Vekrakos
Spartorama | Η Γεωργία Ζαχαράκη για την διακοπή εργασιών και την έκπτωση αναδόχου του έργου «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης»

Η Γεωργία Ζαχαράκη για την διακοπή εργασιών και την έκπτωση αναδόχου του έργου «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης»

Spartorama 05/02/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
Η Γεωργία Ζαχαράκη για την διακοπή εργασιών και την έκπτωση αναδόχου του έργου «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης»
Είναι απορίας άξιον πως ύστερα από τόσες μέρες δεν έχει ανακοινωθεί η γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα όπου διατυπώνονται σαφείς υπαινιγμοί σχετικά με ευθύνες της δημοτικής αρχής και της τεχνικής υπηρεσίας στους χειρισμούς τους σχετικά με το θέμα της Παλαιολόγου, πιστεύω πως η κριτική μπορεί να είναι καλοπροαίρετη είναι όμως άδικη, πιθανόν επειδή δεν έχετε πλήρη γνώση των πραγματικών περιστατικών οπότε σας ενημερώνω ότι:

Ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ζητούσα εξ’ αρχής, ως όφειλα, σύμφωνα με  τις οδηγίες της Δημοτικής Αρχής αλλά και τις αποφάσεις όλων των Συλλογικών οργάνων του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία να προχωρά με διάθεση καλής συνεργασίας και με την τήρηση κάθε νομιμότητας για την επιτάχυνση όλων των εργασιών πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των δημοτών και την λιγότερη όχληση για τους δημότες και τις επιχειρήσεις. Στο φάκελο του έργου υπάρχουν πολλές συστάσεις και  τουλάχιστον 11 εντολές από την Υπηρεσία προς τον ανάδοχο που το αποδεικνύουν.

Θέτω λοιπόν υπόψη σας τα εξής:

Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης” αξίας 2.034.722,65€ (με ΦΠΑ) υπογράφτηκε στις 21-10-2022, με προθεσμία 12 μηνών.

Δυστυχώς από την αρχή της συνεργασίας σημειώθηκαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Επειδή όμως σκοπός μας ήταν να ολοκληρωθεί ομαλά το έργο και να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότησή του εξαντλήσαμε όλα τα όρια ανεκτικότητας παρ’ αυτά αποδείχθηκε μάταιη κάθε τέτοια προσπάθεια. Δεν θα αναφερθώ στην κάθε λεπτομέρεια αλλά θα εστιάσω σε 2 από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 20-12-2023 όπου παραβρέθηκα, και αφορούσαν τις ενστάσεις του αναδόχου κατά τις αποφάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας ως εξής:


Α) Απόρριψη Διακοπής Εργασιών στο έργο «Ανάπλασης Κέντρου Σπάρτης»

Αυτό αφορούσε συγκεκριμένα το αίτημα διακοπής που είχε κάνει ο ανάδοχος και η υπηρεσία είχε απορρίψει ως αβάσιμη ενώ του είχε ζητήσει να συνεχίσει τις εργασίες. Στην εξέταση λοιπόν του αιτήματος το Τεχνικό Συμβούλιο δεν έκανε αποδεκτή την ένσταση του αναδόχου και δικαίωσε την Τεχνική Υπηρεσία,  έτσι λοιπόν δικαιώθηκε ο Δήμος. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι με αυτή την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου απορρίπτονται και όλα τα δήθεν προβλήματα που προέβαλε ο ανάδοχος τα οποία υποτίθεται ότι τον εμπόδιζαν στην εκτέλεση του έργου (ενδεικτικά: απομάκρυνση περιπτέρων, προβλήματα με το δίκτυο ομβρίων και το δίκτυο άρδευσης, συντριβάνι κλπ. τα οποία ο ίδιος κατά επανάληψη έκανε γνωστά ως αιτίες παρεμπόδισης εκτέλεσης του έργου σε όλα τα ΜΜΕ του Δήμου).

Αυτή η απόφαση θα έπρεπε να γίνει γνωστή σε όλους τους δημότες μας καθώς είναι η οριστική απάντηση σε όλες τις αβάσιμες κατηγορίες ενάντια της Τεχνική μας Υπηρεσία.

Επίσης να ενημερώσω ότι τα χρήματα που έχει λάβει ο ανάδοχος είναι: 245.810,57 ως προκαταβολή 24/1/2023 από το οποίο αφαιρέθηκε το ποσό 15.804,20 ως απόσβεση προκαταβολής. (Υπάρχει υποχρέωση να εκτελέσει 230.006,37 σύμφωνα με την σύμβαση).

Ενώ για άλλες εργασίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην προκαταβολή:  36.779,17 στις 27/3/2023 και 78.455,59 στις 5/9/2023 ανέρχονται στο ποσό των 115.234,76. Συνολικά έχει εισπράξει 345.241,33 ευρώ.


Β)  Έκπτωση στο έργο «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης»

Το Θέμα αναβλήθηκε και τελικώς συζητήθηκε την 22-01-2024, οπότε εγώ δεν ήμουν πλέον Αντιδήμαρχος και δεν γνωρίζω τι ακριβώς ελέχθη. Είναι απορίας άξιον πως ύστερα από τόσες μέρες δεν έχει ανακοινωθεί η γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου ενώ παράλληλα ο ανάδοχος έχει σπεύσει να εκτελέσει - κατόπιν εορτής - τις εργασίες που του είχε ζητήσει η Τεχνική Υπηρεσία να ολοκληρώσει με προθεσμία 29-10-2023.

Κλείνοντας σημειώνω ότι ο ανάδοχος εκτέλεσε τις εργασίες που είχαν ζητηθεί με την από 18-10-2023 με Ειδική Πρόσκληση της Υπηρεσίας (ποδηλατόδρομος και τσιμεντόστρωση διασταύρωσης Παλαιολόγου - Ευαγγελιστρίας) όχι σε 10 ημέρες που είχε προθεσμία αλλά σε 90 ημέρες και μάλιστα μετά τη συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου!!! Ρωτώ λοιπόν λέει ή όχι ο νόμος ότι, αν δεν εκτελέσει ο ανάδοχος όλες τις εργασίες εντός τις προθεσμίας που τάχθηκε, κηρύσσεται έκπτωτος;


Θέτω στη διάθεση όλων το αρχείο με όλα τα στοιχεία του φακέλου του έργου μέχρι το τέλος του 2023 που ήμουν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.   


Γεωργία Ζαχαράκη Αναστασοπούλου
Πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης


Οδός Εμπόρων