Vekrakos
Spartorama | 45 χρόνια από το στρατιωτικό δυστύχημα στον Καραβά

45 χρόνια από το στρατιωτικό δυστύχημα στον Καραβά

Spartorama 01/12/2017 Εκτύπωση Δημοτικά
45 χρόνια από το στρατιωτικό δυστύχημα στον Καραβά
Πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που βρίσκεται στον Καραβά το ετήσιο τρισάγιο εις μνήμην των δώδεκα οπλιτών του ΚΕΕΜ
Οδός Εμπόρων

Ανήμερα της εορτής του πολιούχου του Καστορείου Αγίου Θεοκλήτου του Λακεδαιμόνιου, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που βρίσκεται στον Καραβά το ετήσιο τρισάγιο εις μνήμην των δώδεκα οπλιτών του ΚΕΕΜ. 

Οι δώδεκα αδικοχαμένοι οπλίτες ήσαν μέλη της στρατιωτικής μπάντας και του αγήματος που το 1972 κατευθύνονταν στην πρωτεύουσα των «Βορείων Δήμων» για να αποδώσουν τις δέουσες τιμές στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του Αγίου Θεοκλήτου. Η εκτροπή του στρατιωτικού οχήματος στην παλαιά Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης, βόρεια του οικισμού Καραβά Σπάρτης, και ο θανάσιμος τραυματισμός δώδεκα εκ των επιβαινόντων οπλιτών έδωσαν πένθιμο τόνο στην θρησκευτική πανηγυρική ημέρα. Ένα χρόνο αργότερα το ΚΕΕΜ ανήγειρε μνημείο στον τόπο του δυστυχήματος και καθιέρωσε το ετήσιο τρισάγιο αμέσως μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Καστόρειο. 

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, τοπικές Αρχές και κάτοικοι βρέθηκαν ξανά μπροστά στο μνημείο για να τιμήσουν τη μνήμη των οπλιτών που «έπεσαν» κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. 

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε και φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ενώ στεφάνι κατέθεσε ο Διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών Ταξίαρχος κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου. Παράλληλα, στρατιωτικό άγημα του ΚΕΕΜ απέδωσε τις δέουσες τιμές στους πεσόντες οπλίτες. 

Στη λιτή τελετή παρευρέθησαν, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη των πεσόντων οπλιτών, οι στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές, εκπρόσωποι πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λιγοστοί κάτοικοι του Καραβά. Το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, που από το 2011 συμμετέχει ανελλιπώς στο τρισάγιο, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής στους δώδεκα οπλίτες που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του οικισμού. 

φωτο: e-karavas.gr







  



Οδός Εμπόρων