υμνογράφος ως εκπρόσωπος όλων μας της λέγει ότι δεν είναι εύκολο στη δοκιμασία μας να ευρεθεί κάποιος που θα την πάρει επάνω του και θα λύσει το πρόβλημά μας. Όμως και αν κανένας δεν υπάρχει, Εκείνη, η πνευματική Μάννα μας, είναι η ελπίδα μας, γι΄ αυτό σ΄Αυτή πρέπει με θάρρος να καταφεύγουμε, αφού είναι «πάντων των χριστιανών το καταφύγιον» και «η ελπίς των απελπισμένων».

Αδελφοί μου και παιδιά μου,

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέποντάς σας στον Ναό σήμερα. Σας καμαρώνω για την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφετε στην Παναγία μας. Σας βλέπω όρθιους ώρες πολλές να παρακολουθείτε τη θεία λειτουργία και με προσοχή να ακούτε τους θεομητορικούς και δοξολογητικούς ύμνους προς τη Θεοτόκο. Σας βλέπω με τα μάτια της ψυχής μου και όπου λειτουργώ και με τα μάτια του σώματός μου να κάνετε ευλαβικά τον σταυρό σας όσες φορές ακούτε τον ιερέα ή τον ιεροψάλτη ν΄αναφέρει το υπερύμνητο όνομά Της. Και απευθύνω και εγώ εκείνη τη στιγμή θερμή παράκληση λέγοντάς Της: «Παναγία μου, φύλαξε κάτω από την αγία προστατευτική σκέπη Σου όλο τον κόσμο. Τους ηλικιωμένους, τους άνδρες και τις γυναίκες και προπάντων τα παιδιά και τους νέους μας. Δώσε σε όλους φώτιση να λένε τα πρέποντα και να κάνουν αυτά που εξασφαλίζουν την αιωνιότητα. Στάσου κοντά τους και απάλυνε τον πόνο τους και βοήθησέ τους να κάνουν πάντα το καλό, για να δοκιμάζουν χαρά και ευτυχία. Δώσε στη νεολαία μας τα στηρίγματα, για να μην πέφτουν, και άπλωσε το χέρι Σου και ανόρθωσε αυτά τα παιδιά, όταν σε στιγμή αδυναμίας πικραίνουν τον Κύριό μας με τα σφάλματά τους. Δώσε σε όλους τους ανθρώπους την οδηγία και τη συμβουλή που έδωσες στους υπηρέτες στον γάμο της Κανά, όταν τους είπες «ο,τι αν λέγη υμίν ποιήσατε», δηλαδή ο,τι σας ειπεί ο Χριστός να το κάνετε, και έτσι είδαν το θαύμα».

Μακάρι να ακούσουμε όλοι αυτή τη συμβουλή Της και να υπακούσουμε στην αγία προτροπή Της, για να γευτούμε τα αγαθά της γης και από τώρα να νιώσουμε τη χαρά και την ευτυχία του Παραδείσου.

Εύχομαι ολόψυχα τα χρόνια της ζωής σας να είναι πολλά, ευλογημένα από τον Θεό με τις πρεσβείες της Παναγίας.

Θερμά σας παρακαλώ να θυμηθείτε και εφέτος το καθήκον σας να ενισχύσετε τον δίσκο που θα περιαχθεί υπέρ των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας. Με ιλαρότητα, με καλή διάθεση και χαρά να προσφέρετε ο,τι σείς θεωρείτε σωστό, ώστε ν΄ ανακουφισθούν και οι εμπερίστατοι αδελφοί μας που περιθάλπονται κάτω από τη στέγη της αγίας μας Εκκλησίας. Εγώ και γι΄αυτή την πράξη σας σας ευγνωμονώ.

 

Θερμός Ευχέτης σας προς την Υπεραγία Θεοτόκο

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


Οδός Εμπόρων