Vekrakos
Spartorama | Η δραματική ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση» - (The Promise)

Η δραματική ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση» - (The Promise) - video

Spartorama 18/10/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Η δραματική ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση» - (The Promise)
Από Πέμπτη 19/10 έως Τετάρτη 25/10 στις 7:15 μ.μ., στο Cine Center, Κλεομβρότου 16 (απέναντι από τον ΟΤΕ Σπάρτης)
Οδός Εμπόρων

Ισπανο-αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ με τους: Όσκαρ Άιζακ, Σαρλότ Λε Μπον, Κρίστιαν Μπέιλ, Σορέ Αγκντάσλου

Το 1914 ο νεαρός Αρμένης Μίκαελ Μπογκοσιάν φτάνει στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει στην Ιατρική. Εκεί θα γνωρίσει την όμορφη Άννα, σύντροφο ενός Αμερικανού φωτορεπόρτερ, την οποία ερωτεύεται.

Τότε όμως θα ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος και η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία θα ξεκινήσει τις απηνείς διώξεις εναντίον των Αρμενίων.


Κριτική

Ιστορικό μελόδραμα, που δεν αφήνει ούτε ένα κλισέ τηλεοπτικής μίνι σειράς ανεκμετάλλευτο για να καταγγείλει μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. 

Με αστρονομικό κόστος παραγωγής της τάξης των 90 εκατ. δολαρίων, η «Μεγάλη Υπόσχεση» χρηματοδοτήθηκε από τον αρμενικής καταγωγής μεγαλοπαραγωγό Κερκ Κερκόριαν, πρώην ιδιοκτήτη της MGM. Ήταν ένα έργο ζωής, αν και πραγματοποιήθηκε μετά το θάνατό του (το 2015), βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και προορισμένο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πάνω στη διαβόητη γενοκτονία των ομοεθνών του. Ακριβώς όπως και η προ τριετίας «Μαχαιριά» του Φατίχ Ακίν όμως, το επικό δράμα του βραβευμένου με Όσκαρ μικρού μήκους Βορειοϊρλανδού σεναριογράφου («Εις το Όνομα του Πατρός», «The Boxer») και σκηνοθέτη («Hotel Rwanda») Τέρι Τζορτζ υποφέρει από το διδακτικό και στρατευμένο χειρισμό του «μεγάλου» θέματός του, με την πλοκή, τους διαλόγους και τους χαρακτήρες απλώς να… παρίστανται με αποκλειστικό σκοπό να προωθήσουν το μήνυμα. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το κουβαλά η ιστορία του νεαρού Αρμένη Μίκαελ Μπογκοσιάν, ο οποίος το 1914 φτάνει στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει στην Ιατρική. Εκεί θα γνωρίσει την όμορφη Άννα, σύντροφο ενός Αμερικανού φωτορεπόρτερ, την οποία ερωτεύεται. Τότε όμως θα ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος και η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία θα ξεκινήσει τις απηνείς διώξεις εναντίον των Αρμενίων. Έρωτες, σφαγές, πολιτικά παιχνίδια, ηρωισμοί και κάθε είδους βαναυσότητες θα παρελάσουν από ένα θεαματικό ιστορικό μελόδραμα, που δεν αφήνει ούτε ένα κλισέ τηλεοπτικής μίνι σειράς ανεκμετάλλευτο για να καταγγείλει ένα από τα μαζικότερα εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα.

athinorama.gr


Οδός Εμπόρων