Vekrakos
Spartorama | Είκοσι φοιτητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροκαμπίου

Είκοσι φοιτητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροκαμπίου

Spartorama 21/03/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Παιδεία
Είκοσι φοιτητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροκαμπίου
Για να διερευνήσουν την φοίτηση των μειονοτήτων – ειδικά των μαθητών Ρομά - και την διαφορετικότητα στην Λακωνία
Οδός Εμπόρων

Η 21η Μαρτίου εορτάζεται ως  Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού άλλα το Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, αποτελούμενο από είκοσι φοιτητές/τριες από κάθε γωνιά της Γης (π.χ. Μ.Βρετανία,Πακιστάν, Μεξικό, κ.α.) και καθοδηγούμενο από τον Ελληνοαμερικανό Καθηγητή κ. Λαγό Αν., επέλεξε να επισκεφθεί το Δημοτικό σχολείο Ξηροκαμπίου μια μέρα νωρίτερα για να διερευνήσει την φοίτηση των μειονοτήτων – ειδικά των μαθητών Ρομά - και την διαφορετικότητα στην Λακωνία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μία ομάδα φοιτητών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με σκοπό να βιώσουν την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της χώρας, αλλά και να μελετήσουν τις κοινότητες Ρομά της Αθήνας, του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται, οργανώνεται και λειτουργεί από τη Σχολή Διεθνών Σπουδών Τζάκσον του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Γραφείο Διεθνών Σπουδών τον Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φοιτητές καλούνται να κατανοήσουν σε βάθος τόσο το βαθμό δυσκολίας σχετικά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων όσο και τα μέσα που επιστρατεύονται για την προώθηση της κοινωνικής αρμονίας και συνοχής. Οι Ρομά αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι για περίπου μία χιλιετία, ωστόσο κάθε απόπειρα ενσωμάτωσής τους από πληθώρα κυβερνητικών και μη κυβερνητικών προγραμμάτων έχει, σε γενικές γραμμές, αποτύχει. 

Απώτερος στόχος τον προγράμματος για τους φοιτητές ήταν να αποκτήσουν και να αξιοποιήσουν τη γνώση από την εμπειρία τους στην Ελλάδα στην βαθύτερη κατανόηση των αναπτυσσόμενων φυλετικών διακρίσεων  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόγραμμά φιλοξενείται στην Αθήνα από το Αμερικανικό Κολέγιο και στο Ναύπλιο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τον Πανεπιστημίου τον Χάρβαρντ. Το πρόγραμμα που έλαβε χώρα χθες στο Ξηροκάμπι αποτελεί το τέταρτο πρόγραμμα ελληνικών σπονδών που αφορά στην κοινότητα των Ρομά και που έχει επιμεληθεί προσωπικά στην Ελλάδα ο Διευθυντής τον Προγράμματος, Δρ. Τάσος Λαγός. Ένας από τους στόχους ήταν μέσα από τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας Ξηροκαμπίου με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο να  γνωστοποιηθούν  ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των Ρομά με έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Χανδόλιας Σπ. οργάνωσε συζήτηση των επισκεπτών – φοιτητών με το Σύλλογο Διδασκόντων ,το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων – με εκπροσώπους και κηδεμόνων των Ρομά μαθητών -  και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την αρμονική συνεργασία όλων των φορέων ενώ οι φοιτητές μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες και ρώτησαν … σχεδόν τα πάντα. Οι εμπειρίες ήταν πολύτιμες για την πραγματοποίηση της εθνογραφικής μελέτης των φοιτητών τον Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον άλλα και για τους εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία του Ξηροκαμπίου, η οποία φιλοξένησε τους επισκέπτες με τα παραδοσιακά Ελληνικά εδέσματα.









  



Οδός Εμπόρων