Vekrakos
Spartorama | «Εκκριτική Μέση Ωτίτιδα στα Παιδιά», από την Αικατερίνη Γιώτη - Ωτορινολαρυγγολόγο

«Εκκριτική Μέση Ωτίτιδα στα Παιδιά», από την Αικατερίνη Γιώτη - Ωτορινολαρυγγολόγο

Spartorama 20/02/2018 Εκτύπωση Άρθρα Υγεία
«Εκκριτική Μέση Ωτίτιδα στα Παιδιά», από την Αικατερίνη Γιώτη - Ωτορινολαρυγγολόγο
«Το συνηθέστερο σύμπτωμα της εκκριτικής ωτίτιδας είναι η βαρηκοΐα, που συνήθως γίνεται δύσκολα αντιληπτή από τους γονείς»
Οδός Εμπόρων

ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τι είναι η εκκριτική ωτίτιδα;

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι η συλλογή υγρού στο μέσο αυτί, δηλαδή πίσω από το τύμπανο -εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει αέρας- και είναι η συχνότερη αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά, ιδίως στις ηλικίες 2 έως 5 ετών. Εμφανίζεται συχνότερα τους χειμερινούς μήνες συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς.

Πού οφείλεται;

Η πιο συχνή αιτία της εκκριτικής ωτίτιδας είναι μια οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Η ευσταχιανή σάλπιγγα (το σωληνάκι δηλαδή που συνδέει το μέσο αυτί με τη μύτη και το «αερίζει») δυσλειτουργεί και προδιαθέτει στην συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί. Άλλα αίτια είναι οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις («κρεατάκια»), η αλλεργία, το παθητικό κάπνισμα, κάποια σπάνια συγγενή αίτια και οι όγκοι του ρινοφάρυγγα, κυρίως σε ενήλικες, που προκαλούν επίσης δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Τι προκαλεί;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της εκκριτικής ωτίτιδας είναι η βαρηκοΐα, που συνήθως γίνεται δύσκολα αντιληπτή από τους γονείς. Σε αρκετές περιπτώσεις το παιδί αυξάνει πολύ τον ήχο της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, δεν απαντάει στις ερωτήσεις μας και δίνει την εντύπωση του αφηρημένου στο σπίτι ή στο σχολείο.  Επιπλέον τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα και βαρηκοΐα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκφορά του λόγου και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θεωρούν ότι το παιδί τους δεν τους δίνει σημασία ή δείχνει αφηρημένο, να υποψιαστούν μια βαρηκοΐα και να επισκεφτούν τον ειδικό.

Μικρά παιδιά μπορεί να τραβάνε ή να τρίβουν το αυτί τους διαρκώς.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι αίσθημα πληρότητας στο αυτί, εμβοές  και σπανιότερα διαταραχές ισορροπίας.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την ωτοσκόπηση και την τυμπανομετρία , εξετάσεις απλές και εντελώς ανώδυνες που γίνονται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο. Το ακοόγραμμα θα μας καταδείξει το μέγεθος της βαρηκοΐας (βαρηκοΐα αγωγιμότητας μικρού έως μετρίου βαθμού). Τέλος, είναι απαραίτητο να γίνεται ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα με λεπτό εύκαμπτο ενδοσκόπιο, για να ελεγχθεί η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών («κρεατάκια»).

Αντιμετώπιση

 Στα παιδιά απαιτείται αναμονή και παρακολούθηση για τουλάχιστον 3 μήνες αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό η νόσος υποχωρεί μόνη της, χωρίς καμία επέμβαση. Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά συντηρητικά μέτρα, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, σκοπός των οποίων είναι η αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Ο χειρισμός Valsalva (η προσπάθεια δηλαδή εκπνοής με το στόμα και τη μύτη κλειστά), τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, τα ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών και οι πλύσεις των ρινικών κοιλοτήτων με φυσιολογικό ορό είναι κάποια από αυτά.  Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση και δεν πρέπει να χορηγούνται άσκοπα. Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού, ενώ σε περιπτώσεις υπερτροφικών αδενοειδών («κρεατάκια»), γίνεται ταυτόχρονα αδενοειδεκτομή.



  

Αικατερίνη Δ. Γιώτη
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου 

Λυκούργου 104-106, 2ος όροφος
Τηλ.: 27310 26620
Κιν.: 69747 54853


Οδός Εμπόρων