Vekrakos
Spartorama | Υψηλού επιπέδου χορωδιακή συναυλία από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης

Υψηλού επιπέδου χορωδιακή συναυλία από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης - video

Spartorama 19/12/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Υψηλού επιπέδου χορωδιακή συναυλία από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης
Σε συνεργασία με τη μικτή χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μαρσύας
Οδός Εμπόρων

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης, πραγματοποίησε τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης.

Η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου φιλοξένησε και την μικτή χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μαρσύας, την οποία διευθύνει επίσης ο μαέστρος, συνθέτης και θεωρητικός Νίκος Καριώτης.

Η χημεία υπήρξε σχεδόν ερωτική και το αποτέλεσμα ήταν μια υψηλού επιπέδου χορωδιακή βραδιά, στην υλοποίηση της οποίας λυδία λίθος υπήρξε το πάθος και η αφοσίωση του κοινού μαέστρου των δυο σχημάτων, κ. Νίκου Καριώτη.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μελωδίες από την ευρωπαϊκή λόγια παράδοση, θρησκευτικούς ύμνους της ορθόδοξης παράδοσης και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα, με την συνοδεία πιάνου από την καθηγήτρια και σολίστ κα Μαρία Βελμάχου.

Στο δεύτερο μέρος, οι δύο χορωδίες συγχωνευμένες παρουσίασαν, το δημοφιλέστερο χορωδιακό έργο «Gloria» του Antonio Vivaldi, με τη συνοδεία εννεαμελούς ορχήστρας. Οι κυρίες Μαρία Κονταξάκη και Βάσω Καριώτη, sopranno και contralto αντίστοιχα, απέδωσαν άψογα τα σόλο κομμάτια. Και όλα αυτά βέβαια υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καριώτη. 

Το Gloria in D RV 589 - Antonio Vivaldi (1678 - 1741) γράφτηκε το 1715 περίπου στη Βενετία για το Ospedale della Pieta, ένα ορφανοτροφείο θηλέων που φιλοξενούσε συνήθως τα νόθα κορίτσια των Βενετών ευγενών , στηριζόμενο στις χορηγίες τους. Το ίδρυμα ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τη μουσική εκπαίδευση που προσέφερε – ο Αντόνιο Βιβάλντι εργαζόταν εκεί για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ως ιερέας και μουσικοδιδάσκαλος. Πρόκειται για το πιο φημισμένο χορωδιακό έργο του συνθέτη- βασισμένο στον δοξολογικό ύμνο της Καθολικής Λειτουργίας, το κείμενο του οποίου μοιράστηκε από το συνθέτη σε 12 μέρη, για χορωδία και σολίστες. Το έργο παρέμενε θαμμένο ανάμεσα σε αναξιοποίητα και ανέκδοτα χειρόγραφα του συνθέτη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1939 σε μία διασκευή (περικεκομμένη) από τον Ιταλό μαέστρο Alfredo Casella, και με την ολοκληρωμένη του μορφή το 1957 στο 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στη Νέα Υόρκη.









  


Δείτε παρακάτω το video με ενδεικτικά μέρη της συναυλίας


Οδός Εμπόρων