Vekrakos
Spartorama | Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων της «Αστρονομική Ένωση Σπάρτης - ΑΕΣ» για το 2018

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων της «Αστρονομική Ένωση Σπάρτης - ΑΕΣ» για το 2018

Spartorama 22/02/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων της «Αστρονομική Ένωση Σπάρτης - ΑΕΣ» για το 2018
Ήδη έχουν προγραμματιστεί οι εξορμήσεις στον Πάρνωνα για τα επόμενα έτη κάθε μήνα κατά τις περιόδους της Νέας Σελήνης
Οδός Εμπόρων

Οι εξορμήσεις του Συλλόγου μας γίνονται κατά κανόνα στο Όρος Πάρνων στο χώρο του καταφυγίου του ΕΟΣ Σπάρτης.

Ήδη έχουμε προγραμματίσει τις εξορμήσεις μας στον Πάρνωνα για τα επόμενα έτη κάθε μήνα κατά τις περιόδους της Νέας Σελήνης.

Στις παρατηρήσεις πέρα των μελών του συλλόγου μπορούν να συμμετέχουν  και ερασιτέχνες εκτός συλλόγου μετά από συνεννόηση στο email: spartastronomyatgmail.com ή στο τηλ.: 697-6446836. 

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξορμήσεις να διαβάσουν και να σεβαστούν τους κανόνες παρατήρησης.

Φωτο: Αντώνης Φαρμακόπουλος - ΑΕΣ (Πάρνωνας και Άρκτος)

 

Πρόγραμμα Εξορμήσεων 2018


  

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΩΝ 

  1. Για κανέναν λόγο δεν θα ανάψουμε φωτιά στο χώρο παρατήρησης γύρω από το καταφύγιο όπως και σε κανένα σημείο του δάσους νύχτα ή ημέρα.
  2. Να αποφεύγουμε το σβήσιμο των τσιγάρων στο έδαφος διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν ξερά χορτάρια που αρπάζουν πολύ εύκολα φωτιά.
  3. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμοποιήσουμε λευκό φωτισμό (εξωτερικά, εσωτερικά φώτα αυτοκινήτων, φακούς κτλ) αλλά ούτε και έντονο κόκκινο φωτισμό. Να φροντίσουμε από νωρίς να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να έχουμε τον σωστό φωτισμό.
  4. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχταςδεν θα μετακινήσουμε κανένα όχημα. Εάν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα φροντίσει να συνεννοηθεί με τον υπεύθυνο παρατηρήσεων για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του. Επειδή η είσοδος του πεδίου παρατήρησης θα είναι κλειστή μετά την δύση του Ήλιου και για όλη την νύχτα, τυχόν αργοπορημένοι παρατηρητές θα εισέρχονται μόνο κατόπιν συνεννόησης τους με τον υπεύθυνο παρατηρήσεων (καλό είναι να αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία, εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος).
  5. Δεν θα κάνουμε χρήση των Green Laser Pointers εκτός από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τον υπεύθυνο παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  6. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
  7. Σεβόμενοι το νυχτερινό περιβάλλον του δάσους και την ανάγκη των συμπαρατηρητών μας να  εκτελέσουν ομαλά το παρατηρησιακό τους πρόγραμμα δεν θα φωνάζουμε δυνατά και δεν θα βάζουμε δυνατή μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και τις 11 το πρωί διότι δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο ευρύτερος χώρος του πεδίου παρατηρήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος κατασκήνωσης των παρατηρητών.
  8. Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον φροντίζουμε όλοι μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.

Άπαντες οι συμμετέχοντες στις εξορμήσεις της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης οφείλουμε να σεβαστούμε τους παραπάνω κανόνες για την για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου στον οποίο θα διεξάγονται οι αστρονομικές παρατηρήσεις. 

Με εκτίμηση, 

Ο υπεύθυνος παρατηρήσεων της ΑΕΣ

spartastronomy.gr


Οδός Εμπόρων