Vekrakos
Spartorama | Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη

Spartorama 27/03/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη
Ζητούσαν €500.000 για τη «Θεά Υγεία»
Οδός Εμπόρων

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρείς συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη, παρότι η υπόθεση χαρακτηρίστηκε η δεύτερη μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που έχει εξιχνιαστεί.

Μετά την εμφάνισή τους σε Ανακριτή και Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σπάρτη (βλέπε άρθρο εδώ), αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο της εξόδου από τη χώρα. Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, λίγη ώρα μετά τις επίσημες δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ένα βήμα πριν καταφέρουν να διαθέσουν το μεγάλης αξίας μαρμάρινο άγαλμα στη μαύρη αγορά κατάφεραν τα στελέχη του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας να συλλάβουν τους τρεις αρχαιοκάπηλους της Σπάρτης. 

Η σύλληψη των τριών αυτοκινητιστών έγινε την περασμένη Παρασκευή και μέσα στο αυτοκίνητο τού 57χρονου οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε ένα σάκο το ακέφαλο άγαλμα τής «Θεάς Υγείας», μεγέθους 55 εκατοστών, που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο.

Οι αρχαιοκάπηλοι ζητούσαν πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ από τους υποψήφιους αγοραστές, αλλά οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού ακόμα δεν έχουν εκτιμήσει την εμπορική αξία του, αν και η αρχαιολογική είναι ιδιαίτερα μεγάλη. 

Στις έρευνες, που έκαναν στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί εντόπισαν και άλλα αρχαία αντικείμενα, αλλά και εργαλεία, όπως ανιχνευτές μετάλλων και βέργες ραβδοσκοπίας, κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ως... επάγγελμα την αρχαιοκαπηλία. 

Άγνωστη παραμένει η προέλευση τού αγάλματος, καθώς οι συλληφθέντες ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί κατά την ανάκρισή τους.


Οδός Εμπόρων