Vekrakos
Spartorama | Εθελοντισμός ή «εθελοντισμός;» από το Νικόλαο Οικονόμου

Εθελοντισμός ή «εθελοντισμός;» από το Νικόλαο Οικονόμου

Spartorama 12/03/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Παιδεία
Εθελοντισμός ή «εθελοντισμός;»  από το Νικόλαο  Οικονόμου
Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος αντί να λαμβάνει μέτρα στήριξης των ανέργων αναθέτοντας τους το παραπάνω έργο, αξιοποιεί αυτού του είδους τον «εθελοντισμό» που βέβαια καμία σχέση δεν έχει µε τη λαϊκή αλληλεγγύη και τη γνήσια εθελοντική προσφορά

Με έκπληξη το πρωί της Πέμπτης 7/3 παρατήρησα στην οδό Λυκούργου στη Σπάρτη μικρούς μαθητές και μαθήτριες με ελλιπή μέτρα προστασίας και χαλαρή επιτήρηση, να συλλέγουν νεράντζια μετά από το κάλεσμα της υπηρεσίας πρασίνου, καθαριότητας και πολιτικής προστασίας του Δήμου μας ο οποίος και επαίρεται ότι με την παραπάνω εθελοντική εργασία θα γλυτώσει 10.000 Ευρώ. 

Εθελοντισμός:  Η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. 

«Εθελοντισμός;»: Η άσχημη πλευρά της «Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας». Αξιοποιείται από το αστικό κράτος, ως μηχανισμός περαιτέρω μείωσης  των κρατικών κοινωνικών παροχών, μεταφέροντας την ευθύνη μιας σειράς δραστηριοτήτων σε αυτή με βασικό όχημα τους Δήμους και τις Περιφέρειες. 

Με αυτό τον τρόπο  ο Δήμος αντί να λαμβάνει μέτρα στήριξης των ανέργων αναθέτοντας τους το παραπάνω έργο, αξιοποιεί  αυτού του είδους τον «εθελοντισμό» που βέβαια καμία  σχέση δεν έχει µε τη λαϊκή αλληλεγγύη και τη γνήσια εθελοντική προσφορά.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες αντί να βρίσκονταν στις αίθουσες διδασκαλίας περιφερόντουσαν στους δρόμους της πόλης κάνοντας δουλειά που δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Αν την επόμενη φορά ο Δήμος ζητήσει εθελοντές για να καθαρίσουν τους δρόμους, τα  πεζοδρόμια ή τους κάδους απορριμμάτων θα σπεύσουν πάλι τα σχολεία;  Ποιος αποφάσισε την παραπάνω δράση; Οι γονείς γνώριζαν ότι τα παιδία τους ήταν εκτός σχολείου ενώ οι εκπαιδευτικοί τους είχαν ένα ωραιότατο «κενό»; Τέτοιου είδους δράσεις εν ώρα μαθήματος, προβλέπονται από  το Υπουργείο Παιδείας;  Αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα ποιος θα είχε την ευθύνη; 

 

Νικόλαος  Οικονόμου


Οδός Εμπόρων