Vekrakos
Spartorama | Όταν το δόγμα «νόμος και τάξη» γίνεται αφρικανική σκόνη… από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο

Όταν το δόγμα «νόμος και τάξη» γίνεται αφρικανική σκόνη… από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο

Spartorama 06/04/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δικαιοσύνη Κοινωνία Παιδεία Πολιτική
Όταν το δόγμα «νόμος και τάξη» γίνεται αφρικανική σκόνη… από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο
Η κοινωνία, το κράτος χρειάζονται αστυνομία και αστυνομικούς με κύρος δίπλα στους πολίτες, όχι μπάτσους υποταγμένους σε κομματικές ανάγκες

Κάποτε ο κύριος Χρυσοχοΐδης ήταν αυτός που φώναζε ότι «γίναμε Καμπούλ». Μόλις χθες έλεγε ότι «αφού ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, τίποτα δεν πήγε καλά»

Όταν ένας άνθρωπος κινδυνεύει, η αστυνομία αντιδρά αυτομάτως βάσει κανονισμού. Αυτό το γνωρίζει και ένα παιδί του δημοτικού.

Επί κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη δεν υπάρχει κανονισμός που να τηρείται στην αστυνομία. Όπως δεν υπήρχε και στα τρένα, όπως δεν υπάρχει και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων έχει υποταχθεί στην εξυπηρέτηση του επιτελικού κράτους και των εκλογικών αναγκών της Ν.Δ.

Η κραυγή αγωνίας της 28χρονης δεν εισακούστηκε γιατί η αστυνομία Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη είναι προσανατολισμένη σε άλλες ανάγκες. Είναι η πέμπτη φορά που ο κύριος Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στο συγκεκριμένο υπουργείο και η δεύτερη φορά επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα αστυνομικά τμήματα είναι διαλυμένα, οι ομάδες Ζ και ΔΙΑΣ προσφέρουν μικρές υπηρεσίες. Το προσωπικό είναι λειψό, πολλοί φυλάνε τους λίγους και λίγοι τους πολλούς. Αυτά όμως που κυρίως απουσιάζουν παντελώς είναι οργάνωση και πάνω απ’ όλα ο προσανατολισμός.

Η κοινωνία, το κράτος χρειάζονται αστυνομία και αστυνομικούς με κύρος δίπλα στους πολίτες, όχι μπάτσους υποταγμένους σε κομματικές ανάγκες. Όπως το κράτος χρειάζεται Υπηρεσία Πληροφοριών, όχι χαφιέδες στη γειτονιά, έτσι όπως κατάντησε την ΕΥΠ το επιτελικό κράτος.

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» ήταν ένα προπαγανδιστικό σύνθημα, σκόνη που την πήρε ο άνεμος. Προβάλλεται για να κουκουλώσει τον ποινικό πανικό και λαϊκισμό της κυβέρνησης.

Έκαναν 17 αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λες και έτσι θα σταματήσουν τα εγκλήματα. Και είναι αυτός που καλείται να δει κατάματα τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Η διαπίστωση, «αφού ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, τίποτα δεν πήγε καλά» δυστυχώς, δεν αφορά μόνο τη δολοφονία έξω από το αστυνομικό τμήμα, επειδή πράγματι τίποτα δεν πήγε καλά. Αφορά τις εντολές και τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης που, αν συνεχιστούν, τίποτα δεν θα πάει καλά.


Παναγιώτης Κουμουνδούρος
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οδός Εμπόρων