Vekrakos
Spartorama | Κονιόρδου προς Δαβάκη: Οκτώ έργα Πολιτισμού της Λακωνίας μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ

Κονιόρδου προς Δαβάκη: Οκτώ έργα Πολιτισμού της Λακωνίας μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ

Πηγή 04/08/2018 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Κονιόρδου προς Δαβάκη: Οκτώ έργα Πολιτισμού της Λακωνίας μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ
Αναφέρονται και οι προσπάθειες να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την προστασία ευρωπαϊκών ιστορικών τόπων
Οδός Εμπόρων

Οκτώ (8) έργα λακωνικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2014–2020, αναφέρει στην απάντησή της προς το βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, με αφορμή την τελευταία Ερώτησή του στη Βουλή, όπου ζητούσε να πληροφορηθεί πότε θα ξεκινήσουν τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα πολιτισμού για την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Λακωνία. 

Τα έργα αυτά είναι: 

  1. Η στερέωση των βραχωδών πρανών του Κάστρου της Μονεμβασίας. Έχει εγκριθεί η μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη.
  2. Η μελέτη ανέγερσης του Νέου Μουσείου Σπάρτης. Είναι σε εξέλιξη η έγκριση της Μουσειολογικής Προμελέτης.
  3. Η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Παλαιού Μουσείου Σπάρτης. Έχει εγκριθεί η Οριστική Μελέτη.
  4. Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης. Έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη που εκπόνησε το «Διάζωμα».
  5. Η επισκευή και συντήρηση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου. Έχει εγκριθεί υπό όρους η αρχιτεκτονική, στατική και γεωλογική μελέτη.
  6. Η συντήρηση και αποκατάσταση της τρίκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο δ.δ. Απιδιάς και η συντήρηση των γλυπτών του ναού. Έχουν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες.
  7. Η αποκατάσταση του εξωτερικού περιβόλου και η διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου των Βατίκων, του Δήμου Μονεμβασίας. Έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη.
  8. Η υλοποίηση επεμβάσεων για την ανάδειξη συγκεκριμένων περιοχών εντός του αρχαιολογικού χώρου Μυστρά (περιοχή Παλατιού στην Άνω Χώρα και περιοχή στην Κάτω Χώρα πλησίον του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος). Η μελέτη βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης. 

Επίσης, στην απάντηση αναφέρεται η πρόταση που έχει υποβληθεί από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και την ΕΦΑ Λακωνίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με αντικείμενο την προβολή των τόπων αρχαιολογικού, ιστορικού και τοπιακού ενδιαφέροντος της πόλης της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής. 

Τέλος, στην απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού προς τον κ. Δαβάκη αναφέρονται και οι προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την προστασία ευρωπαϊκών ιστορικών τόπων και του περιβάλλοντός τους από ακραία φυσικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. 

Με αφορμή την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Δαβάκης δήλωσε: «Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δημοσιοποίησε μόλις πρόσφατα, στις 25/7/2018, τις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την ένταξη έργων πολιτισμού στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2014–2020, αισιοδοξούμε ότι τα 8 αυτά ώριμα έργα που αναφέρει η κ.Υπουργός θα ενταχθούν και ελπίζουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες γιατί τα περιθώρια στενεύουν…».

Δείτε την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού εδώ


Οδός Εμπόρων