Vekrakos
Spartorama | Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου, «Άρωμα Ρεζεντάς»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου, «Άρωμα Ρεζεντάς»

Spartorama 10/11/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου, «Άρωμα Ρεζεντάς»
Παρουσίασε ο κ. Δημοσθένης Ματάλας, δικηγόρος, ενώ κείμενα διάβασε η κα Κυριακή Κακαλέτρη
Οδός Εμπόρων

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου, «Άρωμα Ρεζεντάς». 


Η παρουσίαση έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου, στις 8 Νοεμβρίου στις 18:30.

Παρουσίασε ο κ. Δημοσθένης Ματάλας, τετράκις πρώην δήμαρχος Σπαρτιατών και δικηγόρος, ενώ κείμενα διάβασε η κα Κυριακή Κακαλέτρη, μέλος της ΕΘΟΛ.




  
  
Σαμαϊλίδου - Βάκου, Σταυρούλα  

Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Στο έργο της, πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλιές εποχές, μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της "Χρόνια οργής" και "Τα κεντημένα γοβάκια" από τις εκδόσεις "Ιδιομορφή", "Τα παραμύθια της γιαγιάς" από τις εκδόσεις "Λογότυπος" και "Πέρα από το νησί", "Η γειτονιά των ονείρων" και "Το στίγμα" από τις εκδόσεις "Μιχαήλ Σιδέρη".

Ασχολείται γενικά με τη λογοτεχνία και μικρότερα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.





  

  


ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «ΑΡΩΜΑ ΡΕΖΕΝΤΑΣ», ΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΙΛΙΔΟΥ, εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ 

Το "Άρωμα ρεζεντάς" δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα : είναι ένα οδοιπορικό ανθρώπινων ψυχών στο χρόνο που αναβλύζει αρώματα αγάπης, ασύνορης φιλίας, μαγείας και πόνου. Είναι ένα ταξίδι από εκείνα που δεν θέλεις να φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου γιατί γεύεσαι κάθε στιγμή του, απόλυτα και έντονα. Είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων που δεν μπορείς να τιθασεύσεις και αφήνεσαι ξέπνοος στα ορμητικά νερά του. Με μια γραφή που κυλάει σαν γάργαρο νερό, γνωρίζεις την γιαγιά Άννα που από την καλύβα που ζούσε, γνωρίστηκε με τον Αντόν και έζησε μια άλλη ζωή, την κόρη της Γκιζέλα και την εγγόνα της, την Βαλεντίνη η οποία μας διηγείται αχόρταγα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή τους. Στέκεσαι πλάι τους και νιώθεις πως θες να διαπεράσεις τις σελίδες, να βρεθείς κοντά τους, να απαλύνεις τον πόνο τους, να μετριάσεις την οργή τους, να γίνεις συνοδοιπόρος τους.  Αφήνεσαι απλά να σε παρασύρει στη δίνη του... 

Η ιστορία ξεκινά με την γνωριμία της Άννας με τον Αντόν στα σαλόνια της ανώτερης τάξης του 1880. Με κινηματογραφική αναπαράσταση μας ταξιδεύει με την γραφή της στη χλιδή της εποχής εκείνης, στο παλάτι που η γλυκύτατη Άννα, μεγάλωσε και ανέθρεψε τα παιδία της. Ακολουθώντας τη γραμμή της ζωής της μικρής τους κόρης της Γκιζέλα, (απόφοιτη σχολής καλογραιών στην Αυστρία,) συναντάμε τον Χρήστο από το χωριό της Λακωνίας, το Γεράκι! Δυο ψυχές θα συναντηθούν σε μια δύσκολη στιγμή και θα ανοίξουν τις καρδιές τους, δημιουργώντας έναν αληθινό και άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους.  Μαζί θα πορευτούν στο ανηφορικό μονοπάτι της ζωής στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Η αγάπη τους, φέρνει στον κόσμο την Βαλεντίνη! Παράλληλα με την αγάπη τους παρακολουθούμε τη δύσκολη μάχη της επιβίωσης τους. Η Βαλεντίνη διψασμένη να γνωρίσει την ζωή θα βιώσει τον πρώτο έρωτα, θα συμβιβαστεί σε ένα γάμο που θα την εγκλωβίσει να καταλήξει στον πειρασμό του απαγορευμένου γιατί η μοίρα την έχει διαλέξει να είναι ο κρίκος για να δέσει το κενό που άφησαν οι στάχτες του πολέμου. Θα καταφέρουν να βρουν και πάλι τις ισορροπίες τους ή θα πληρώσουν σκληρά το τίμημα των επιλογών τους για πάντα; Πόσο μεθυστικό μπορεί να γίνει αυτό το άρωμα ρεζεντάς; Θα καταφέρει άραγε το μαγικό του φίλτρο να μεθύσει τόσο ώστε να ενώσει δυο ανθρώπους από διαφορετικό κόσμο; Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές. Μεγαλωμένες σε διαφορετικές εποχές, η καθεμιά έζησε την δική της ζωή με όνειρα και ελπίδες. 

