Vekrakos
Spartorama | «Ανάπλαση Κων. Παλαιολόγου Σπάρτης - Συγκρίσεις της Μελέτης και της Κατασκευής» από τον Γιώργο Γιαξόγλου

«Ανάπλαση Κων. Παλαιολόγου Σπάρτης - Συγκρίσεις της Μελέτης και της Κατασκευής» από τον Γιώργο Γιαξόγλου

Spartorama 12/03/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία
«Ανάπλαση Κων. Παλαιολόγου Σπάρτης - Συγκρίσεις της Μελέτης και της Κατασκευής» από τον Γιώργο Γιαξόγλου
Άλλες κατασκευές προβλέπονταν από την μελέτη, αλλιώς έχει γίνει η εφαρμογή

Από καιρό παρατηρούσα την κατασκευή από τον ανάδοχο εργολάβο των διαφόρων στοιχείων του έργου. Παρατηρούσα την κατασκευή των διαχωριστικών λωρίδων του οδοστρώματος, παρατηρούσα την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, έβλεπα υλικό επιχώσεων με αμμοχάλικο ποταμού. Τα έβλεπα αυτά και επειδή γνωρίζω τον μελετητή, το Γραφείο Γιάννη Κίζη, έλεγα ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορεί στη μελέτη να προβλέπεται η κατασκευή των διαχωριστικών λωρίδων με τσιμεντοκονίαμα και επίπαση λευκού τσιμέντου. Δεν μπορεί η μελέτη να προέβλεπε την κατασκευή του ποδηλατόδρομου με υλικό πάχους λίγων εκατοστών και άφθονο κόκκινο τσιμεντόχρωμα. Δεν μπορεί η μελέτη να προέβλεπε επιχώσεις με αμμοχάλικο ποταμού. 

Κατόπιν όλων αυτών αναζήτησα την εγκεκριμένη μελέτη, τα τεύχη και τα σχέδια της οποίας μου παραχώρησε πριν λίγες μέρες Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης. 

Μελετώντας τόσο τα τεύχη δημοπράτησης όσο και τα συνοδευτικά σχέδια διαπίστωσα ότι οι προβληματισμοί ήταν σωστοί. Άλλες κατασκευές προβλέπονταν από την μελέτη, αλλιώς έχει γίνει η εφαρμογή. Για του λόγου το ασφαλές παραθέτω δύο πίνακες. 

Στον πρώτο πίνακα φαίνεται πως προβλεπόταν η κατασκευή του οδοστρώματος στην μελέτη και πως τελικά κατασκευάστηκε. Στον δεύτερο πίνακα φαίνεται πως προβλεπόταν η κατασκευή του ποδηλατόδρομου στην μελέτη και πως τελικά κατασκευάστηκε.

  



Όπως βλέπετε και όπως αναφέρεται στα σχόλια η κατασκευή που έχει γίνει δεν έχει καμία σχέση με τα προβλεπόμενα από την μελέτης.

Στην συνέχεια παραθέτω και μερικά άλλα σχέδια και αποσπάσματα από τα τεύχη της εγκεκριμένης μελέτης.

  

 

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε το εγκεκριμένο Τιμολόγιο της μελέτης και τον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό. Διευκρινίζεται ότι το "Τιμολόγιο" περιγράφεται με σαφή λεπτομέρεια ο τρόπος κατασκευής του κάθε δομικού στοιχείου τα που θα χρησιμοποιηθούν και εν τέλει η καθαρή τιμή ανά μονάδα. Στα τεύχη αυτά μπορεί κανείς τις εργασίες, την περιγραφή τους, τις τιμές και τις ποσότητες.

 

11ο ΘΕΜΑ - 154_ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ_.pdf

 

11ο ΘΕΜΑ - 154_ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ.pdf


Κατόπιν αυτών που ανέφερα προηγούμενα γεννάται το εύλογο ερώτημα. Εγκρίθηκε τροποποίηση της αρχικής μελέτης; Εάν δεν έχει εγκριθεί τροποποίηση της αρχικής μελέτης πως και γιατί ο ανάδοχος εργολάβος προχώρησε στην παράβλεψη και τροποποίηση των προβλεπόμενων της μελέτης;

 

Γιώργος Κ. Γιαξόγλου - Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π. - τ. Μελετητής Δημοσίων Έργων

https://spartaarchitecture.blogspot.com/ 


Οδός Εμπόρων