Vekrakos
Spartorama | Γιατί η Σπάρτη δεν γιορτάζει την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών;

Γιατί η Σπάρτη δεν γιορτάζει την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών;

Spartorama 02/10/2017 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία
Γιατί η Σπάρτη δεν γιορτάζει την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών;
Το ερώτημα θέτει η «Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης»
Οδός Εμπόρων

Τώρα που έσβησαν τα φώτα του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2017» μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο μιαν ιστορική σπαρτιατική εκκρεμότητα πρώτου μεγέθους.

Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Θυσία του Λεωνίδα και των Τριακοσίων είναι ένα ιστορικό γεγονός που έχει γίνει παγκόσμια ιστορική κληρονομιά και συγκλονίζει με το μεγαλείο της κάθε ανθρώπινη ψυχή όπου γης.

Κι όμως η νέα Σπάρτη αντί να νιώθει την απόλυτη ευτυχία για το δώρο αυτό της ιστορίας καθώς και την ευθύνη και το βάρος της κληρονομιάς που άφησαν στα χέρια της οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες, έχει αποστρέψει το βλέμμα από τις Θερμοπύλες, τον Λεωνίδα και τους Τριακοσίους: 183 χρόνια (!!!) από την ίδρυσή της «αρνείται» να καθιερώσει τον εορτασμό της επετείου της Μάχης των Θερμοπυλών (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη 480 π.Χ.) αν και, δημοσίως, έχουν γίνει - επανειλημμένως - ολοκληρωμένες προτάσεις από φορείς και πολίτες. 

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», που γιορτάζεται (και καλώς γιορτάζεται) με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο είναι ένας θεσμός, ένας αγώνας, που ιστορικά ανάγεται στη μάχη του Μαραθώνα: Οι Αθηναίοι έστειλαν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες, αλλά αυτοί αρνήθηκαν, επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους και απάντησαν ότι θα στείλουν στρατό μετά την πανσέληνο. Δεν πρόλαβαν όμως και η νίκη, μαζί με τη δόξα, πήγαν στους Αθηναίους. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Σπάρτη γιορτάζει κάτι που την κάνει να αισθάνεται αμήχανα, άβολα και απολογητικά απέναντι στην Ιστορία και ΔΕΝ γιορτάζει την κορυφαία ιστορική στιγμή και δόξα της, τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Για την ιστορία και μόνο πρέπει να πούμε ότι σαράντα χρόνια μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών, τα λείψανα του Λεωνίδα μεταφέρθηκαν στη Σπάρτη και θεσμοθετήθηκαν ετήσιοι αγώνες προς τιμή του τα «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ».

Ας ελπίσουμε ότι το 2017 θα είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρονιά που η Σπάρτη δεν γιόρτασε την Επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών! Ίδωμεν!


Οδός Εμπόρων