Vekrakos
Spartorama | Το πασχαλινό μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου

Το πασχαλινό μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου

Spartorama 05/04/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
Το πασχαλινό μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου
«Αλλά και σήμερα πολεμείται η Ανάσταση. Την αρνούνται οι υλιστές, πλανεμένοι και τυφλωμένοι από την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και τις εφευρέσεις και ανακαλύψεις του τεχνικού πολιτισμού»
Οδός Εμπόρων

Π ρ ο ς

το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

 

Ευλαβέστατοι κληρικοί και Χριστιανοί μου Αγαπητοί, Χριστός Ανέστη!

Και εφέτος τον πόνο που όλοι δοκιμάσαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και είχε κορύφωμά του τη Μεγάλη Παρασκευή, διαδέχεται η ευλογία, που πήγασε από τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας. Τη λύπη μας για τα εκούσια παθήματά του και μάλιστα τους εμπτυσμούς, τους κολαφισμούς, τη φραγγέλωση, τον Σταυρό, τους ήλους και τ΄ άλλα, τη διαδέχεται η απερίγραπτη αληθινή χαρά για το γεγονός ότι ο Κύριός μας «Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

Το γεγονός, όμως, αυτό της Αναστάσεως, αμφισβητήθηκε τότε και αμφισβητείται διαχρονικά, με πολλούς τρόπους και χάριν ποικίλων συμφερόντων. Σ΄ αυτή την πολεμική εναντίον του Θεανθρώπου πρωταγωνιστούν πάντα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εξουσίας και κύρους μέσα στην κοινωνία.

Έτσι, βλέπουμε τους θρησκευτικούς άρχοντες του Ισραήλ να φοβούνται την Ανάσταση του Αρχηγού της πίστεώς μας. Ζήτησαν και τη βοήθεια της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή του Πιλάτου, για να ασφαλιστεί ο τάφος. Λαμβάνουν μέτρα, για να μείνει στο μνημείο το άγιο Σώμα και να αποσυντεθεί σαν να ήταν ανθρώπινο. Έμειναν, τελικά, ήσυχοι ότι ξεφορτώθηκαν τον μεγάλο και τόσο σεισμογενή για τη συνείδηση και τις ψυχές τους εχθρό!

Πόσο όμως επλανήθησαν! Αυτοί πρώτοι, οι Θεοκτόνοι άρχοντες των Ιουδαίων, πληροφορούνται την Ανάσταση. Μαθαίνουν το συγκλονιστικό γεγονός από τους αυτόπτες μάρτυρες, τους φρουρούς του τάφου, αλλά δε συνέρχονται. Δεν ανοίγουν τα μάτια τους. Άρχοντες αυτοί, πνευματικοί καθοδηγητές, φύλακες του λαού αποστρέφονται την αλήθεια που θα κλονίσει την εξουσία και τα προνόμιά τους. Πληρώνουν τους φρουρούς, για να διαψεύσουν την Ανάσταση με το παιδαριώδες επιχείρημα ότι οι μαθητές του Κυρίου ήλθαν νύκτα και έκλεψαν το σώμα Του, ενώ οι ίδιοι κοιμούνταν. Μα, όπως αφοπλιστικά σχολιάζει ένας Πατέρας της Εκκλησίας μας τη μαρτυρία των φρου φρουρών, εάν κοιμούνταν τι είδαν; Και αν δεν είδαν τίποτε, τίνος μάρτυρες είναι; Τι είδους μάρτυρες είναι οι κοιμώμενοι;

Κατά παρόμοιο τρόπο γελοιοποιούνται και οι ανά τους αιώνες πολέμιοι της Αναστάσεως του Κυρίου. Αμφισβήτησαν το γεγονός αυτό πλήθος σοφών κατά κόσμον και πολλοί ισχυροί άρχοντες. Καταδίωξαν και επεδίωξαν να πνίξουν στο αίμα την Εκκλησία, που είναι ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες. Μυριάδες μάρτυρες και νεομάρτυρες βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη».

Αλλά και σήμερα πολεμείται η Ανάσταση. Την αρνούνται οι υλιστές, πλανεμένοι και τυφλωμένοι από την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και τις εφευρέσεις και ανακαλύψεις του τεχνικού πολιτισμού. Απορρίπτουν τη θεότητα του Ιησού και τον δέχονται μόνο ως άνθρωπο. Δε βλέπουν ότι όλοι οι μεγάλοι και τρανοί πέφτουν και ο αχόρταγος χρόνος τους κατατρώγει, όσο και αν αγωνίζονται οι ιστορικοί να τους συγκρατήσουν στη μνήμη των ζωντανών, ενώ ο αναστάς Κύριος παραμένει ο μοναδικός Ζων στη σκέψη και την ανθρώπινη ψυχή, ο ανίκητος θριαμβευτής. Η θλίψη, η αγωνία, η σύγχυση και τα ποικίλα αδιέξοδα είναι οι μόνιμες παρενέργειες αυτής απόρριψης. Όσοι, αντίθετα, ζούν στην Εκκλησία και μετέχουν των θεουργών μυστηρίων της δε χρειάζονται ιστορική τεκμηρίωση, για να πιστεύσουν στην Ανάσταση του Χριστού. Αυτοί ζούν μαζί με τον Χριστό, τον νιώθουν μέσα τους, συμπορεύονται με Αυτόν και γεύονται τις πολλές Δωρεές Του, όπως την ειρήνη και τη χαρά στην ψυχή τους.

Επομένως, Αδελφοί μου, ας προβληματιζόμαστε διαρκώς εάν η ζωή μας είναι Χριστοκεντρική. Αν ο ζωοποιός Κύριός μας κατοικεί στις καρδιές μας. Εάν η χαρά της Αναστάσεως είναι εσωτερική και όχι επιφανειακή.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις εύχομαι ο Αναστάς Κύριος να συμπορεύεται με όλους σας, με τους νέους, με τους γέροντες, με τους αδύναμους, με τους πενθούντες, με τους άρχοντες, με τους αποδήμους, με το ευσεβές Έθνος μας και να χαρίζει πλούσια τα δώρα της εκ των νεκρών Αναστάσεώς Του.

 

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2018

Θερμός ευχέτης Σας προς τον Αναστάντα Κύριο

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ


immspartis.gr


Οδός Εμπόρων