Vekrakos
Spartorama | «Έφυγε» από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβοριάς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβοριάς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Spartorama 24/04/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
«Έφυγε» από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβοριάς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης στις 24 Ιουλίου 2017 ανακήρυξε τον Άγγελο Δεληβοριά Επίτιμο Δημότη Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ακαδημαϊκός Αγγελος Δεληβορριάς. 

Εισήχθη στο νοσοκομείο τη Μεγάλη Πέμπτη, έπειτα από πνευμονικό οίδημα. Παρουσίασε πνευμονία και υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε και ο Άγγελος Δεληβοριάς απεβίωσε. 

Ο Αγγελος Δεληβορριάς είχε γεννηθεί το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο Tubingen με υποτροφία Alexander von Humboldt, το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, τη Σορβόνη και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. 

Ο ρόλος στον οποίο όμως έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ήταν όταν ανέλαβε το 1973 τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο μεταμόρφωσε ριζικά. Παρέμεινε στη θέση για πάνω από 40 χρόνια και κατάφερε να διπλασιάσει την επιφάνεια και το όνομα του μουσείου. 

Χάρη σε αυτόν διπλασιάστηκαν οι ωφέλιμες επιφάνειες του κτηρίου της Κουμπάρη, δημιούργησε το κτήριο στην Πειραιώς, άνοιξε την Πινακοθήκη Γκίκα και αυτονόμησε τη συλλογή Ισλαμικής τέχνης μεταξύ άλλων. 

Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, καταλαμβάνοντας πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος. 

Ο Άγγελος Δεληβορριάς ήταν κλασικός αρχαιολόγος που ασχολήθηκε με την γενική αρχαιολογία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας Τέχνης στις μελέτες του, με τη μουσειολογία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Δημοσίου και ως Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. 

Έχει εκτενές γραπτό έργο (βιβλία η μελέτες σε διεθνή περιοδικά) για τον Σκόπα, τους αγαλματικούς τύπους Αφροδίτης κ.α. Ανάμεσα στα έργα του που αφορούν στην μεγάλη αρχαία γλυπτική, ξεχωρίζει το εξαιρετικά μεθοδικό και διαφωτιστικό βιβλίο του «Η ζωφόρος του Παρθενώνος». 

Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.


-------


Υπήρξε διευθυντής του «Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών»που έχει ως στόχο του την επίλυση μιας σειράς από προβλήματα που εξακολουθούν να σκοτίζουν την εικόνα του ιερού, παρά την αναλυτική περιγραφή του Παυσανία (ΙΙΙ 18, 9. ΙΙΙ 19, 1) και τις περισσότερο ή λιγότερο φανταστικές αναπαραστάσεις του Θρόνου που προτείνονται από το 1814 έως τις μέρες μας. Στοχεύει επίσης την πλήρη αποκάλυψη του περιβόλου, την επιφανειακή διερεύνηση τμημάτων που δεν έχουν εξερευνηθεί κατά το παρελθόν, την αύξηση των αρχιτεκτονικών μελών, πολλά από τα οποία είναι εντοιχισμένα σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής, τη συνολική δημοσίευση των πορισμάτων και την τελική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που πορεύεται αισιόδοξα με την ανεκτίμητη συνδρομή μιας ομάδας από επιφανείς επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη συνολική μελέτη όλων των δεδομένων του ιερού για την υπό προετοιμασία πολύτομη έκδοση της σειράς ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ.

Το ενδιαφέρον για το ιερό των Αμυκλών, λείψανα του οποίου έχουν εντοπιστεί σε απόσταση 5 χλμ. νοτίως της Σπάρτης και στο λόφο της Αγ. Κυριακής, και πιο συγκεκριμένα για τον μνημειακό Θρόνο του Απόλλωνα, που μπορεί αδίστακτα να θεωρηθεί ως το πλέον εντυπωσιακό αλλά και αινιγματικό αρχιτεκτόνημα του τέλους της αρχαϊκής εποχής, έχει εκδηλωθεί από έναν μεγάλο αριθμό ερευνητών ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 2005 ο Καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς και ο αρχαιολόγος Δρ. Σταύρος Βλίζος, με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Καθηγητού Μανόλη Κορρέ, των αρχιτεκτόνων Μαρίας Μαγνήσαλη και Θεμιστοκλή Μπιλή, και μιας πλειάδας από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μελέτης και έρευνας του ιερού, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.


Οδός Εμπόρων