Vekrakos
Spartorama | «Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου Σπάρτης», προϋπολογισμού 994.517,77 ευρώ.

«Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου Σπάρτης», προϋπολογισμού 994.517,77 ευρώ.

Spartorama 15/05/2018 Εκτύπωση Αθλητισμός Δημοτικά
«Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου Σπάρτης», προϋπολογισμού 994.517,77 ευρώ.
Άμεσα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης είναι η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου, η μείωση του κόστους λειτουργίας του και η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος
Οδός Εμπόρων

Ο Δήμος Σπάρτης υπέβαλε την αρ. πρωτ. 9013/10-05-2018 αίτηση ένταξης και χρηματοδότησης του έργου: «Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου Σπάρτης», συνολικής δημόσιας δαπάνης 994.517,77 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η πρόταση υποβλήθηκε, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Σπάρτης, στο πλαίσιο της αριθ. πρωτ. οικ. 12594/23-11-2017 Πρόσκλησης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει, της Ειδ. Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων -Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις» και της Δράσης 10.4c.15.1.3: «Ενεργειακές αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων Περιφερειών σε μετάβαση», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Αντικείμενο της προταθείσας πράξης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση σε κατηγορία Β’ και άνω του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου Σπάρτης με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου. Με τις επεμβάσεις που θα γίνουν προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με: α) ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, β) αντικατάσταση του πάνελ της στέγης με νέα θερμομονωτικά επαρκή, γ) αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, δ) προσθήκη θερμομόνωσης επί του κελύφους, ε) αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης - κλιματισμού - αερισμού - ζεστού νερού χρήσης, στ) αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους χαμηλής ενεργειακής στάθμης και συστήματα αυτοματισμού και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ με σκοπό τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Ταυτόχρονα οι επεμβάσεις αφορούν και εργασίες για την εξυπηρέτηση αθλητών με κινητικά προβλήματα -ΑΜΕΑ αλλά και μικρή αναδιάταξη των κερκίδων των θεατών για την ασφαλή διαφυγή τους σε περίπτωση κινδύνου.

Άμεσα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης είναι η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου, η μείωση του κόστους λειτουργίας του και η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος. Αποτέλεσμα της υλοποίησης του έργου θα είναι ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο και περιβαλλοντικά βιώσιμο κτίριο, με χαμηλή κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και μικρό κόστος λειτουργίας, το οποίο θα εξυπηρετεί πλέον και αθλητές - θεατές με κινητικά προβλήματα –ΑΜΕΑ. Μέσω των παραπάνω θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα και η ποιότητα ζωής των αθλούμενων και των κατοίκων της περιοχής της Σπάρτης.

Η ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας και η εξοικονόμηση ενέργειας θα προσφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς συμβάλλει μεταξύ άλλων στη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στη προστασία του περιβάλλοντος.


Οδός Εμπόρων