Vekrakos
Spartorama | Εναρκτήρια ομιλία του Β΄ Κύκλου Διαλέξεων του Απόστολου Πιερρή στη Σπάρτη

Εναρκτήρια ομιλία του Β΄ Κύκλου Διαλέξεων του Απόστολου Πιερρή στη Σπάρτη

Spartorama 22/11/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Εναρκτήρια ομιλία του Β΄ Κύκλου Διαλέξεων του Απόστολου Πιερρή στη Σπάρτη
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΝΠΠΠ Δήμου Σπάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Οδός Εμπόρων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, Κύκλος Β’

Η Σπάρτη από την Δημιουργία του Ελληνισμού στην Ελληνική Ηγεμονία.
Το Λακεδαιμόνιο Θέρος
(556-371 π.Χ.)

Έχοντας την περυσινή περίοδο εντρυφήσει στο στήσιμο του Δωρικού «Κόσμου» με άξονα την Σπάρτη, στην επι-φάνεια των Μορφών που ορίζουν την ταυτοπροσωπία του Ελληνισμού, προχωρούμε φέτος, μετά την εξοικείωση με την «εαρινή» δημιουργική φάση του κεντρικού πολιτισμικού ολοκληρώματος της ανθρώπινης ιστορίας, στην ανάλυση της «θερινής» καρποφορίας του.

Πως η κουλτούρα της αιωνιότητας συμπεριφέρεται μέσα στον χρόνο;

Όπως ο Απόλλων στην Κενταυρομαχία του δυτικού αετώματος στον ναό του Διός στην Ολυμπία (ως «τελικό» αίτιο δι’ Έρωτος) ή όπως ο ίδιος Άναξ στην ίδια Κενταυρομαχία στον σηκό του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος (ως ποιητικό αίτιο, συμμετέχων στην δράση και έτσι προκαλώντας άμεσα το αποτέλεσμα);

Η αιωνιότητα πάσχει στην διάρκεια του χρόνου, το Απόλυτο διαμελίζεται στον κόσμο του σχετικού, το Είναι φαίνεται άλλο και άλλο στην ταυτότητά του, ο Απόλλων γίνεται Διόνυσος και ο Λόγος Σάρξ εγένετο, σαρξ Εσταυρωμένη.

Τι κάνει η Σπάρτη ως φορέας του Δωρικού ιδεώδους στον ιστορικό χρόνο και τις προκλήσεις του;

Με αυτό θα ασχοληθούμε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα φέτος στις Συναντήσεις της Σπάρτης κατά το Πρόγραμμα που σας έχω
κυκλοφορήσει υπό τον γενικό τίτλο που έδωσα στις συναντήσεις μας.

-------

Η εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΝΠΠΠ Δήμου Σπάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Θέμα: Η Σπάρτη στον Κολοφώνα της Τελειότητας: τέλος του 7ου Αιώνα π.Χ.

Θα ανακεφαλαιώσω τι κερδίσαμε στην περυσινή πρώτη περίοδο για την ουσία του Δωρικού και την Σπαρτιατική μορφοποίησή του, και θα προσδιορίσω την προβληματική της ανάμειξης της Ιδέας της τελειότητας με την Ελληνική ιστορική πραγματικότητα από το τέλος του 7ου μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Κατά την μεθοδολογία του Toynbee (“A Study of History”) έχουμε να κάνουμε με μια αρχετυπική περίπτωση εφαρμογής του πολιτισμικού νόμου «Πρόκληση-και-Απόκριση», “Challenge-and-Response”. Θα την χρησιμοποιήσω την μεθοδολογία φωτίζοντάς την με την κλασσική λογική της σχέσης Ιδέας και Πραγματικότητας και της ταυτότητάς τους στο Είναι του Φαίνεσθαι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.


Οδός Εμπόρων