Vekrakos
Spartorama | Αναδίπλωση Δαβάκη σχετικά με τις δηλώσεις του για τους Ρομά

Αναδίπλωση Δαβάκη σχετικά με τις δηλώσεις του για τους Ρομά - video

Spartorama 03/03/2018 Εκτύπωση Λακωνία
Αναδίπλωση Δαβάκη σχετικά με τις δηλώσεις του για τους Ρομά
«Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα»
Οδός Εμπόρων

Ο Θανάσης Δαβάκης σε ομιλία του στη Σπάρτη, αποκήρυξε από ψηφοφόρους του τους Ρομά ενώ τους κάλεσε να μην τον ψηφίσουν ξανά. 

Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της Παλαιοπαναγιάς του Δήμου Σπάρτης, με σκοπό την αντίδραση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικότητας μεταξύ άλλων και των Ρομά.

Αναλυτικά ο Θανάσης Δαβάκης είπε:

«Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. (…) Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας. 

Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για «πολιτικές» και «φοβόμαστε» και τις «ψήφους» και δεν συμμαζεύεται. 

Εγώ απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς κι αν έχετε κανάν γνωστό να του το πείτε αν με ψηφίζει να μην με ξαναψηφίσει. Από τους αθίγγανους. Να μην με ψηφίσουν εμένα».

Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων είχε σαν αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Μέρα με τη μέρα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη. 

Φαίνεται, όμως, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Το χθεσινό, πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Θ. Δαβάκη, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει (…), λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν», συνιστά προσβολή, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα των συμπολιτών μας, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. 

Καλούμε άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει, ειδάλλως θα είναι συνυπεύθυνος».

Συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον Real FM,  χαρακτήρισε ακραίες τις δηλώσεις του βουλευτή. 

«Πρέπει να δούμε πώς προκλήθηκε η συγκεκριμένη αντίδραση, ποια συζήτηση υπήρχε, ωστόσο οι χαρακτηρισμοί είναι ακραίοι», δήλωσε.

Ο Θανάσης Δαβάκης νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εξέδωσε ανακοίνωση με την όποια υποστηρίζει ότι πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγε σε γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εκείνον ούτε τη Νέα Δημοκρατία. 

Η δήλωση του Θανάση Δαβάκη:

«Οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή. Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί σε συχνότητα και βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικότερα τις βίαιες ληστείες μετά ξυλοδαρμού σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, όπως η πρόσφατη ληστεία 82χρονης γυναίκας. Προκαλεί δε μεγάλη λύπη κι ανησυχία η εμπλοκή ανηλίκων σε τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ. 

Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν. 

Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα. 

Θανάσης Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.»


Οδός Εμπόρων