Vekrakos
Spartorama | Η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχου κας Ντίας Τζανετέα κατά την ανακήρυξή της σε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης»

Η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχου κας Ντίας Τζανετέα κατά την ανακήρυξή της σε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης» - video

Spartorama 16/05/2018 Εκτύπωση Κοινωνία
Η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχου κας Ντίας Τζανετέα κατά την ανακήρυξή της σε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου  «Όμοιοι της Μάνης»
«Σαν Μανιάτισσα ξέρω ότι στην Μάνη μετοίκησε η Σπάρτη, σε δύσκολους καιρούς, σε αυτή τη γη που λόγιαζε το νερό πιότερο από το αίμα, και που κατέστη η κιβωτός της "Σπαρτιατικής Διαθήκης"»
Οδός Εμπόρων

Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης» αποφάσισε την επιβράβευση του δυναμικού και ουσιαστικού έργου της στη Λακωνία και ιδιαίτερα στη Μάνη αλλά και την ανέφελο και σεμνή παρουσία της κας Τζανετέα.

O Πρόεδρος Ινστιτούτου καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέθεσαν επίσημο δείπνο την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018 και ώρα 20.30 στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος επ’ ευκαιρίας της ανάδειξης της αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας κας Αδαμαντίας Τζανετέα σε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου.

Δείτε και σχετικό άρθρο εδώ

 


Ακολουθεί η ομιλία της κας Τζανετέα:

«Κυρίες και κύριοι, 

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μιχάλη Κουτσιλιέρη Πρόεδρο του Ινστιτούτου για την προβολή και ανάπτυξη της Μάνης «ΟΜΟΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» καθώς και τα Μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου για την απόφασή τους να με ανακηρύξουν επίτιμο μέλος των «Ομοίων της Μάνης». 

Πολύ απλά και ανθρώπινα, το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι αυτή η απόφασή σας με κάνει να νοιώθω περήφανη. Την θεωρώ σαν την υψίστη τιμή που μου έγινε, από τόσο αξιόλογους ανθρώπους, κατά την διάρκεια της θητείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της ιδιαίτερης πατρίδας μας. 

Κυρίες και κύριοι,

Πως μπορεί κάποιος άνθρωπος να μην νοιώθει συγκίνηση όταν γίνεται μέλος ενός Ινστιτούτου, που το όνομά του απαρτίζεται από δυο λέξεις που η κάθε μια κουβαλάει ένα τόσο μεγάλο φορτίο… 

Η λέξη «Όμοιοι» παραπέμπουν στο ανεπανάληπτο διαχρονικά και παγκόσμιο γεγονός, της δημιουργίας μιας  «Αταξικής Κοινωνίας», που με βάση την αριστεία δημιουργούσε πολίτες μιας ιδανικής πολιτείας.

Οι όμοιοι προέκυπταν από Σπαρτιατόπουλα με ανόμοια τάλαντα, τα οποία μέσα από την πρώτη δωρεάν παιδεία στην οικουμένη, τα ασκούσαν και τα έφταναν στην τελειότητα. Ο καθένας εκ των ομοίων αρμονικά συνύφαινε την δημιουργία της «Φάλαγγας», που δεν ήταν κοπάδι, αλλά ένα σύνολο ξεχωριστών ισχυρών ταυτοτήτων ανομοίων κυττάρων που δομούσαν αρμονικά τα όργανα και το σώμα μιας Πολιτείας ανεπανάληπτης στους αιώνες, της Σπάρτας της πολιτείας των αριστευσάντων «Ανομοίων-Ομοίων» ……… 

Δεύτερη λέξη Μάνη… τι να πρωτοπείς γι αυτό τον τόπο… τον χώρο που διαχρονική αποστολή έχει να υπηρετεί ότι απόμεινε από εκείνο το αξιακό σύστημα των ομοίων… το οποίο ελευθερώνει ατομικά και συλλογικά…. 

Κυρίες και κύριοι, 

Σαν Μανιάτισσα ξέρω ότι στην Μάνη μετοίκησε η Σπάρτη, σε δύσκολους καιρούς, σε αυτή τη γη που λόγιαζε το νερό πιότερο από το αίμα, και που κατέστη η κιβωτός «της Σπαρτιατικής Διαθήκης».

Άλλωστε ο Αρχιστράτηγος των Σπαρτιατικών Δυνάμεων Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απευθυνόμενος στα ανακτοβούλια της Ευρώπης Σπάρτα ονοματίζει την μανιάτικη βάση του….

Σαν Σπαρτιάτισσα έμαθα με ό,τι μικρό ή μεγάλο προικίστηκες, χρέος έχεις να το μεγιστοποιήσεις και να το προσφέρεις στην πατρίδα, στην κοινωνία και στην οικογένειά σου. 

Κυρίες και κύριοι,

Πάντα πίστευα και πιστεύω στην Συλλογική προσπάθεια, πάντα προσπάθησα στην Αυτοδιοικητική μου Πορεία όσο μπορούσα να κρατήσω τις πόρτες μου και τα αυτιά μου ανοιχτά…

Αδιάλειπτα επεδίωξα την συμμετοχή όλων των Λακώνων  στην κοινή προσπάθεια, ζητώντας κατάθεση ιδεών, προτάσεων και συνεισφορά στην υλοποίηση επιδιώξεων που με χαρά βλέπω να είναι οι στόχοι του καταστατικού των «Ομοίων της Μάνης»… 

 Η συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων στα κοινωνικά δρώμενα πάντα ήταν άνεμος ούριος, τώρα όμως, σε αυτές τις δύσκολες-οριακές ώρες έχουν υπέρτατο χρέος να βγουν μπροστά… Τώρα οι «Ποιητές» έχουν καθήκον να σαλπίσουν και να δράσουν….. 

Ελπίζω να καταστώ άξια της τιμής που μου κάνετε … Θα προσπαθήσω σαν «Όμοια της Μάνης» να συνεχίσω όλο και περισσότερο να εμπνέομαι από την Μανιάτισσα και την Σπαρτιάτισσα που κουβαλάω… 

Θέλω τους «Ομοίους της Μάνης» εμπνευστές –συνοδοιπόρους-συνεργάτες με οδηγό τους κοινούς καταστατικούς μας στόχους… 

Ελπίζω κάνοντας απολογισμό σε κάποιο σημείο της κοινής προσπάθειας να μπορούμε να πούμε συνεισφέραμε. Να μην ισχύει η πικρή τεκμηριωμένη διαπίστωση του σπουδαίου συμπατριώτη μας Ανάργυρου Κουτσιλιέρη «ΣΠΑΡΤΗ η παραγνωρισμένη ΜΑΝΗ η αδικημένη». 

Σας ευχαριστώ»











  



Οδός Εμπόρων