Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/10044/

Spartorama - Print | Ι.Μ Αγίων Αναργύρων: Εγκαθίσταται νέα αδελφότητα υπό τον Πανοσ. Αρχ. Πρόδρομο Κατσούλη

Ι.Μ Αγίων Αναργύρων: Εγκαθίσταται νέα αδελφότητα υπό τον Πανοσ. Αρχ. Πρόδρομο Κατσούλη

Ι.Μ Αγίων Αναργύρων: Εγκαθίσταται νέα αδελφότητα υπό τον Πανοσ. Αρχ. Πρόδρομο Κατσούλη
Ο π. Πρόδρομος τα τελευταία χρόνια διακονούσε στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, όπου διακρίθηκε για τον ζήλο και τη θυσιαστική του αγάπη
Οδός Εμπόρων

Την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018, η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύρισε με εκκλησιαστική λαμπρότητα η φερώνυμη Ιερά Μονή στον Πάρνωνα. 

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε την αρτοκλασία και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία συνεπικουρούμενος από πλειάδα κληρικών μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης Πανοσ. Αρχ. Εφραίμ Μιλτιάδου. 

Επίκαιρη ομιλία εξεφώνησε στο πυκνό εκκλησίασμα ο Πανοσ. Αρχ. Πρόδρομος Κατσούλης. Κατακλείοντας τη θρησκευτική τελετή ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μίλησε αρχικά για την βαθιά πίστη στον Πανάγαθο Θεό, που πρέπει να μας χαρακτηρίζει σε κάθε στιγμή της ζωής μας και πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν δυσκολίες που πολλές φορές φαντάζουν ανυπέρβλητες. Στη συνέχεια γνωστοποίησε στο πυκνό εκκλησίασμα ότι παίρνει τέλος η δοκιμασία των τελευταίων μηνών τόσο για την Ιερά Μονή, όσο και για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής, μετά την αποχώρηση για το Άγιο Όρος της αδελφότητας που διακόνησε τη Μονή επί σειρά ετών, αφού ύστερα από παράκληση του ιδίου εγκαθίσταται νέα αδελφότητα υπό τον Πανοσ. Αρχ. Πρόδρομο Κατσούλη. Ο π. Πρόδρομος ήταν μέλος της προηγούμενης αδελφότητας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια διακονούσε στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, όπου διακρίθηκε για τον ζήλο και τη θυσιαστική του αγάπη. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα γίνονται οι αρραβώνες και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στον π. Πρόδρομο και στους τρεις ακόμα λαϊκούς – μέλη της νέας αδελφότητας, οι οποίοι έχουν σπουδάσει θεολογία και είναι έτοιμοι να καρούν μοναχοί, να έχουν την χάρη και την προστασία των Αγίων Αναργύρων σε κάθε βήμα του νέου κεφαλαίου της ζωής τους. 

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο π. Ευάγγελος, που είναι ιατρός παθολόγος και διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν. Ο π. Ευάγγελος εξήρε το ήθος, την υπακοή, την εργατικότητα και την βαθιά πίστη του πατρός Προδρόμου, υπογράμμισε την πολύτιμη προσφορά του στην χριστιανική κοινότητα της Αφρικής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι απόλυτα κατανοητή και σεβαστή η απόφασή του να βοηθήσει τον τόπο της μετανοίας του σε μία δύσκολη στιγμή υπό την σκέπη ενός τόσο άξιου Ιεράρχη. 

Η χαρμόσυνη είδηση, όπως ήταν φυσικό, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πιστούς που είχαν κατακλύσει το Καθολικό και τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής. Η θρησκευτική σύναξη ολοκληρώθηκε με προσφορά του καθιερωμένου μοναστηριακού κεράσματος, που περιελάμβανε για τον κάθε προσκυνητή ατομική μερίδα φαγητού, άρτο, μελομακάρονο και χυμό. 

Το απόγευμα της παραμονής, παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στο εκκλησίασμα μίλησε ο π. Ευάγγελος, ο οποίος άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με την γλαφυρότητά του και τον μεστό νοημάτων λόγο του.

immspartis.gr