Για άλλη μια φορά η πένα της κας Σαμαϊλίδου με ενθουσίασε: σύγχρονη, απλή, έντονη, σαγηνευτική και παράλληλα πολύ ρομαντική. Η αφήγησή της καταφέρνει να σε μαγνητίσει, χωρίς υπερβολές και εξάρσεις. Αν και έχει να καλύψει μια χρονική περίοδο που καλύπτει έναν αιώνα, ο ρυθμός της αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Χωρίς να κουράζει καθόλου τον αναγνώστη, κορυφώνει την ένταση εκεί που είναι απαραίτητο και με μετρό. Επιταχύνει όταν θέλει να προσπεράσει τα χρόνια στα οποία δεν συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα, ενώ αρχίζει να επιβραδύνει όταν θέλει να επικεντρωθεί στις συγκλονιστικές εξελίξεις αλλά και να εντρυφήσει στην ψυχολογία των χαρακτήρων και στις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις. Η χρήση της κουλτούρας και των πατροπαράδοτων εθίμων της κάθε περιοχής που εξελίσσεται η ιστορία, προσφέρει στο κείμενο μουσικότητα μα και χάρη, ζεστασιά, θαλπωρή, αμεσότητα, ντομπροσύνη. Άρτια δεμένη ιστορία, απλά υπέροχη και με πλήθος ανατροπών που ξαφνιάζουν και σε αιφνιδιάζουν. Παραστατικότατες περιγραφές που σε προϊδεάσουν για όσα θα ακολουθήσουν. Όμορφα δουλεμένοι χαρακτήρες που τους αγαπάς και ζεις με τον κάθε ένα τους την την δικια του πορεία ζωής. Παλεύεις μέσα σου ασυναίσθητα να γιατρέψεις τις πληγές τους, και μέσα από τις έντονες συγκινητικές στιγμές τους άλλοτε γέλιου και άλλοτε πόνου και πίκρας στην ουσία ζεις μαζί με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. 

Από τον τίτλο του ένοιωθα έντονα πως η μυρωδιά της ρεζεντάς θα με παρασύρει σε ένα χορό τρελό, όμως δεν φανταζόμουν στιγμή πόσο παθιασμένα θα με τράβαγε να βρω λύσεις και να αγωνιώ μαζί με τους πρωταγωνιστές του. Γιατί η συγγραφέας μέσα από την αποτύπωση των καταστάσεων που ζουν οι ήρωες,  περνά δυνατά μηνύματα που όλοι μας οφείλουμε να τα εφαρμόζουμε στα δύσκολα και να κοιτάζουμε μπροστά με θάρρος την ζωή. Να μην διστάζουμε να κάνουμε την υπέρβαση που πρέπει να τολμήσουμε για να συναντήσουμε την προσωπική μας ευτυχία, για την ενδοσκόπηση που πάντα αποφεύγουμε για να μην χρειαστεί ν΄ αλλάξουμε όσα φοβόμαστε.

Ένα μυθιστόρημα βαθιά ανθρώπινο, που προκαλεί συγκίνηση και διδάσκει τη δύναμη της αγάπης και τι μπορεί αυτή να καταφέρει... 

ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ


Οδός Εμπόρων