Vekrakos
Spartorama | Το «Παρθένιον» του Αλκμάνος θα αναλύσει ο Απόστολος Πιερρής

Το «Παρθένιον» του Αλκμάνος θα αναλύσει ο Απόστολος Πιερρής

Spartorama 04/10/2017 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής Εκδηλώσεις
Το «Παρθένιον» του Αλκμάνος θα αναλύσει ο Απόστολος Πιερρής
Ομιλία με θέμα: «Η Λατρεία της Αρτέμιδος Ορθίας. Ποίηση και Θρησκευτικότητα στην Σπάρτη των Μέσων του 7ου π.Χ. Αιώνα»
Οδός Εμπόρων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

8.30 μ.μ. Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης (Νομικό Πρόσωπο), Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη

Ομιλία με θέμα: Το Παρθένιο του Αλκμάνος και η Λατρεία της Αρτέμιδος Ορθίας. Ποίηση και Θρησκευτικότητα στην Σπάρτη των Μέσων του 7ου π.Χ. Αιώνα


Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

12 το μεσημέρι

Επίσκεψη στο Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και εν συνεχεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα ευρήματα από το ιερό. Ανάλυση επί τόπου.

8.00 μ.μ. (ο τόπος θα ανακοινωθεί)

Παρουσίαση του Παρθενίου του Αλκμάνος: αρχαίο κείμενο, νεοελληνική απόδοση, ερμηνεία

Μετά την παρουσίαση και την συζήτηση θα ακολουθήσει το Συμπόσιο:

9.45 μ.μ.

Αρχαιοελληνικό Συμπόσιο για την Φθινοπωρινή Εορτή της Ορθίας Αρτέμιδος

Το συμπόσιο θα γίνει και πάλι στο Παραδοσιακό Ελληνικό Εστιατόριο «Κτήμα Σκρέκα», στα Πικουλιάνικα. Ο σεφ Δημήτρης Σκρέκας έχει αναδειχθεί πολύτιμος οδηγός στην προσπάθειά μας να αναπαραγάγουμε τον αρχαιοελληνικό «Κόσμο» των γεύσεων σύμφωνα με συνταγές παραδεδομένες από την αρχαιότητα.

Για την σημασία αυτής της προσπάθειας και αυτού του επιτεύγματος έχω γράψει με αφορμή το προηγούμενο συμπόσιό μας.

Η καλλιέργεια της γεύσης αποτελεί συστατικό μέρος μιας συνολικής πολιτισμικής ταυτότητας, και συνδέεται οργανικά προς την καλλιέργεια της όρασης (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική) και της ακοής (μουσική), όπως και της όσφρησης (αρωματολογία). Ήταν ένα συμποτικό πρόβλημα που συζητήσαμε μια προηγούμενη εορταστική βραδυά τι θα έλεγε ένας κλασσικός για την συνηρτημένη καλλιέργεια της αφής.

Χρωστούμε χάρη στον νεαρό Δημήτρη για την συμβολή του στην αρχαιογνωσία της γεύσης, και τον ζήλο του στην βιασύνη μου να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, μια ανυπομονησία μου που τον φορτώνει με πολλή δουλειά. Υπόσχεται τα άριστα για το μέλλον – έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε γιατί έχουμε βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά: ο στόχος είναι να δουλέψουμε τις αρχαίες συνταγές, δημιουργώντας εν συνεχεία και νέες στο πνεύμα τους, μέχρι να φθάσουμε να θαυμάζουμε την γεύση ενός πιάτου όπως ενθουσιαζόμαστε με κάποιο γλυπτικό αριστούργημα ενός Κούρου.

(Η συμμετοχή στο Συμπόσιο θα είναι με ρητό έρανο)

Δείτε και το συνημμένο κείμενο


Οδός Εμπόρων