Vekrakos
Spartorama | Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία: Παρουσίαση της παράστασης της «Γεννήσεως του Χριστού»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία: Παρουσίαση της παράστασης της «Γεννήσεως του Χριστού»

Spartorama 13/12/2017 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία: Παρουσίαση της παράστασης της «Γεννήσεως του Χριστού»
Από τη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης «Φώτης Κόντογλου»
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/12/2017, στη Στέγη Νεότητος, η ομιλία του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης θεολόγο κ. Νικόλαο Μαρκοζάνη με θέμα την παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού. 

Ο ομιλητής ήταν καλεσμένος της Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης «Φώτης Κόντογλου». 

Ο κ. Μαρκοζάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της παράστασης της Γέννησης του Χριστού παρουσιάζοντας αναλυτικά εικόνες μέσα στη διάρκεια των αιώνων, και εξήγησε με σαφήνεια την εξέλιξη όλων των παραστάσεων και συμβόλων τόσο μέσα από την Ορθόδοξη όσο και από την Δυτική παράδοση.

Αναφέρθηκε στην παράσταση της Θεοτόκου, του Θείου Βρέφους, του μνήστωρος Ιωσήφ, των μάγων, των ποιμένων, των Αγγέλων, του αστεριού, του σπηλαίου και της φάτνης και εξήγησε του συμβολισμούς και τα θεολογικά ζητήματα που εμπεριέχονται στις παραστάσεις των ανωτέρω.

Η αποδοχή από το πολυπληθές κοινό (κυρίως σπουδαστές της Σχολής Αγιογραφίας) ήταν θερμή με πλήθος ερωτήσεων και αποριών που τέθηκαν μετά το πέρας της ομιλίας. 

Η παρουσίαση ήταν σημαντική, διότι θα ξέρουμε πλέον πριν ασπαστούμε την  εικόνα της Γεννήσεως από που πρωτοξεκίνησε η απεικόνιση και ποια σύμβολα επικράτησαν μέχρι σήμερα στην απεικόνιση της συγκεκριμένης παράστασης.





   



Οδός Εμπόρων